V Náhorním Karabachu to opět zavání velkou válkou

12. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Situace v Náhorním Karabachu na pomezí Ázerbájdžánu a Arménie po přechodném uklidnění opět začíná být napjatá. Případy narušení režimu příměří se množí a obě strany konfliktu se z toho obviňují navzájem. Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov vyzval oba státy, aby důsledně dodržovaly dohody o zastavení palby.


V pondělí, krátce poté, co se Lavrov s americkým protějškem Kerrym telefonicky shodli, že neexistuje alternativa k mírovému řešení, Ázerbájdžán a mezinárodně neuznaná (arménská) Náhorněkarabašská republika si vyměňují obvinění z porušování režimu příměří. Baku tvrdí, že arménská strana vedla palbu na ázerbájžánské pozice stosedmnáctkrát. Stěpanakert hovoří o 120 případech ostřelování, včetně 60 mm minometů a automatických granátometů AGS-17.

Stěpanakert tvrdí, že vyšetřuje zločiny, jichž se ázerbájdžánská strana měla dopustit v noci na 2. dubna. Ázerbájdžánský ministr obrany Zakir Hasanov obvinění označil za lživá a neodpovídající skutečnosti.

Během pohřební ceremonie pro posádku zříceného vojenského vrtulníku Hasanov prohlásil, že "za každého zabitého ázerbájdžánského vojáka bude zničeno 100 arménských okupantů".

Otázka mírových jednání mezi znepřátelenými stranami ztroskotává na faktu, že by tím byla Náhorněkarabašská republika uznána de facto, čemuž se chce Baku vyhnout.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8263

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016