Problém není "kulturní fronta", ale její impotence

14. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Kdyby skutečně existovala nějaká "kulturní fronta", asi by to vypadalo v této společnosti poněkud jinak. Plácání jednou za rok na nějakém předávání cen není událost. Je to jen důkaz toho, že na "kulturní frontě" je až na výjimky mrtvolný klid. A když už jej něco naruší, je to předvídatelné jako první tah v šachu. Ví se, kdo to řekne a kým byl před tím poučen. Skutečná kulturní opozice společenskému úpadku je stálá a nehledí na to, zda jsou zrovna u moci rudí nebo modří. A to tady u nás věru nemáme...

Mediální zkratka zní: Umělci kritizovali prezidenta. Agenda od toho se odvíjející: Mají, či nemají umělci kritizovat řádně a přímou volbou zvoleného prezidenta? Jednak to nebyli umělci, byli to popkulturní zpěváci, což je kategorie sama pro sebe. Byli dva. Je myslím dost nejasná a mlhavá hranice mezi tím, kde začíná umění a kde končí popkulturní řemeslo (či business). Každopádně tvrdit, že "umělci kritizovali" je přehnané stejně, jako kdybychom o Klausově zpátečnictví ve věci globálních změn klimatu mluvili ve smyslu "vědci zpochybňují".

Co je ale podstatnější. V odkazovaném pořadu ČT šéfredaktor MF Dnes Plesl tvrdí, že jsou to pitomci a vybrali si navíc pro kritiku špatné fórum. To první bych zpochybňovat nechtěl. Pan Koller, ani paní Dusilová jistě nepatří k lidem, kteří by řekněme autenticky uvažovali o globálně politických souvislostech. Někdo je tak trochu nabrífoval a oni pak četli z papírku, nebo nesouvisle drmolili. Asi tím vlastně prospěli spíš Zemanovi, který se může tetelit nad faktem, jak ubohá ta dnešní kulturní fronta je.

Špatné fórum si ovšem nezvolili. Jakékoliv veřejné fórum, notabene přenos ČT, je určeno k veřejným projevům. Plesl sugestivně tvrdil, že také nebude v Událostech, komentářích prohlašovat, že je ČT nejhorší televize v ČR. A proč ne? Proč by na udílení popkulturních cen, veřejné události par excellence, nemohli lidé říct, co si myslí, když se to od nich dokonce očekává? Mají děkovat rodičům a dětem? Je DiCapriův proslov na udílení Zlatých glóbů také nevhodný, protože politický? Nebo izraelský režisér Udi Aloni taky zvolil špatné fórum, když na berlínském filmovém festivalu kritizoval izraelskou vládu? Jen kdyby nebyli tak pitomí a pouze nepapouškovali, co jim sdělili jejich intelektuální guruové z pražské kavárny.

S nimi je totiž potíž. Oni tu byli a různé popkulturní postavičky inspirovali už dávno před Zemanem. Přemluv bábu, vzpomínáte. Nebo Převol ves, všimli jste si? Půjdeme těm tupcům na vesnici ukázat, kdo je v demokracii pánem. Tentýž člověk nyní má být tribunem spravedlivých, když si v reakci na jednostrannou a vpravdě tupou "knížecí" povýšenost pražské kavárny lid zvolil Zemana?

Problém s "kulturní frontou" je, že byla vždy stranická. Předchozích více než dvacet let opovrhování levicí, intelektuální opozicí českých médií i establishmentových intelektuálů a umělců reziduovalo v to, že si "lid" při první příležitosti zvolil svého vlastního tribuna, který se nyní roztéká po Hradu a destruuje dost křehké společenské vazby na hodnoty spojované s demokracií a lidskými právy. Pošetilí příznivci se domnívají, že mluví jejich hlasem, pošetilí odpůrci si stále vedou svou. 

Kulturní fronta není problém, snad jen v hlavě takového pomatence, jako je prezidentův mluvčí, může vzniknout spojitost mezi antichartou a současnou pseudoudálostí. Problém je, že kulturní fronta je v politickém slova smyslu impotentní. Místo toho, aby její protagonisté otevírali problémy současného světa přímo v tom, co dělají, utíkají se k infantilním, utěšitelským říkačkám o ničem a sem tam někde něco "hrdinsky" prohodí. Uf, to je bída, s kým a jak se česká popkulktura ztotožňuje. Ale proč se opakovat ... 

0
Vytisknout
10813

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2016