To, co tvrdí Pavel Urban, není pravda

Je pozoruhodné, jak daleko může dojít neinformovaná zaslepenost

14. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Dlouholetou zkušenost pokojného soužití s muslimy na Západě prostě nelze nahradit ani vysvětlit českým "skeptikům" slovy. Musíte tam žít a nikoliv vymýšlet si nesmysly v zemi, jako je ČR, kde málokdo potkal živého muslima. Drtivá většina Čechů se kvůli tomu chová směšně.

Uprchlíci a uprchlická krize zajisté představují problém, ale to především proto, že evropské země neplní zákony, podle nichž mají povinnost umožňovat lidem, kteří prchají před vražděním a pronásledováním, získat útočiště.

Zatímco za to od uprchlíků nelze očekávat povinnou vděčnost, ani není z právního hlediska možné rozhodovat se o přijímání uprchlíků "jen potud, pokud to bude pro nás a pro náš národ výhodné", není samozřejmě možné uprchlíkům poskytovat žádné speciální výhody, které nemá místní obyvatelstvo, a uprchlíci to ani neočekávají.

Kdyby evropské státy dostály svým povinnostem a umožnily uprchlíkům bezpečnou cestu do Evropy po férovém individuálním zhodnocení jejich žádostí o azyl už před nastoupením této cesty, zcela by se eliminovala bezpečnostní hrozba (například možnost infiltrace teroristů mezi uprchlíky) a zcela by se odstranila například i děsivá situace desetitisíců dětí, kteří jsou v Evropě bez doprovodu rodičů a stávají se obětí kriminálních sítí.

Nikdo netvrdí, že mezi uprchlíky nemohou být pachatelé trestných činů, stejně jako jsou v jakékoliv populaci. Především jde o drobné krádeže v důsledku nedostatku finančních prostředků. Zcela nepřípustné je na základě kolektivní viny rozšiřovat vinu za individuální trestné činy na celou uprchlickou populaci prostřednictvím kolektivní viny.

Docela směšné je obviňovat uprchlíky z negramotnosti, když jsou dlouhodobě k dispozici statistiky, že velká část z nich má středoškolské a značná část i vysokoškolské vzdělání.

Při příchodu lidí z jiných kultur nutně bude docházet k občasným kulturním střetům. Po vstupu středoevropských zemí do Evropské unie se například asi na rok dva ve Velké Británii asi o tisíc procent zvýšil počet dopravních přestupků, páchaných především Poláky, přišlými za prací do Velké Británie - protože v té zemi jezdili většinou v automobilech jako prasata. Po dvou letech počet dopravních přestupků poklesl, protože i Poláci se naučili v Británii slušně řídit auta.

Kýčem jsou bohužel názory pana Urbana, na rozdíl od přísně zdrojovaných materiálů, publikovaných v Britských listech a založených na faktech.

Je nutno odmítnout "slaměného panáka", kterého si vytvořil pan Urban, když tvrdí, že Britské listy kreslí muslimy jako "ideálního sovětského člověka". Nic by nemohlo být dál od pravdy. Muslimové jsou úplně stejní jako kdokoliv jiný, tedy stejně chybující, omylní a někteří z nich i zločinní jako třeba Češi.

Materiály o Molenbeeku publikujeme v Britských listech v rámci různorodosti názorů, avšak opakovaně jsme publikovali svědectví osob, žijících v Bruselu, které svědčí o tom, že Molenbeek žádným no go area prostě není, ani to není "centrum evropského džihádismu". V Evropě prostě neexistují žádná muslimská "no go areas", to jsou komické výmysly rasistů.

Pan Urban si jistě může věřit jakýmkoliv chce mýtům, problém je, že existují lidé - a k nim patří i šéfredaktor Britských listů - kteří v západních společnostech mezi muslimy čtyřicet let žijí. A vědí, že antimuslimská a antiuprchlická hysterie v ČR, založená na strašení a neznalosti, je blbost.


0
Vytisknout
7862

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2016