Otevřený dopis ministru vnitra Milanu Chovancovi

13. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Milan Chovanec 

Ministr vnitra 

Nad Štolou 3

Praha 7



Vážený pane ministře, 

obracíme se na Vás jako osobu zodpovědnou za bezpečnost v České republice. 


Minulý týden došlo v Rodinném centru Kašpárek v Pardubicích k dokonání trestného činu (podle trestního zákoníku paragraf 353), který spočíval v nebezpečném vyhrožování. A sice na výlohu centra minulý týden někdo nalil tekutinu podobnou krvi a přilepil úmrtní oznámení Olgy Pavlů (ředitelky centra) ve znění: "Zemřela v pardubické věznici po vykonání rozsudku trestu smrti oběšením za zvlášť závažný zločin velezrady". 

Jak známo, tomuto incidentu předcházelo opakované vylepování samolepek s nápisy: poprvé Smrt vlastizrádcům s vyobrazenou šibenicí, podruhé šlo o nálepky s textem Refugees not welcome a ve třetím případě Good night left side". Policie vylepování nálepek vyhodnotila jako přestupky.

Pane ministře, víme, že policie již začala v daném případě konat. Přesto se na Vás obracíme s žádostí o důsledné vyšetření a potrestání uvedeného trestního činu. Z přestupku se v Pardubicích postupně stal trestný čin. Zkušenosti z obdobných událostí v poslední době v nás vyvolávají obavy, že bez jasného postoje k zatím ojedinělým případům, může nepřijatelná agresivita a násilí narůstat až do nezvladatelné podoby. Ostatně není třeba připomínat historii 30. let minulého století. 

Síť mateřských center je střešní organizace, která zastřešuje téměř 300 obdobných mateřských center v České republice. Posláním mateřských center je prevence patologických jevů v rodině a ve společnosti. Know-how mateřských center spočívá na principu svépomoci. Centra tak naplňují prastaré projevy lidskosti v komunitách, vzájemnou podporu a sounáležitost. Pomoc těm, kdo jsou v nouzi, patří k jejich přirozeným činnostem. Ti, kdo se aktivně podílejí na programech mateřských center, pracují často dobrovolnicky. Mimo jiné tím pomáhají obcím i státu v řešení složitých situací, do kterých se rodiny – jedno jakého původu – dostávají. 

Příklad z Pardubic vede k zastrašování dalších organizací – nejen mateřských center, které se snaží udržovat lidskou pospolitost v dnešním ohroženém světě. Proto Vás pane ministře, vyzýváme, abyste neodkladně učinil nezbytné kroky, které zastaví další šíření násilí a které povedou k udržení bezpečnosti v České republice. 

Zdravíme Vás ve víře, že přijmete plnou zodpovědnost nad budoucností života v naší vlasti!


V Praze 12. 4. 2016


Rut Kolínská, Hana Vodrážková, Ivana Lhotáková, Lenka Hájková

prezidium Sítě mateřských center


0
Vytisknout
7528

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016