Islámský stát Molenbeek

13. 4. 2016

čas čtení 5 minut


V bruselské čtvrti Molenbeek parkují vojenské náklaďáky a v ulicích hlídkují vojáci se samopaly. Čtvrť byla v posledních měsících epicentrem evropského terorismu. Na náměstí Place Communale se potuluje mládež, která nemá co na práci a pokukuje po policistech. Zde se překrývají útoky z Paříže a Bruselu se 162 oběťmi, napsal zahraničněpolitický komentátor New York Times Roger Cohen.


Salah Abdeslam, jediný přeživší účastník pařížských útoků, se v Molenbeeku skrýval až do zatčení 18. března. Abdelhamid Abaaoud podezřelý z hlavního podílu na plánování útoků v Paříži, žil v Molenbeeku. Celkem nejméně 14 osob přímo spojených s oběma útoky bylo buď Belgičany, nebo žily v Bruselu.

Jedním z nich je Mohamed Abrini, Belgičan marockého původu, který vyrostl v Molenbeeku a byl v pátek zatčen v Bruselu. Sdělil policii, že je "muž v klobouku" zachycený kamerami, jak opouští bruselské letiště poté, co se zde 22. března odpálili dva jeho společníci. Kamery jej také zachytily vloni v listopadu s pařížskými útočníky.

Rozlučte se s obrázkem ospalého Bruselu. Ale ještě i dnes ve francouzskojazyčném městě uprostřed vlámsky hovořících Flander postiženého lingvistickými přehradami a letargií, která z nich vyrůstá, cosi ospalého. Je domovem špatně integrované populace imigrantů většinou marockého a tureckého původu (41 % obyvatel Molenbeeku tvoří muslimové) a současně je sídlem hlavních institucí oprýskané EU.

Je těžké odolat symbolice IS zřizujícího základnu pro vražedné plány v takzvaném hlavním městě Evropy v době, kdy evropská myšlenka je slabší, než kdykoliv od 50. let 20. století. Džihádisté milují vakuum, jak ukazuje Sýrie. Belgie je státem a současně centrem Evropské unie; v obou ohledech je tak blízko vakuu, jak jen může Evropa těchto dnů být.

Belgie sestává ze tří regionů (Flander, frankofonního Valonska a Bruselu), tří lingvistických komunit (vlámské, francouzské a německé) a slabé federální vlády. Je nefunkční. Tato dysfunkce je nejsilněji vyjádřena v hlavním městě, kde vlámská geografie a francouzská kultura nejdou dohromady. Administrativní rozdělení dosahuje kritických rozměrů v Molenbeeku, druhé nejchudší komunitě v zemi s 36 % lidí mladších 25 let bez práce.

Jak nedávno poznamenala ve Washington Postu Julia Lynch, radikalismus není v Molenbeeku ničím novým. Byl domovem "jednoho z útočníků při bombovém útoku v roce 2004 na vlak v Madridu a Francouze, který srpnu 2014 zastřelil čtyři lidi v Židovském muzeu v Bruselu. Marocký střelec na vlak Brusel-Paříž v srpnu 2015 zde pobýval se svou sestrou."

To vzbuzuje rozhořčení. Roztříštěná Belgie nad Molenbeekem ztratila kontrolu. Bruselská čtvrť s velkým podílem muslimského obyvatelstva se fakticky odtrhla. Pokud tohle byl skutečný rozměr problému, už by byl velice vážný. Jenže Molenbeek je pouze nejakutnějším projevem selhání Evropy.

Rozsáhlé přistěhovalectví z Turecka a Severní Afriky, které začalo před půl stoletím v době ekonomického boomu, se v době ekonomické stagnace vyvinulo takřka v ghetta v mnoha evropských městech nebo kolem nich, kde jsou potomci těchto migrantů, nyní bez práce, někdy radikalizováni vahábbistickými kazateli. Jak nedávno varoval francouzský premiér Manuel Valls, extrémistická menšina "vyhrává ideologickou a kulturní bitvu" uvnitř francouzského islámu.

Fakt, že džihádisté, často vycvičení v Sýrii, tvoří menšinu, a že mnozí muslimové, kteří imigrují do Evropy, vedou úspěšné a integrované životy, je jen slabou útěchou. Po krveprolití v Paříži a Bruselu přístup laissez-faire, který umožnil těmto kazatelům obracet na víru, soukromým muslimským školám šířit se ve Francii, věznicím, aby sloužily coby inkubátory džihádismu, mladým, aby cestovali do oblastí kontrolovaných IS v Sýrii a nazpět, a čtvrtím jako Molenbeek nebo Schaerbeek upadnout do prázdnoty zanedbanosti, musí skončit. Lepší zpravodajské informace nestačí. Probíhá ideologická bitva; je třeba ji vést na této úrovni, kde byla až dosud prohrávána. Umírněné muslimské komunity v Evropě musejí dělat mnohem více.

Evropa, jejímž symbolem je Brusel, dnes poskytuje alarmující pohled. Nizozemci naklonění ruské propagandě právě v referendu odmítli obchodní smlouvu s Ukrajinou, pro niž v roce 2014 zemřelo více než 100 Ukrajinců. Britové budou v červnu hlasovat o tom, zda opustí unii. Euro vysálo ekonomiky nedostatečně integrované pro účely jednotné měny. Velký příliv uprchlíků vyvolal otázky ohledně Evropy bez hranic. Prezident Putin každý den pletichaří proti Evropě a plánuje pro ni to nejhorší.

Je tu vakuum. Vaakua jsou nebezpečná. Odpovědí je reformovaná, posílená Evropa, která nabude nových sil, nikoliv ten typ rozdělení, který vedl k Molenbeeku - mikrokosmu toho, co může přinést fragmentace.

Mé dvě starší děti se narodily v Schaerbeeku. Dcera, která je nyní lékařkou v Novém Mexiku, podnikla své první krůčky na bruselském letišti. Tohle není Evropa, kterou jsem si pro ně přál.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10606

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016