Tzv. "bezpečné zóny pro uprchlíky v Sýrii" budou nebezpečné, varují lidskoprávní organizace

13. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Zakládání tzv "bezpečných zón" pro uprchlíky na syrské straně turecko-syrské hranice a bránit uprchlíkům prchajícím ze syrské války bude porušením mezinárodního práva a ohrozí to zranitelné lidi, varují humanitární organizace.

Turecko v poslední době militarizuje svou hranici se Sýrií a dovoluje jen osobám se zraněními, ohrožujícími jejich život, přejít do Turecka. Ostatní uprchlíky nutí setrvávat na syrské straně hranice ve válečné zóně.

OSN odhaduje, že tam kolem města Azaz uvízlo asi 250 000 uprchlíků. Více než polovina z nich tam žije v devíti uprchlických táborech. Do táborů provádějí ozbrojené jednotky nájezdy a kradou tam potraviny. Členské země EU se stanou podílníky na těchto zločinech, pokud počet těchto táborů poroste. Členské státy EU totiž nabídly "spolupráci Turecku ve snaze zlepšit humanitární situaci v Sýrii, zejména v oblastech nedaleko turecké hranice."

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan navrhl minulý měsíc výstavbu obřího "uprchlického města" v severní Sýrii. Je to v oblasti, která trpí už léta extremním násilím, ntienzivním bombardováním a boji mezi nejrůznějšími místními a zahraničními armádami.

"Cíle zakládání takovýchto zón bývají geopolitické, nikoliv humanitární," varoval Bill Frelick z organizace Human Rights Watch. "Nazvat nějakou oblast 'bezpečnou zónou' ji v zónu bezpečí nepromění." Experti varují, že takové "bezpečné zóny" se stanou terčem barelových bomb, shazovaných z vrtulníků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6454

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2016