Braňme ČT

16. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
V úterý 17.11. od 14.00 hodin proběhne před hlavním vchodem do budovy České televize (Na Hřebenech II 1132/4) demonstrace na obranu nezávislosti České televize a veřejnoprávních médií. Vzhledem k hygienickým omezením se organizátoři rozhodli akci uspořádat jako automobilovou. Okolo budovy ČT bude na hodinu postavena "vozová hradba" ze zaparkovaných automobilů. Demonstrace reaguje na stupňující pokusy o omezení nezávislosti České televize. Akci pořádají iniciativy "Vraťte nám stát!" a "Svobodu médiím!" s podporou "Milionu chvilek pro demokracii".

 

"Do Rady ČT při poslední volbě jejích členů byla dosazena řada osob, jejichž jedinou kvalifikací je bezmezná loajalita k politikům a stranám, které se nikterak netají svou nevraživostí vůči médiím veřejné služby i potřebě zachování nezávislosti médií na politické moci ... tito radní opakovaně útočí na nepohodlné redaktory, množí se pokusy ovlivňovat obsah vysílání a personální politiku. Poslední varovnou ukázkou této zvůle bylo odvolání Dozorčí komise ČT, k němuž došlo na zasedání Rady ČT 11. 11. bez jakéhokoli věcného zdůvodnění a zjevně i v rozporu se zákonem," vysvětlují organizátoři akce ve svém prohlášení.

"Česká televize je médium veřejné služby. Nejlepší ze všech zemí Visegrádu. Nesmíme připustit, aby se prostřednictvím stoupajícího mocenského nátlaku proměnilo stejně jako v Polsku a Maďarsku v médium politické služky," říká senátor a scenárista David Smoljak.

"Svobodná a nezávislá média jsou jedním ze základních pilířů demokracie. A veřejnoprávní média dnes představují jeden z posledních ostrůvků nezávislé žurnalistiky v českém mediálním rybníčku, který stále více ovládají oligarchové a jiní vlivní zákulisní hráči. Snaha o ovládnutí veřejnoprávních médií a jejich podřízení stávající politické moci tak neznamená nic jiného než pokus o demontáž posledních zbytků tohoto pilíře demokratického systému. Je velmi smutné, že 31 let po sametové revoluci se u nás najde tolik veřejných činitelů ochotných se na této demontáži aktivně podílet," dodává filosof Václav Němec.

Na demonstraci mimo jiné promluví:

David Smoljak (scenárista a senátor, zástupce iniciativy Svobodu médiím!)

Václav Němec (filosof, zástupce iniciativy Vraťte nám stát!)

Benjamin Roll (student, předseda Milionu chvilek pro demokracii)

Celé prohlášení naleznete v příloze.

Děkujeme za případný prostor

Václav Němec
 

0
Vytisknout
8811

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2020