Francie a Německo se rozcházejí v názorech na budoucnost eurozóny

12. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Francie a Německo doufají, že do konce roku představí společnou pozici k užší integraci eurozóny. Avšak dosud byl v dané věci dosažený pokrok minimální.


V roce 2015 zasáhla EU série krizí, spolu se strašidlem vystoupení Británie. A to samo zajišťuje, že francouzsko-německý projekt eurozóny nemá vysokou prioritu.

Mezi tématy projednávanými minulý týden na francouzsko-německé ministerské radě ve francouzských Metách se objevil společný návrh na budoucí integraci eurozóny. Merkelová a Hollande slíbili předložit společnou pozici do konce roku.

Loni v květnu publikovaly obě země společný návrh posílení eurozóny bez změny smluv. Počítal se zřízením strukturovaného systému vládnutí v eurozóně prostřednictvím summitů a s fiskální a sociální konvergencí.

Ministři hospodářství Emmanuel Macron a Sigmar Gabriel vyzvali k větší fiskální a sociální harmonizaci v eurozóně, přičemž země jako Británie by měly mít možnost rozhodnout se pro nižší integraci založenou především na společném trhu.

Brexit by ovšem kromě ekonomických dopadů také odstranil překážku pro užší integraci eurozóny.

Jenže aktuální krize ani britský obstrukcionismus nepředstavují jediné problémy. Jde také o fundamentální neshody mezi dvěma hlavními tahouny integračního procesu.

Dosud je předmětem debaty otázka zvláštního rozpočtu pro eurozónu. Hollande opakovaně vyzývá ke zřízení separátního rozpočtu eurozóny a parlamentu eurozóny, zatímco Merkelová je v dané věci rezervovanější.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6740

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016