Bulharsko oznámilo vyšetřování "lovců uprchlíků"

14. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

V Bulharsku byl zatčen "lovec uprchlíků", zápasník Dinko Valev, poté, co byla bulharská vláda obviněna, že ignoruje trestné činy, páchané proti uprchlíkům místními násilníky

Bulharsko oznánmilo, že zahájilo vyšetřování několika "lovců uprchlíků". Dinko Valev, poloprofesionální zápasník, který se vychloubal, že uvěznil několik uprchlíku, byl pozván na policejní výslech. Bulharské ministerstvo vnitra také zatklo aktivistu, který tento týden zveřejnil video, v němž ozbrojení civilisté svazují uprchlíky, a začalo hledat další násilníky.

Bulharsko násilníky začalo vyšetřovat poté, co vznikl na základě tohoto videa mezinárodní skandál. Na videu bulharští občané svazují uprchlíkům ruce za zády, nutí je ležet tváří k zemi a křičí: "Žádné Bulharsko! Vraťte se do Turecka!" Videozáznam potvrdil kritiku, že bulharská vláda nezasahuje proti násilníkům, útočícím na uprchlíky na bulharské hranici.

Náměstek bulharského ministra vnitra Filip Gounev řekl deníku Guardian, že jeho vláda se ostře staví proti tomu, aby občané brali zákon do svých rukou.

Loni se navzdory plotu na části bulharské hranice pokusilo 30 000 lidí přejít do Bulharska z Turecka. V reakci na to začaly skupiny bulharských občanů na hranici hlídkovat. Uprchlíky vězní a okrádají.

Devětadvacetiletý Valev byl charakterizován v reportáži bulharské státní televize jako "superhrdina". Řekl později společnosti BBC: "Tito uprchlíci jsou odporní a špatní lidé a měli by zůstat tam, kde jsou."

Bulharský premiér předtím Bojko Borisov předtím učinil prohlášení, které bylo lze interpretovat jako podporu pro "lovce uprchlíků": "Veškerou pomoci policii, pohraniční stráži a státu vítáme," řekl.

Aktivisté za lidská práva v Bulharsku argumentují, že vláda přilévala oleje do ohně. Margarita Iljeva z bulharského Helsinského výboru uvedla, že by měl být bulharský premiér "zatčen za to, že otevřeně povzbuzuje páchání trestných činů a povzbuzuje násilí a diskriminaci na základě národnosti, etnicity a rasy".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7663

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2016