Překvapení: za hranicemi Česka pokračuje ve svém životě mimo hysterii normální svět

13. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Přijdete-li v Praze v těchto dnech na jakákoliv veřejná prostranství, třeba na Hlavním nádraží, ohromí vás přítomnost po zuby ozbrojených mužů se samopaly, s nápisy na zádech "Policie". Jako by se schylovalo k válce. Přítomnost ozbrojenců na pražských veřejných místech jen přispívá k celkové hysterii. Je to na pováženou, protože opravdu nemám zrovna důvěru ve výcvik těchto mladých mužů a nejsem si jist, zda pan ministr Chovanec zaručí, že až se jeden z jeho samopalníků něčeho náhodou lekne, nezačne ze svého samopalu střílet do davu bezbranných civilistů. Chovancovi samopalníci v pražských ulicích nejenže prohlubují nezodpovědnými českými médii vyvolanou hysterii z neexistujících uprchlíků, kteří mají být pro české občany údajně hrozbou, ale Chovanec ani vůbec nezaručuje, že nejsou pro pražské chodce jeho ozbrojenci ohrožením na životě.

V neděli se ve Vídni konal běžecký maraton, jehož se účastnily desetitisíce lidí. V ulicích podél trasy maratonu bylo vidět minimum policistů, a vůbec žádný ozbrojenec. Chovance by to zřejmě překvapilo.

(Mimochodem, když přijedete z Prahy vlakem na hlavní nádraží ve Vídni, na mobilu se vám objeví volná nabídka "wifi pro uprchlíky". Která vás pak vede do kanceláře pro uprchlickou pomoc.)

Z Vídně jsem letěl do chorvatského Dubrovníku, kde se na skok účastním mezinárodní univerzitní konference.  Přítomni jsou   západoevropští a chorvatští akademici. Úterní debata při večeři se na chvíli stočila i na uprchlíky. Uvědomil jsem si, jak daleko jsem od České republiky. Dávám přednost tomu, co mi na místě, v různých zemích, říkají skuteční lidé za základě své zkušenosti, na rozdíl od toho,  co se dočtu v médiích.

"My jsme uprchlíkům tady v Chorvatsku pomáhali, protože z doby před dvaceti lety, z doby jugoslávských válek, dobře sami víme, jaké to je být uprchlíkem," řekla Vlasta Brunsko, organizátorka konference za Záhřebskou univerzitu. "Chorvatskem prošlo více než 100 000 lidí. Neuzavírali jsme před nimi hranice. Ano, chvíli  nám to trvalo, než jsme se zorganizovali, ale mnoho evropských zemí neudělalo nic. Viděla jsem reportáž o uprchlickém táboře Džungle ve francouzském Calais. Šokující a otřesné. My jsme ve Slavonském Brodu rychle vybudovali tábor pro několik tisíc uprchlíků. Wifi zadarmo. Vytápěné stany. Pomáhali jsme lidem. Je to naše povinnost. Evropa před nimi zavřela oči. Jsem velmi nespokojená."

"Pracuju na univerzitě v Řezně a máme tam obrovské množství uprchlíků," řekl profesor Walter Koschmal z Řezenské univerzity. "Nejsou s nimi vůbec žádné problémy. My ty lidi potřebujeme, protože Německo stárne," dodal. Profesor Koschmal se také vyjádřil, že údajný "skandál" se satirikem Böhmermannem je nesmysl, bouře ve sklenici vody. Vyjádřil názor, že ho nemohou v Německu odsoudit, protože jde o princip svobody projevu. "Daleko důležitější je, aby se Evropská unie nerozpadla."

Holt normální svět. I v Chorvatsku. Za reakce většiny Čechů se opravdu stydím. Netuším, co je vyvolává a proč propadají nesmyslům, které šíří prodejný tisk.




0
Vytisknout
8118

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016