Průběžné zpravodajství:

Svět zaznamenal dosud největší úmrtnost na koronavirus

15. 11. 2020

čas čtení 6 minut
Úmrtí ve Švédsku a v ČR:


MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za sobotu 14, 11. je registrováno 4918  nových nákaz. (O víkendu testování a hlášení funguje ještě méně než během pracovního týdne.) Epidemiologové varují, že oficiálně udávané počty nákaz neodrážejí skutečný stav, protože to závisí na míře testování.   Daniel Münich varuje, že od 28. října počet prováděných testů v ČR výrazně poklesl!  Celkem má ČR registrováno  458 229  nákaz. Údaje MZČR o tzv., "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem. Zemřelo 6058 osob,  hospitalizováno je 7200 lidí. - Hlavním problémem jsou zřejmě školy, kde se virus volně šíří, často bez příznaků, u teenagerů, kteří nákazu pak přinášejí do rodin mezi své rodiče a prarodiče. Proto je rozumné, že školy v ČR byly uzavřeny. Experti poukazují na to, že se nákaza ve střední Evropě šíří v současnosti především v rodinách. ZDE


- Globální počet mrtvých dosáhl v neděli více než 1,3 milionu osob. Více než 53 milionů osob bylo celosvětově covidem-19 nakaženo, postiženy jsou především Spojené státy a USA.

- Úřad pro potraviny OSN varuje, že rok 2021 bude horší než rok 2020. "Bez miliard dolarů budeme mít hladomory biblických rozměrů," varuje tato instituce.

- V Německu stoupl počet nákaz o 16 947 na 790 503. Počet mrtvých stoupl o 107 na 12 485.

- Mexiko zaznamenalo více než milion nákaz a více než 100 000 testem potvrzených úmrtí na koronavirus, i když činitelé souhlasí, že počet mrtvých je zřejmě daleko vyšší.

- Jižní Korea zaznamanala v sobotu 208 nových nákaz. Je to už osmý den, kdy Jižní Korea zaznamenává více než stovku nových nákaz.

- V Austrálii stát Victoria už 16. den nezaznamenal žádné nové nákazy. Počet tamějších mrtvých je 819 a celkový počet mrtvých v Austráli je 907.



- Při požáru v  rumunské nemocnici, která se starala o pacienty nakažené covidem, zemřelo 10 osob a 7 dalších bylo kriticky zraněno. Došlo k tomu v městě Piatra Neamt na severu země.

- Více než miliarda Indů oslavovala v sobotu svátek Diwali navzdory rostoucím obavám z šíření epidemie.

- Britský ministr zdravotnictví Hancock konstatoval, že pro prevenci před nákazou koronavirem a pro léčbu covidu by se mělo používat vitamínu D. Požádal britské zdravotnické úřady, aby vypracovaly nové předpisy o jeho používání.

- Itálie v sobotu zaznamenala 37 255 nových denních infekcí a 544 nových úmrtí.

- V Británii bylo za posledních 24 hodin testováno pozitivně dalších 26 860 osob a dalších 376 osob zemřelo.

- Rakousko od úterka zavede nový celostátní lockdown. Obchody, které nejsou životně důležité, budou uzavřeny, a dosavadní zákaz vycházení od 20 hodin do šesti ráno bude rozšířen na celý den- Lidé budou smět jít jen nakoupit a sportovat. Lockdown potrvá asi tři týdny. Rakousko totiž zaznamenalo za poslední týden 550 nákaz na 100 000 obyvatel.

- Íránský prezident Hassan Rouhaní také oznámil přísnější lockdown, od příští soboty. Obchody, které nejsou životně důležité, budou uzavřeny, stejně jako služby. Automobilům nebude dovoleno přijíždět do Teheránu ani odjíždět z něho a stejně uzavřená budou další íránská města. Írán oznámil 452 úmrtí.

- Policie v anglickém Bristolu zatkla 14 lidí na protilockdownové demonstraci. Mezi zatčenými byl i bratr bývalého šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna Piers Corbyn.

- Rusko i Ukrajina informují o rekordním nárůstu nákaz. V Rusku stoupl denní počet nákaz o 22 702 nových infekcí a o 391 úmrtí. Ukrajina registrovala 12 524 nových nákaz.

- Polsko zaznamenalo rekordní počet 548 denních úmrtí, čímž počet mrtvých v Polsku přesáhl 10 000. Počet nových denních nákaz je 25 571.

- To, že vzniká účinná vakcína, by nemělo znamenat, že se lidi začnou chovat neodpovědně, varovala britská vládní zdravotnice profesorka Susan Michie. Nadcházejících čtrnáct dní bude pro Británii kritických.

- Donald Trump v pátek odpoledne vystoupil v Bílém domě, chvástal se, jak úspěšná je jeho strategie proti koronaviru a sliboval vakcínu. Ve svém vystoupení poprvé téměř přiznal, že prohrál volby. Neměl tentokrát nabarvené vlasy na žluto, měl je šedivé, a celkově vystupoval deprimovaně.   ZDE

- Spojené státy v pátek zaregistrovaly rekordní počet 184 000 denních nákaz.


- Svět zaznamenal dosud největší úmrtnost na koronavirus. Za posledních 24 hodin zemřelo 11 617 osob. Počet potvrzených nákaz roste o více než 660 000 denně.

- Spojené státy zaznamenaly denní nárůst 143 231 registrovaných infekcí. Je to absolutní rekord.

- Miliardáři financující Trumpa, Richard a Liz Uihlein z Wisconsinu, jsou nakaženi koronavirem. Liz Uhleinové je 75 let.

- Velká Británie zaznamenala nový denní rekord nákaz 33 470 infekcí. To je nárůst o 10 520 denních infekcí ve srovnání se středou a znamená to, že v Británii bylo celkem nakaženo už  1,3 milionu lidí.  
- Francouzský profesor Didier Raoult čelí disciplinárnímu řízení, protože bez důkazů prosazuje užívání hydroxichlorochinu. ZDE  

- Sezónní rytmus imunitního systému zřejmě vysvětluje rostoucí míru infekcí, argumentuje vědecká studie. Počet bílých krevních buněk v lidském organismu se mění podle času dne a podle ročního období. Zřejmě to způsobuje silnější a slabší reakci imunitního systému. Lepší porozumění těmto rytmům může vést k lepšímu zvládání infekce.  ZDE 

- Trump se veřejně distancoval od jakýchkoliv akcí proti koronavirové pandemii v době, kdy se infekce v USA šíří katastrofálně rychlým způsobem. Experti varují, že Massachusetts bude čelit tvrdé zimě, protože tam rychle stopají nákazy a počet mrtvých přesáhl 10 000.

- Kalifornie se stala druhým americkým státem, kde počet nákaz přesáhl milion.

- Japonsko registruje rekordní denní nárůst infekcí, 1660.

- Jižní Korea bude pokutovat lidi, kteří nebudou nosit roušky. V pátek registrovala 191 nových infekcí, což je nárůst.

- Tisíce lidí v Británii se dobrovolně přihlásilo na testy protikoronavirové vakcíny.

- V Německu a ve Francii zdá se nárůst nákaz klesá. Avšak nemocnice v těchto zemích jsou plné a budou i v nadcházejících týdnech mít problémy.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7648

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020