Britští muslimové se silně identifikují s Británií

12. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Britští muslimové mají silnější vazby na Británii než většinové obyvatelstvo, vyplynulo z průzkumu veřejného mínění, které organizace ICM provedla pro dokumentární film televize Channel Four.

Z průzkumu vyplývá, že 86 procent britských muslimů se silně identifikuje s Británii. Je to vyšší procento, než je celostátní průměr (83 procent). Drtivá většina muslimů (91 procent) uvedla, že se silně identifikují se svou místní čtvrtí, což je vyšší procento než celostátní průměr (76 procent).

Z celkového počtu 64 milionů britských občanů jsou podle CIA World Factbook 4,4 procenta muslimové.

88 procent muslimů konstatovalo, že se v Británii muslimům žije dobře a 78 procent muslimů uvedlo, že by se chtěli plně integrovat do britského života ve většině věcí, kromě islámského vzdělávání a některých zákonů.

Avšak 52 procent muslimů zastává názor, že homosexualita by měla být v Británii zakázána. Ve většinovém obyvatelstvu tento názor zastává jen 5 procent občanů.

4 procenta britských muslimů uvedla, že sympatizují se sebevražednými atentátníky (1 procento uvedlo, že sympatizují plně, 3 procenta, že sympatizují do určité míry). 4 procenta muslimů uvedla, že sympatizují s lidmi, kteří páchají teroristické akce jako politický protest.

23 procent britských muslimů by podpořilo zavedení zákonu šaria v určitých oblastech a 39 procent muslimů se domnívá, že "manželka by vždycky měla poslouchat manžela". 66 procent muslimů absolutně odsuzuje lidi, kteří se podíleli na kamenování cizoložníků a dalších 13 procent je odsuzuje do určité míry.

Trevor Philips, bývalý předseda britské Komise pro rovnost a lidská práva, konstatoval, že tato zjištění jsou "nesmírně znepokojující", protože z nich zřejmě vyplývá, že v některých otázkách žijí muslimové v Británii izolovaně a samostatně. Požadoval "energičtější" přístup k integraci.

V rozhlase BBC řekl: "V určitých otázkách - týkajících se rodiny, sexuality, genderové rovnosti, postoje k židům a postoje k násilí a k terorismu, jsou názory britských muslimů trochu jinde než názory všech ostatních občanů. Každý šestý muslim uvedl, že by chtěl žít izolovaněji, čtvrtina jich by chtěla žít pod zákonem šaria. To znamená, že jako společnost tu máme skupinu lidí, kteří v podstatě se nechtějí podílet na tom, co dělají jiní lidé.

Také jsme zjistili, že mezi přáním žít izolovaně a sympatiemi pro terorismus jsou vazby. Lidé, kteří chtějí žít izolovaně, mají dvakrát častěji sympatie pro teroristické činy. Všichni občané, včetně většiny muslimů, by to považovali za nesmírně znepokojující."

Shaista Gohir, předsedkyně Sítě muslimských žen v Británii, poukázala na to, že průzkum veřejného mínění v jiných náboženských skupinách občanů, jako jsou zbožní židé a zbožní křesťané by pravděpodobně odhalil podobné sociální postoje. Zdůraznila, že i když předsudky proti homosexuálům jsou nepřijatelné, skutečnost, že téměř 50 procent muslimů zastává názor, že homosexualita by neměla být kriminalizována, je známkou toho, že se postoje mění.

"I když to muslimové třeba nepřijímají z náboženského hlediska, akceptují, že lidi musejí mít právo a svobodu nebýt diskriminováni a žít svůj život," řekla Gohirová a dodala, že LGBT muslimové začínají hovořit stále více na veřejnosti a stále větší počty muslimských rodin se musejí vyrovnávat s tím, že jejich členové se přiznávají k homosexualitě.

Dodala, že průzkum neodráží měnící se postoje v mladé generaci britských muslimů, a arugmentovala, že mladé muslimské ženy dnes daleko lépe rozumějí svým právům podle toho, co učí islám.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8749

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016