Potíže s Erdoganem "mohou stát Merkelovou kancléřství"

12. 4. 2016

čas čtení 3 minuty


Turecko žádá Německo o stíhání satirika, který si udělal legraci z jeho prezidenta. Nehledě na to, jak se Merkelová rozhodne, nemůže vyhrát, tvrdí experti. Buď se dotkne důležitého diplomatického partnera, nebo se odcizí německým příznivcům, napsala Carla Bleiker.


Satirik Jan Böhmermann patrně nikdy za celý život nepřitahoval tolik pozornosti. Teď právě je v centru mezinárodní kontroverze kvůli otázce, co obnáší satira a kam až sahají limity svobody slova.

Německá vláda v pondělí oznámila, že prozkoumá tureckou žádost stíhat Böhmermann za verše, které použil v televizní show Neo Magazine Royale v televizi ZDF. V nich označil tureckého prezidenta za "zoofila" a obvinil jej, že spí s kozami a bije dívky, křesťany a Kurdy.

Autor prohlásil, že jeho báseň, kterou přečte, bude ilegální, a že chce ukázat, jaká satira je nebo není v Německu povolena. Příslušný zákon zakazuje urážky hlav cizích států. Jedním z detailů je fakt, že o stíhání rozhoduje spolková vláda.

Diplomatické potíže mezi Tureckem a Německem přicházejí ve zvlášť nevhodný čas. Kancléřka potřebuje tureckou spolupráci kvůli uprchlické krizi. EU a Erdoganova vláda se v březnu dohodly, že Turecko bude brát nazpět uprchlíky, kteří přišli přes Řecko do EU. Výměnou za to EU obnoví přístupové rozhovory s Ankarou.

Kritici dohody si již stěžují, že Merkelová je příliš závislá na Erdoganovi, jehož režim nedávno plnil titulky kvůli obsazení redakce opozičního listu a věznění novinářů.

"Je to pro Merkelovou situace, v níž nemůže vyhrát," tvrdí mediální analytik a novinář Alexander Kissler. "Buď ztratí tvář před Tureckem, nebo doma, pokud schválí Böhmannovo stíhání."

Televize již báseň vymazala ze záznamu v online mediálním centru. Také Merkelová se snaží situaci uklidnit telefonátem s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem. Tato informace byla zveřejněna, včetně citátu, že báseň byla "záměrně urážlivá".

"Tento telefonát byl velký omyl, zejména jeho zveřejnění," tvrdí Kissler. Její "pokus zkrotit Turecko" selhal a každý to vidí.

V pondělí mluvčí Merkelové prohlásil, že vládě zabere několik dní, než záležitost prozkoumá a rozhodne. Kissler považuje toto prohlášení za diplomatické gesto, ale tvrdí, že nakonec bude muset vláda tureckou žádost zamítnout. "Cokoliv jiného by Merkelovou stálo kancléřství," tvrdí Kissler.

Naprostá většina uživatelů sociálních médií v Německu podporuje autora "básně", takže Merkelová by čelila hněvu, kdyby souhlasila se stíháním.

Politolog Frank Überall se obává, že vášnivá debata o satiře odvádí pozornost od toho, co se v Turecku skutečně děje.

V březnu jiný televizní pořad zesměšnil Erdogana, když pozměnil text populární německé písně, aby kritizoval autokratickou politiku tureckého prezidenta. Když byla píseň odvysílána, německý velvyslanec v Ankaře byl povolán na ministerstvo zahraničí. Ale tento případ nebyl následován žádostí o stíhání.

"Rozdíl... je v tom, že první je populární píseň zesměšňující Erdoganovu sebeprezentaci a způsob vlády, zatímco Böhmermann na něj osobně útočí, když ho označil za sexuálně perverzního," vysvětluje Kissler.

Überall provádí jiné rozlišení. "Osobně shledávám píseň legrační a Böhmermannovu báseň nikoliv," vysvětluje. "Ale to není věc osobního názoru. Je to právní otázka."

Třetí německý komik se právě zapojil také. Didi Hallervorden vydal píseň nazvanou "Erdogane, mě taky udej!"

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9771

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016