Tisíce syrských uprchlíků začaly utíkat před náhlým útokem ISIS k turecké hranici

15. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Turci na ně začali střílet

Nová vlna uprchlíků utekla ze severní Sýrie směrem k turecké hranici poté, co začal Islámský stát na ně střílet. Tisíce lidí před střelbou utekly.

Islámský stát zatlačil syrské opoziční jednotky, které se dostaly až na vzdálenost osmi kilometrů k Dabiqu, vysoce symbolické vesnici, o níž se Islámský stát domnívá, že bude epicentrem apokalyptického střetnutí.

Až 10 uprchlických táborů v Sýrii ve čtvrtek ovládl Islámský stát. Oslovil uprchlíky megafony, aby se přesunuli do oblastí jím ovládaných.

Někteří uprchlíci se pokusili utéci k turecké hranici, tam na ně ale začali střílet turečtí vojáci. Uprchlíci pak hromadně opustili všechny tábory a až 5000 lidí se vydalo k hlavnímu pohraničnímu přechodu do Turecka u města Azaz.

Tento pohraniční přechod je skoro celý rok uzavřen. Turecko nechtělo na své území vpustit Syřany prchající před ruským bombardováním východního Aleppa a severu Sýrie, které jsou pod kontrolou opozice.

V Azazu je už nyní 30 000 uprchlíků z předchozích měsíců a Turecko je odmítá vpustit na své území. Přijímá jen vážně nemocné jedince.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6273

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2016