Zbláznilo se Polsko? "Trest smrti pro Donalda Tuska!"

12. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Takovéto články - viz níže nyní vycházejí v polském tisku, upozorňuje Tomasz Oryński. Autorka Ewa Stankiewicz má obrovské množství stoupenců. Rozvíjí mj. i konspirační teorie o letecké katastrofě ve Smolensku. "Myslím, že je nesmírně významné, že nyní může se svými paranoidními názory vystupovat v polské veřejnoprávní televizi," varuje Oryński:

TREST SMRTI PRO DONALDA TUSKA? OBNOVME V TOMTO PŘÍPADĚ NEJKRUTĚJŠÍ TREST, POŽADUJE EWA STANKIEWICZ

"Myslím, že by pro Donalda Tuska měl být obnoven nejkrutější trest, trest smrti," vyjádřila se Ewa Stankiewicz v televizní stanici Republika a pak svá slova opakovala ve veřejnoprávní polské televizi TVP. Trest smrti si podle ní zaslouží Donald Tusk, který se podle ní dopustil "zrady zájmů Poláků v tak obrovském měřítku, jakého jsme nebyli svědky od Targowické  konfederace   r. 1792."

"Tusk nese v této věci snad největší vinu. Hovořím o tom, že nese vinu za katastrofu rozdělení návštěv, o jednání ke škodě polského prezidenta, o vyjednávání s ruskými úřady přes hlavu polského prezidenta. Hovořím ale i o největším jeho zločinu, o zradě polských zájmů po katastrofě ve Smolensku.

Po této katastrofě vytvořily Polsko i Rusko své výbory a pracovaly na jejím vyšetřování jako rovný s rovným. Avšak druhý den po katastrofě, tvrdí Stankiewiczová, v důsledku rozhodnutí Donalda Tuska, aby případ vyšetřovali pouze Rusové, polská komise na vyšetřování přestala pracovat. Proto dodnes nemáme vrak letadla, dodnes nemáme černé skříňky, protože s tím Donald Tusk aktivně souhlasil, argumentuje Stankiewiczová.

"Proti Tuskovi by měl být použit nejpřísnější trest, pro tento případ by se měl obnovit trest smrti v polském trestním řádu, protože je to obrovská zrada polských národních zájmů," řekla Stankiewiczová.

Na námitku, že Donald Tusk není k dispozici polské spravedlnosti, Stankiewiczová uvedla, že existují různé možnosti a že by Polsko mělo vyjednávat s Evropskou unií o jeho vydání.

Na sobotní demonstraci před ruským velvyslanectvím požadovala Stankiewiczová trest smrti také pro Radoslawa Sikorského, Bogdana Klicha, Bronislawa Komorowského, Ewu Kopaczovou a Tomasze Arabského.

Zdroj v polštině ZDE

0
Vytisknout
8833

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016