Postaví se Merkelová na obranu svobody projevu v Německu?

12. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

Turecko oficiálně požádalo Německo, aby zahájilo trestní stíhání proti televiznímu satirikovi, který ve vysílání přečetl obscénní báseň o prezidentu Erdoganovi.

Jan Böhmermann jasně uvedl, než báseň ve vysílání přečetl, že obsahuje tvrzení, která porušují německé zákony o svobodě projevu.

Zde je to video (báseň cca od minuty 2.50. S tureckými titulky!!):

Böhmermann - Schmähkritik - Erdogan 30.03.2016 ZDF Neo Magazin from genki on Vimeo.

Německá prokuratura zahájila předběžné vyšetřování, protože podle německého zákona je urážení cizích politických představitelů trestným činem.

Německá televizní stanice ZDF uvedla, že se za Böhmermanna postaví. "Pořad se bude dál vysílat," zdůraznila televize ZDF.

Avšak tato veřejnoprávní stanice z internetu stáhla záznam Böhmermannova čtení básně o Erdoganovi.

Německá vláda uvedla, že uváží tureckou žádost, avšak dodala, že německá kancléřka Angela Merkelová považuje svobodu projevu za něco, o čem není možné jednat, uvádí BBC.

Jan Böhmermann je nejodvážnější německý komik a satirik. V Německu mnozí zuří, že odstraněním Böhmarmannova videa o Erdoganovi televize ZDF ustoupila turecké vládě, která je obviňována, že v Turecku omezuje svobodu projevu.¨

A vyjádření Angely Merkelové, že Böhmermannova báseň byla "záměrně urážlivá" vedlo k jejímu obvinění, že ustupuje Turecku, protože potřebuje jeho pomoc v uprchlické krizi.

Báseň o Erdoganovi se vysílala 30. března v Böhmermannově pořadu Neo Magazin. Byla to reakce na předchozí tureckou stížnost na satirickou píseň, vysílanou německou televizí, která se posmívala Erdoganově autoritářskému stylu vlády a tomu, že potlačuje občanské svobody.

Turecko si zavolalo na kobereček v Ankaře německého velvyslance poté, co veřejnoprávní televize NDR odvysílala píseň "Erdowie, Erdowo, Erdogan". Německá vláda a EU píseň hájily jako ukázku svobody projevu.

Na to ostře reagoval Böhmermann a odvysílal ve svém pořadu, vysílaném pozdě večer, svou vlastní báseň o Erdoganovi jako příklad toho, co se podle německého trestního zákona nesmí dělat.

V písni zpíval o sexu s kozami a ovcemi a o útlaku menšin v Turecku.

Do televize přišlo dvacet stížností a prokuratura v Mainzu zahájila vyšetřování, zda píseň porušila odstavec 103 trestního zákona, podle něhož se v Německu nesmějí urážet představitelé cizích států.

Böhmermann je v Německu široce známý pro svou ostrou satiru. Loni odvysílal video, na němž tehdejší řecký ministr financí Janis Varoufakis ukázal Německu prostředníček.

Poté, co byla 1. dubna jeho píseň o Erdoganovi odstraněna ze serveru televize ZDF, Böhmermann napsal na Twitteru: "Myslím, že konečně dnes, 1. dubna 2016, jsme ukázali velmi výrazně společně s ZDF, kde leží tady v Německu hranice satiry. Konečně!"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9097

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016