Má ministr Chovanec funkční záložní plán na vyřešení migrační a uprchlické krize?

11. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Přestože je nejnovější plán Evropské unie na přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót spíše zoufalým pokusem, jak uprchlickou krizi bez ztráty kytičky vyřešit, stále mi přijde rozumnější než nechat doslova vybouchnout nárazníkové státy EU, Itálii a Řecko, a riskovat zde nebezpečný konflikt. Ministr vnitra a sociální demokrat (sic!) Chovanec je ovšem jiného názoru - obviňuje EU z politické korektnosti a zdůrazňuje, že pro Českou republiku je tento plán neakceptovatelný. Brusel přichází aspoň s něčím, byť po výtce nedokonalým, s čím životaschopným ale přichází pan Chovanec?

Pro dnešní dobu je příznačné, že za řadu problémů může politická korektnost. Jako by to vypadalo, že západní svět musel v nečinnosti čekat na xenofobního hulváta Donalda Trump, aby mu tuto ohyzdnou masku strhl z tváře. Ministr Chovanec se v rozhovoru pro deník Právo o návrhu Evropské unie o umisťování žadatelů o azyl v EU v členských zemích na základě kvót vyslovil, že politická korektnost je zhouba Evropy. Zvláštní. Takzvaná politická korektnost v podstatě reaguje na historické i stávající křivdy, jimž čelily a čelí v západní společnosti marginalizované skupiny. V žádném případě nejde o jednoduchý recept, jak tyto křivdy jednou provždy odčinit, nýbrž o mnohdy rozpačité pojmenování jejich symptomů. Démonizace politické korektnosti ničemu neprospívá a nadto se do jejích hávů zasunují primitivní koncepty, jak bojovat s těmi, jež má politická korektnost údajně vyvyšovat nad druhé. Proto vnímám Chovancovu úlitbu na politickou korektnost jako laciný populistický trik.

Ministr navrhuje, aby byla vytvořena vojenská a policejní síla na hranici Schengenu a zahájena debata se státy severní Ariky a se Sýrií. Jak by si to pan Chovanec v reálu představoval? Snad by eufemisticky řečeno nechtěl zadrátovat Evropu na jejích hranicích s tím, že by poskytl ještě účinnější munici obchodníkům s lidským neštěstím; snad by nechtěl revidovat Listinu základních práv a svobod a Ženevské konvence, jimiž se západní civilizace může chlubit jako máločím? Čelí snad Evropa nájezdům plenících Avarů, že je nutno ji patrolovat a oplotit tak, jak navrhuje xenofobní spolek V4, nebo je v jejích možnostech pomoci zoufalým lidem na úprku a umožnit seberealizaci těm, kteří totéž nemohou činit ve své domovině?

Ano, debata se státy severní Afriky, zejména Libyí, a Sýrií je naprosto klíčová. Nicméně západní svět s těmito zeměmi jaksi nikdy nedebatoval, jednal s nimi vesměs z pozice civilizační nadřazenosti a vojenské síly. Jestliže Západ dlouhodobě do těchto oblastí destruktivně pronikal, nemůžeme se divit, že tamní obyvatelstvo reaguje tak, jak reaguje. Nikdo nepopírá tvrzení, že ohniska konfliktů, jako je ten v Sýrii, je nutno hasit, nicméně v tomto specifickém případě je ve hře tolik faktorů, že řešení na dosah ruky prostě neexistuje.

Chovanec poukazuje na absurditu návrhu EU na případě iráckých křesťanů, kteří z České republiky utekli do Německa. Ptal se jich snad někdo na to, jak se cítili v ČR zvláště poté, co byli někteří členové této komunity nevkusně propírání v médiích? Nemohli si u nás čirou náhodou připadat jako obtížný hmyz? Nebo je všem hned jasné, že odsud odešli proto, že v Německu mají přece jen nejvyšší dávky? Tento úhel pohledu je však velice úzkoprsý a spíše ukazuje na to, jak sami smýšlíme.

Sociálnědemokratický ministr v rozhovoru názorně ukázal, že má pro stavění bariér velké pochopení: „Pokud se oživí migrační trasa přes Itálii, tak předpokládám, že Rakousko vytvoří zábranu, která znemožní pokračování dál do Evropy. Česká republika nebude mít v následujících šesti měsících problém s migračním tokem.“

Je skutečně tragikomické, že politik hlásící se alespoň na papíře k myšlenkám sociální demokracie se domnívá, že problém zmizí v případě, když se mu do cesty postaví zábrana. Snad každý absolvent střední školy ví, že je to úplný nesmysl. Vytváření dalších obdobných bariér vytvoří nesnesitelný tlak na nárazníkové země Evropy, jimiž jsou Itálie a Řecko, jež by Chovanec chtěl ponechat na holičkách a kde by se mohlo zasít na skutečně nebezpečný konflikt (tyto státy by nestačily absorbovat desítky a statisíce nových příchozích, kolabovala by infrastruktura, množily by se konflikty mezi zoufalými a frustrovanými lidskými bytostmi apod.), zatímco zbytek Evropy by si izolován snil dál svůj sen. Nikoliv, tento hypotetický konflikt by mohl explodovat a rozšířit se dál, a to i do ČR.

I z těchto důvodů chápu dosti nedokonalý plán Bruselu se všemi jeho otazníky jako schůdnější variantu vůči té, již navrhuje ministr vnitra Chovanec.

0
Vytisknout
7346

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016