Holandské referendum o Ukrajině ukázalo světu, jak Rusko ovlivňuje volby v západních zemích

11. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

Holandská vláda sama se kampaně neúčastnila. Holandští vládní činitelé se otevřeně báli ultrapravicových médií. Nechtěli se stát terčem posměchu v bulvárním tisku a nechtěli, aby na ně násilníci křičeli na ulicích. Ano, jistě, ultrapravičáci šíří lži, ale my nechceme riskovat je opravovat.

Důležité je poučení: Malé menšiny rozhněvaných lidí, když jsou dobře zorganizovány, dokáží v západní Evropě překřičet nejednotnou, bojácnou, apatickou centristickou většinu - a Rusko je připraveno jim v tom pomáhat. Tentokrát nešlo o moc, ale příště už asi půjde o hodně. Ultrapravice je nyní v Holandsku nejsilnější politickou silou. Ve třicátých letech dvacátého století se nám dostalo určitého poučení, ale zdá se, že ho si ho potřebujeme uvědomit úplně znovu.

Až do minulého týdne jsme neměli jasný příklad, jak vliv Ruska konkrétně funguje při volbách v západní zemi. V Holandsku se konalo podle nového zákona referendum, když populistický server, milující hoaxy, shromáždil 300 000 podpisů pod peticí. Ve středu hlasovali holandští občané o evropské obchodní dohodě s Ukrajinou, o téže dohodě, za kterou Ukrajinci bojovali a umírali v únoru 2014. Dohoda je nesmírně technická a obdobné dohody má EU s celou řadou zemí, s Chile, s Jordánskem... Většina Holanďanů, kteří proti ní hlasovali, zjevně jejích tisíc stránek nečetla.

Je pravda, že holandská extremní pravice a extremní levice mají jiné cíle. Chtějí ochromit středopravicovou, ekonomicky liberální vládu a galvanizovat své protievropské stoupence. Podařilo se jim to: Ve středu se referenda účastnilo 32 procent holandských voličů, těsně nad procentem, kdy se referendum stává legálním, a dvě třetiny z nich hlasovaly proti obchodní smlouvě EU s Ukrajinou.

Množství fotografií kampaně proti smlouvě EU s Ukrajinou byly převzaty přímo ze stránek Russia Today a Sputnik, ruského propagandistického serveru. 59 procent Holanďanů hlasovalo proti smlouvě, protože "je Ukrajina zkorumpovaná". 19 procent proto, že věří, že letadlo MH-17 sestřelila Ukrajina, 34 procent proto, že jsou přesvědčeni, že smlouva by zaručila vstup Ukrajiny do EU. Tyto dva poslední body jsou nepravdivé. První z těch tří bodů není racionální argument proti smlouvě, jejímž cílem je snížit korupci na Ukrajině.

Kampaň před referendem v Holandsku byla zmatená a vláda poskytovala dotace mj. i organizaci, která vytiskla ukrajinskou vlajku na role toaletního papíru.

Holandská vláda sama se kampaně neúčastnila. Holandští vládní činitelé se otevřeně báli ultrapravicových médií. Nechtěli se stát terčem posměchu v bulvárním tisku a nechtěli, aby na ně násilníci křičeli na ulicích. Ano, jistě, ultrapravičáci šíří lži, ale my nechceme riskovat je opravovat.

Co se stane teď, je nejasné. Referendum mělo být "konzultativní", nikoliv závazné. Smlouva, kterou už schválilo 27 zemí, nemůže být vyjednána znovu od začátku.

Důležité je však poučení: Malé menšiny rozhněvaných lidí, když jsou dobře zorganizovány, dokáží v západní Evropě překřičet nejednotnou, bojácnou, apatickou centristickou většinu - a Rusko je připraveno jim v tom pomáhat. Tentokrát nešlo o moc, ale příště už asi půjde o hodně. Ultrapravice je nyní v Holandsku nejsilnější politickou silou. Ve třicátých letech dvacátého století se nám dostalo určitého poučení, ale zdá se, že ho si ho potřebujeme uvědomit úplně znovu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9185

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016