Bývalý britský ministr zahraničí: Odchod Británie z EU by vedl k rozkladu mezinárodního pořádku

12. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

David Miliband, bývalý britský ministr zahraničních věcí, důrazně varoval, že britské referendum o možném odchodu z EU vznáší otázku, zda je Británie ochotna podpořit mezinárodní pořádek, anebo přispět k jeho zničení

Odchod Británie z Evropské unie by byl politickým žhářstvím, které by riskovalo zničení celého mezinárodního pořádku, varuje bývalý britský ministr zahraničí David Miliband.

Je to dosud snad nejvážnější varování v britské debatě o referendu. Miliband argumentuje, že Brexit by měl dopady daleko za hranicemi Británie a zřejmě by měl katastrofální důsledky pro celý svět.

Miliband zdůrazňuje, že by odchod Británie z EU znamenal, že se Británie "vzdala veškerých svých aliancí" s ostatním světem.

"Znamená to opuštění našeho postavení u vyjednávacího stolu a vzdání se své mezinárodní odpovědnosti - rovná se to jednostrannému politickému odzbrojení Británie. Žádný stát se v době míru v lidské historii nikdy dobrovolně nevzdal tolika politické moci, kterou Britové mohou zahodit dne 23. června."

Miliband varoval, že odchod Británie z EU vyvolá dominový efekt po celém světě.

"Britská otázka nezní jen, jaký prospěch máme z Evropy. Je to také otázka o tom, zda chceme bránit mezinárodní pořádek, anebo přispět k jeho rozmělnění a možná i k jeho zničení," řekl Miliband, který je nyní ředitelem humanitární organizace International Rescue Committee v New Yorku.

"Británie nemůže vyřešit tyto problémy sama. Ale děláme víc ve světě a pro svět, než co naše skromná velikost naznačuje. V nejlepším příapdě stojíme v čele při hájení svých hodnot, budujeme struktury a definujeme podstatu mezinárodní spolupráce.

Pokud se svět dnes stále častěji dělí na hasiče a žháře, tak Británie je už po staletí hasičem. Toto není doba na to, aby se Británie přidala na stranu žhářů a nemějte pochyb o tom, že Brexit by byl žhářstvím mezinárodního pořádku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6407

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016