Problém není "kulturní fronta", ale její impotence

14. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Kdyby skutečně existovala nějaká "kulturní fronta", asi by to vypadalo v této společnosti poněkud jinak. Plácání jednou za rok na nějakém předávání cen není událost. Je to jen důkaz toho, že na "kulturní frontě" je až na výjimky mrtvolný klid. A když už jej něco naruší, je to předvídatelné jako první tah v šachu. Ví se, kdo to řekne a kým byl před tím poučen. Skutečná kulturní opozice společenskému úpadku je stálá a nehledí na to, zda jsou zrovna u moci rudí nebo modří. A to tady u nás věru nemáme...

Rozhovor Britských listů 52:

Proč se v ČR bojuje proti udržitelnému rozvoji?

8. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta



O postojích vůči udržitelnému rozvoji v České republice hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Petrem Lebedou, ředitelem centra Glopolis, které se zabývá otázkami globálního rozvoje, od potravinové bezpečnosti přes klimatické změny až po daňovou spravedlnost. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Evropské středisko pro tiskovou a mediální svobodu kritizuje Viktora Orbána za umlčování novinářů

14. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Evropské středisko pro tiskovou a mediální svobodu rozeslalo evropským velvyslanectvím dopis, kritizující maďarského premiéra Viktora Orbána za porušování svobody tisku. Středisko brání práva novinářů svobodně informovat o uprchlické krizi. Organizace kritizuje Orbána, že brání novinářům ve vstupu do uprchlických táborů a že byl v Maďarsku vydán příkaz veřejnoprávní televizi, aby nevysílala záběry uprchlických dětí. Dokument také kritizuje brutální útoky maďarských pořádkových jednotek proti novinářům, mnozí z nichž byli maďarskými úřady při své práci protiprávně zadrženi a vězněni. Jde o novináře ze Srbska, ze Slovenska a z Austrálie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16 more Iraqi refugees are planning to leave the Czech Republic

14. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Sixteen more Christian Iraqi refugees who have been accepted by the Czech Republic are planning to leave the country, said Czech Interior Minister Milan Chovanec on Thursday. These refugees have been housed in the Moravian city of Brno. According to information obtained by the Právo daily, the refugees are planning to go to Germany.

The Czech Interior Minister said that the refugees will be given exit visas, valid for three days. "I have told my people to inform the Iraqis that they must not cross the border illegally," said Chovanec.

Earlier, a group of 25 Christian Iraqi refugees left the Czech Republic for Germany. The Germans are allegedly wanting to return them to the Czech Republic which has threatened to deport them to Iraq. Later on, the Czech Interior Minister said that the Czech Republic will not accept these returnees from Germany because the German application to return them to the Czech Republic is allegedly formally incorrect.

Source in Czech HERE

Do Británie přicházejí dětští uprchlíci bez doprovodu rodičů, někteří pouze šestiletí

14. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Výbor britské Horní sněmovny vyslechl informace, podle nichž došlo od loňska k šedesátiprocentnímu nárůstu počtu uprchlických dětí bez doprovodu rodičů, přicházejících do Británie.

Do hrabství Kent přichází nyní o 60 procent uprchlických dětí bez doprovodu rodičů více než loni. Vytváří to obrovský problém pro místní úřady. V současnosti se komunální úřad v Kentu, do něhož spadá jihoanglický přístav Dover, stará o 830 dětských uprchlíků bez doprovodu rodičů, žádajících o azyl. Komunální úřad v Kentu požadoval v Horní sněmovně, aby vznikl celostátní systém rozdělování dětských uprchlíků do celé Británie.

Britské listy z nikoho člověka správné víry nedělají

Mediální kýč aneb proč česká společnost volí populisty

14. 4. 2016 / Pavel Urban

čas čtení 10 minut

Pokud někomu předložíte názor či fakt, který je kritický k jeho postoji a ten jej pochopí jako stvrzení vlastního postoje, pak je vina na jeho straně. To platí v akademické diskusi za předpokladu, že obě strany jakž takž dodržují její pravidla. To je ale ve asymetrickém světě médií a jejich konzumentů spíše výjimka. Tam je "fungování přijímače" do značné míry věcí důvěry. Kterou lze ovšem ztratit, píše v reakci na diskusi s Bohumilem Kartousem autor. Za komunismu považovala řada Čechů a Slováků "reálný socialismus" za výrazně horší než kapitalismus. Oficiální média čelila těmto náladám zprávami o plnění plánu a dalších úspěších socialismu a o nezaměstnanosti, sociálních protestech a dalších problematických stránkách Západu. Nutno říci, že převážná většina těchto zpráv byla sama o sobě pravdivá. A evidentně byla kritická k postojům skeptiků. Ti to však brali jako potvrzení hlouposti komunistů. Byla chyba na straně přijímačů, kteří byli evidentně nedostatečně uvědomělí? Nebo na straně vysílače, který si vybudoval takový kredit, že mu lidi nevěřili ani pravdu?

Moderní demokracie a kompromisy s davem

14. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Naprosto souhlasím s panem Urbanem, že západním zemím trvalo desítky let, než se z nich staly multikulturní společnosti. Dokonce za naprosto klíčovou událost, která umožnila v Evropě jasné vítězství otevřené, anti-rasistické společnosti, považuji druhou světovou válku, v níž Hitler neuspěl se snahou vystavět společnost na rasismu.

Nicméně rasismus a dokonce ani nacismus a různé flirtování s nimi nezmizely ani po válce, nezmizely ani dnes. Nedošlo k žádné definitivní výchově lidí, kteří by procitli a pochopili a stali se novými lidmi. Ani Zola nezměnil takto Francouze, ani Masaryk Čechy. A přece jejich úsilí a úsilí mnoha dalších veřejných intelektuálů mělo smysl zejména v neustálém vnášení hodnot právního státu, zejména odmítnutí kolektivní viny a pověr, tedy hodnot, které nejsou nějak samozřejmé a přirozené.

Kam lze zajít ve snaze evangelizovat prostřednictvím médií

Média mají vytvářet kritický obraz, ne obracet na víru

14. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Je velmi dobře možné, že Britské listy u některých lidí podněcují emocionální reakci, která vede k okamžitému odmítnutí toho, co deník přináší v souvislosti s migrační krizí. Je to žel stejný problém, jako to, že ve společnosti existují lidé, kteří jsou ochotni důvěřovat tomu, co si přečetli v Parlamentních listech. Pokoušet se o nějaký kompromis s cílem "obrátit na víru" ty, kdo věří politickému bulváru, nebo prostě jen netuší, že jakýkoliv zdroj je třeba ověřovat, je pro kritické médium dost nesmyslná cesta. Existují ti, kdo mohou - a také to dělají - působit pedagogicky, snažit ukázat cestu k tomu, jak vnímat složitost sociální reality, včetně důrazu na předpokládané hodnoty, tedy v prvé řadě lidská práva. Kritické médium, jako jsou Britské listy, má poněkud jinou roli. Snažit se vytvářet názorový disent a udržovat tak diskurs v šíři potřebné pro jakoukoliv snahu o pokud možno objektivní hodnocení.

O Maďarsku a o vzdělávacím dopadu Britských listů

14. 4. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Mám několik poznámek k těmto větám pana Urbana:

1) Britské listy ovšem z nikoho člověka správné víry nedělají. Britské listy žijí ve světě, kde všichni zcela samozřejmě tuto víru sdílí.

Poznámka: Nesdílejí všichni. BL čtou i lidi, kteří navenek tvrdí, že je nečtou, že by je nikdy nečetli, fuj, říkají, ale tajně čtou, tedy lidi jiných názorů.

Někteří pak píšou pestré a spílavé e-maily (mažu). Čili jakási vzdělávací role tady přece jen je, pro toho, kdo chce vychován býti, jako ve škole.

2) Na druhou stranu, Maďarsko je díky Orbánovi vyvrhelem EU už delší dobu, a nezdá se, že by schopnost Maďarska „obhajovat svoje zájmy“ byla nějak zásadně omezena.

Poznámka: Myslím si, že většina Čechů situaci v Maďarsku zná jen povrchně. Skutečnost je ale přinejmenším alarmující a úvahy o možnosti vyloučení Maďarska z EU jsou, třeba v Rakousku, realitou, i když to prý formálně nejde. Měl jsem možnost vyslechnout přednášku Prof. dr. Seewanna z Mnichova, znalce Maďarska par excellence.

Já i ostatní posluchači jsme čubrněli, co je dnes v Maďarsku možné. Po vesnici chodí starosta z Jobbiku v kroji a holínkách a s bičíkem v ruce popohání k veřejné práci na úklidu. Viz tento francouzský dokumentární film. Místo slibované prosperity nacionalismus se zřetelně fašistickými rysy.

To, co tvrdí Pavel Urban, není pravda

Je pozoruhodné, jak daleko může dojít neinformovaná zaslepenost

14. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Dlouholetou zkušenost pokojného soužití s muslimy na Západě prostě nelze nahradit ani vysvětlit českým "skeptikům" slovy. Musíte tam žít a nikoliv vymýšlet si nesmysly v zemi, jako je ČR, kde málokdo potkal živého muslima. Drtivá většina Čechů se kvůli tomu chová směšně.

Uprchlíci a uprchlická krize zajisté představují problém, ale to především proto, že evropské země neplní zákony, podle nichž mají povinnost umožňovat lidem, kteří prchají před vražděním a pronásledováním, získat útočiště.

Zatímco za to od uprchlíků nelze očekávat povinnou vděčnost, ani není z právního hlediska možné rozhodovat se o přijímání uprchlíků "jen potud, pokud to bude pro nás a pro náš národ výhodné", není samozřejmě možné uprchlíkům poskytovat žádné speciální výhody, které nemá místní obyvatelstvo, a uprchlíci to ani neočekávají.

Kdyby evropské státy dostály svým povinnostem a umožnily uprchlíkům bezpečnou cestu do Evropy po férovém individuálním zhodnocení jejich žádostí o azyl už před nastoupením této cesty, zcela by se eliminovala bezpečnostní hrozba (například možnost infiltrace teroristů mezi uprchlíky) a zcela by se odstranila například i děsivá situace desetitisíců dětí, kteří jsou v Evropě bez doprovodu rodičů a stávají se obětí kriminálních sítí.

Redakce Blesku: Na naše vzdělávání si sahat nedáme!

Odhalení! Víme, proč Blesk vede kampaň proti inkluzi!!

14. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Redakce Blesku, nejčtenějšího deníku v ČR, vstoupila do regulérní války. "Boj proti škodlivé inkluzi" hlásají palcové titulky desítek článků, které redaktorky s přesvědčením Johanky z Arku chrlí s kulometnou kadencí. I když je naprosto neobvyklé, aby šéfredaktor Blesku cokoliv psal, v případě inkluze se vybičoval k dvaceti řádkům textu. Proč deník, který se běžně zabývá životními peripetiemi a plastickými operacemi českých celebrit, tuto kampaň vede? Jde mu o "holé přežití"...

Bulharsko oznámilo vyšetřování "lovců uprchlíků"

14. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

V Bulharsku byl zatčen "lovec uprchlíků", zápasník Dinko Valev, poté, co byla bulharská vláda obviněna, že ignoruje trestné činy, páchané proti uprchlíkům místními násilníky

Bulharsko oznánmilo, že zahájilo vyšetřování několika "lovců uprchlíků". Dinko Valev, poloprofesionální zápasník, který se vychloubal, že uvěznil několik uprchlíku, byl pozván na policejní výslech. Bulharské ministerstvo vnitra také zatklo aktivistu, který tento týden zveřejnil video, v němž ozbrojení civilisté svazují uprchlíky, a začalo hledat další násilníky.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Bodláky Václava Duška

Vichry, víry a viry

14. 4. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

V krasohledu nádhera. Prófa po třetím březňáku pravil: Vir mamonu a chamtivosti, braši, ulejvání peněz do zprofanované ciziny, jest hezký koníček. Víry k němu netřeba, ba ani kachního žaludku. Vir ješitnosti, tuposti a bezbřehé nadutosti máte v přímém přenosu - sláva zpravodajství, stane se a bývá jaksi na šíbr! Poslanec bojuje s prohnilou policií a straší okolí poslaneckou imunitou. U kanónu stál a pořád ládoval. Fackovač připomíná zastydlého puberťáka, který v dinosouřích letech vykřikoval, že jeho fotr svlíkne esenbáky z uniforem raz dva, jestli nezalezou do fízláckého krtince a nebudou kušovat! Nu, bijec hospodský potěšil prófu příspěvkem, že poslanec je zřícenina chráněna památkovým úřadem, a zbourat ji mohlo by vést k fatálním dopadům. Na to si připijme, hlaholil prófa - skončí v politickém odpadu i bez výprasku. Pošleme ho do detenčního hotelu, aby nenakazil mládež, beztak u něho propukla choroba Jájismu. Zbojník nám tam vyhasne, věšení bulíků na nos ukončeno. Obnova nuceného výseku na obzoru - prozatím hovězího. Šťoural mistr truhlář povídá: Chlapi, včera jsem sledoval zábavný pořad a pivní Maruška tam povídala, že jich klidně deset vyžahne - ale zase chyba! Prý točených.

Vnitřní dialog generace Y

#Správnávejška

14. 4. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 3 minuty

Ona 1: Tak co, už jsi konečně podala tu přihlášku na vejšku? 

Ona2: Podala jsem jich asi 5, tak počkám, kam mě vezmou. 

Ona1: A na kterou chceš nejvíc?

Ona 2: To je mi docela jedno. Říkám, že čekám kam mě vezmou. Táta chtěl abych se hlásila na práva, matka na medicínu, děda říkal že jediné kam mě vezmou je teologickou, a já bych chtěla na FAMU. Tam ale nemám šanci se dostat. Pro jistotu se hlásím i na Peďák. Ne že bych chtěla být učitelka, ale pokud mě tam vezmou, tak tam půjdu. 

Ona 1: Teologickou? To jako z Tebe bude farářka? 

Ona 2: Ne, to je husitská teologická. Sociální práce. Prý tam berou každého. 

Čip v mozku umožňuje ochrnutému ovládat do jisté míry ruku

14. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Deník NY Times přinesl zprávu o tom, že Ianu Burkhartovi, který si před pěti lety poranil míchu při koupání v moři, se podařilo implementovat čip, který mu umožňuje do určité míry ovládat ochrnutou ruku. Lékaři implantovali pacientovi čip do mozku, který mu umožňuje pomocí myšlenek přímo ovládat svaly v jeho pravé ruce a překlenout tak přerušení nervového spojení způsobené zraněním. Zpráva o tomto medicínském zákroku byla zveřejněna v časopise Nature a je pravděpodobně prvním případem, kdy se podařilo obnovit pohyb končetiny u člověka s tímto typem ochrnutí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Největším ohrožením planety není chudoba, globální klima ani voda...

14. 4. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Podle rozhovoru s Petrem Carvanem je na planetě k mání jen 0,7 % pitné vody. Zbytek je voda slaná, kalová, znečištěná, nepitná. 0,7 % není příliš. Mohli bychom se tedy začít bát nedostatku vody. Boj o vodu byl v osmdesátých letech hrozba, která plnila první stránky novin. Ovšem ze stejného rozhovoru s Petrem Carvanem plyne, že to nebude tak horké. Petr Carvan a jeho tým totiž dokážou i z prasečí kejdy filtrací vybublat pitnou vodu. A nejen z kejdy. I ze slané a kontaminované vody, ze splaškové vody, prakticky z jakékoliv vody. V osmdesátých letech měli pravdu, utopíme se v žízni. Ovšem to ještě Petr Carvan nedomyslel to, co domyslel nyní. A není jediný, nejen že se několik start-upů také zajímá o vodu, ale také existuje i spoustu jiných již dávno existujících řešení, jako je třeba extrakce vody ze vzduchu. Je-li dostatek kvalitní chutné pitné vody, nejspíš by se mohlo konečně přijít se zákazem plastových lahví, neboť nemám pocit, že by dnes již byly ekologické.

Překvapení: za hranicemi Česka pokračuje ve svém životě mimo hysterii normální svět

13. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Přijdete-li v Praze v těchto dnech na jakákoliv veřejná prostranství, třeba na Hlavním nádraží, ohromí vás přítomnost po zuby ozbrojených mužů se samopaly, s nápisy na zádech "Policie". Jako by se schylovalo k válce. Přítomnost ozbrojenců na pražských veřejných místech jen přispívá k celkové hysterii. Je to na pováženou, protože opravdu nemám zrovna důvěru ve výcvik těchto mladých mužů a nejsem si jist, zda pan ministr Chovanec zaručí, že až se jeden z jeho samopalníků něčeho náhodou lekne, nezačne ze svého samopalu střílet do davu bezbranných civilistů. Chovancovi samopalníci v pražských ulicích nejenže prohlubují nezodpovědnými českými médii vyvolanou hysterii z neexistujících uprchlíků, kteří mají být pro české občany údajně hrozbou, ale Chovanec ani vůbec nezaručuje, že nejsou pro pražské chodce jeho ozbrojenci ohrožením na životě.

V neděli se ve Vídni konal běžecký maraton, jehož se účastnily desetitisíce lidí. V ulicích podél trasy maratonu bylo vidět minimum policistů, a vůbec žádný ozbrojenec. Chovance by to zřejmě překvapilo.

(Mimochodem, když přijedete z Prahy vlakem na hlavní nádraží ve Vídni, na mobilu se vám objeví volná nabídka "wifi pro uprchlíky". Která vás pak vede do kanceláře pro uprchlickou pomoc.)

Z Vídně jsem letěl do chorvatského Dubrovníku, kde se na skok účastním mezinárodní univerzitní konference.  Přítomni jsou   západoevropští a chorvatští akademici. Úterní debata při večeři se na chvíli stočila i na uprchlíky. Uvědomil jsem si, jak daleko jsem od České republiky. Dávám přednost tomu, co mi na místě, v různých zemích, říkají skuteční lidé za základě své zkušenosti, na rozdíl od toho,  co se dočtu v médiích.

"My jsme uprchlíkům tady v Chorvatsku pomáhali, protože z doby před dvaceti lety, z doby jugoslávských válek, dobře sami víme, jaké to je být uprchlíkem," řekla Vlasta Brunsko, organizátorka konference za Záhřebskou univerzitu. "Chorvatskem prošlo více než 100 000 lidí. Neuzavírali jsme před nimi hranice. Ano, chvíli  nám to trvalo, než jsme se zorganizovali, ale mnoho evropských zemí neudělalo nic. Viděla jsem reportáž o uprchlickém táboře Džungle ve francouzském Calais. Šokující a otřesné. My jsme ve Slavonském Brodu rychle vybudovali tábor pro několik tisíc uprchlíků. Wifi zadarmo. Vytápěné stany. Pomáhali jsme lidem. Je to naše povinnost. Evropa před nimi zavřela oči. Jsem velmi nespokojená."

"Pracuju na univerzitě v Řezně a máme tam obrovské množství uprchlíků," řekl profesor Walter Koschmal z Řezenské univerzity. "Nejsou s nimi vůbec žádné problémy. My ty lidi potřebujeme, protože Německo stárne," dodal. Profesor Koschmal se také vyjádřil, že údajný "skandál" se satirikem Böhmermannem je nesmysl, bouře ve sklenici vody. Vyjádřil názor, že ho nemohou v Německu odsoudit, protože jde o princip svobody projevu. "Daleko důležitější je, aby se Evropská unie nerozpadla."

Holt normální svět. I v Chorvatsku. Za reakce většiny Čechů se opravdu stydím. Netuším, co je vyvolává a proč propadají nesmyslům, které šíří prodejný tisk.



Loni se ztratilo nejméně 6000 uprchlických dětí, varuje Německo

13. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Údaje z německého ministerstva vnitra vyvolávají rostoucí znepokojení, že se mladí lidé, přicházející do Evropy, stávají obětí zločinců. Koncem března varovala skupina europoslanců evropské vlády, že nezletilí uprchlíci jsou natolik nechráněni, že se mohou stát obětí celoevropských band zločinců, kteří je mohou zneužívat k prostituci, otroctví, pašeráctví drog nebo pro odebírání lidských orgánů. Rozsah uprchlické krize, vzhledem k tomu, že evropské státy uprchlíků nepodávají řádně pomocnou ruku, zřejmě vede k výraznému posílení a restrukturalizaci panevropských zločineckých sítí

Podle německého ministerstva vnitra loni v Německu zmizelo téměř 6000 uprchlických dětí. Roste vážné znepokojení, že obchodníci s bílým masem a zločinci zneužívají tisíců zranitelných mladých lidí, kteří přicházejí s davy uprchlíků do Evropy.

Přesný rozsah této krize je nejasný, protože nedokonalé a přehlcené registrační systémy v Evropě neposkytují jasný obrázek o tom, kolik dětí přichází do Evropy, ani nezaznamenávají jejich další cestu.

Evropa bude mít zase na rukou mnoho krve. Uprchlíci se vracejí k nebezpečné přeplavbě z Libye do Itálie

13. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Za první čtvrtletí roku 2016 se pokusilo dostat se z Libye do Itálie 18 795 uprchlíků. Je to 85 procentní nárůst ve srovnání s tímtéž období v roce 2015, uvádí Vysoký úřad OSN pro uprchlíky. Je to nesmírně nebezpečná cesta. Podle Mezinárodní organizace pro migraci při ní zahyne každý 92. uprchlík, který se pokusí o přeplavbu. A před přeplavbou jsou uprchlíci obětí pašeráků, kteří je běžně znásilňují, mučí, unáší anebo zotročují. Navzdory těmto rizikům se však uprchlíky v Libyi - drtivou většinou z afrických zemí - stále intenzivněji snaží dostat do Evropy. EU libyjské pašeráky uprchlíků neblokuje, protože nemá přístup do libyjských vod. To znamená, že pašeráci odvezou lodě s uprchlíky na hranice libyjského námořního prostoru, tam je opustí a vrátí se zpět. V Libyi proti pašerákům nikdo nebojuje, protože pašeráci jsou součástí bojůvek, které se v zemi podílejí na sdílení moci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

A young woman who spoke Arabic on a tram in Prague was physically assaulted for this

13. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

A student of Lebanese origin was hit in the face by a woman on a Prague tram for saying a few words in Arabic to her sister who was travelling with her. "A woman started verbally abusing me and then hit my face with her fist for having spoken in Arabic," said the student.

The student reported the incident to the Czech police but they were disinterested. "They asked me whether I really did want to report this," she said.

"I was born in the Czech Republic, I hold Czech citizenship, I have graduated from a Czech university and I am a voter in the Czech Republic. I have now been subjected to a physical assault on public transport only for speaking a foreign language," she said on Facebook. The incident has now been reported by the Lidové noviny newspaper.

Source in Czech HERE

Karel Gott na psychiatrii, aneb o zhoubné síle bulváru

13. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zvažoval jsem, zda se mám na stránkách Britských listů pustit do křížku s bulvárem, a nakonec jsem usoudil, že tak učiním, protože jde o osobní záležitost. Bulvární deník Aha! mne ve své tištěné i internetové verzi ZDE osočil z toho, že posílám Karla Gotta z onkologie na psychiatrii kvůli jeho výrokům na adresu uprchlíků. Deník Aha! pravděpodobně převzal článeček z Parlamentních listů, kde (na rozdíl od PL přesně) citují můj facebookový status, z kterého ale explicitně vyplývá, že Gotta jsem na psychiatrii neposlal.

Bulvární média mají obdivuhodnou, leč zhoubnou moc. Otvírák nedělního výtisku Aha! hlásá: „Nechutný útok na Karla Gotta. Obul se do uprchlíků...Posílají ho na psychiatrii!“. Každý, kdo se seznámí s mým facebookovým statusem, který zní: „Neměl by z onkologie přejít rovnou na psychiatrii? Ne, jen čerpá z českýho tisku, nemá žádnej rozhled, a proto všechno balí do konspirace. A “plebs” mu to žere,“ může sám posoudit, zda Gotta posílám na psychiatrii, či nikoliv. Odpověď je myslím jasná jako nebe na Jadranu.

To, že jednoduché sdělení nechápou nebo spíše nechtějí pochopit redaktoři bulvárního média, je tristní realita; víme dobře, že kasu dělají především křiklavá témata a ještě křiklavější titulky, jež libovolně ohýbají realitu. Další problém tkví v tom, že cílovou skupinu bulváru tvoří obyčejní lidé se všedními starostmi, kteří nemají příliš mnoho času, aby se příkladně ožehavému tématu uprchlíků mohli věnovat obšírněji.

Tzv. "bezpečné zóny pro uprchlíky v Sýrii" budou nebezpečné, varují lidskoprávní organizace

13. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Zakládání tzv "bezpečných zón" pro uprchlíky na syrské straně turecko-syrské hranice a bránit uprchlíkům prchajícím ze syrské války bude porušením mezinárodního práva a ohrozí to zranitelné lidi, varují humanitární organizace.

Turecko v poslední době militarizuje svou hranici se Sýrií a dovoluje jen osobám se zraněními, ohrožujícími jejich život, přejít do Turecka. Ostatní uprchlíky nutí setrvávat na syrské straně hranice ve válečné zóně.

Islámský stát Molenbeek

13. 4. 2016

čas čtení 5 minut


V bruselské čtvrti Molenbeek parkují vojenské náklaďáky a v ulicích hlídkují vojáci se samopaly. Čtvrť byla v posledních měsících epicentrem evropského terorismu. Na náměstí Place Communale se potuluje mládež, která nemá co na práci a pokukuje po policistech. Zde se překrývají útoky z Paříže a Bruselu se 162 oběťmi, napsal zahraničněpolitický komentátor New York Times Roger Cohen.

Urgentní výzva evropské bezpečnosti

13. 4. 2016

čas čtení 3 minuty


Vyžádalo si to dva týdny po devastujících útocích v Bruselu, než úřady zjistily, že pachatelé původně plánovali další útok v Paříži a že dva útoky byly provedeny jedinou teroristickou sítí. Ještě i teď úřady neznají celkový rozsah operací IS v Evropě, které zahrnují kriminální živly i teroristy.

Má ministr Chovanec funkční záložní plán na vyřešení migrační a uprchlické krize?

11. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Přestože je nejnovější plán Evropské unie na přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót spíše zoufalým pokusem, jak uprchlickou krizi bez ztráty kytičky vyřešit, stále mi přijde rozumnější než nechat doslova vybouchnout nárazníkové státy EU, Itálii a Řecko, a riskovat zde nebezpečný konflikt. Ministr vnitra a sociální demokrat (sic!) Chovanec je ovšem jiného názoru - obviňuje EU z politické korektnosti a zdůrazňuje, že pro Českou republiku je tento plán neakceptovatelný. Brusel přichází aspoň s něčím, byť po výtce nedokonalým, s čím životaschopným ale přichází pan Chovanec?

Vědí to líp

12. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Syn přišel ze školy a říká: " Mami, jsem jediný, kdo viděl uprchlíky. Ale všechny děcka ví líp než já..jací jsou.." A pak si šel udělat úkoly..., píše na Facebooku Eva Zahradníčková, která pomáhala uprchlíkům v Idomeni. Upozorňujeme na její pozoruhodné facebookové stránky odtamtud: ZDE

Měli bychom zacházet s offshoreovým bohatstvím tak jako s financemi teroristů

12. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

V historii společnosti zkolabovaly, protože bohatí neplatili daně. Nesmíme dopustit, aby po zveřejnění Panama Papers nedošlo k nápravě, argumentuje Paul Mason.

Italskému městu Perugia se vyhnula renesance, protože tamější bohatí přestali platit daně. Elita v Perugii se stala uzavřenou vrstvou mafiánů, kteří vydělávali na žoldácké práci v zahraničí, žárlivě střežila rodinné dědictví, potlačovala sociální mobilitu. Něco vám to možná připomíná, píše Paul Mason.

Panama Papers nejsou jen politický skandál, ukazují hlubší nemoc. Globalizovaný kapitalismus se stal organizovanou a legalizovanou formou korupce, v němž práce manažera, vynálezce a podnikatele je až na druhém místě, po lidech, pro něž "jejich bohatství pracuje" - pokud možno v jurisdikci, kde je nikdo nevidí.

Potíže s Erdoganem "mohou stát Merkelovou kancléřství"

12. 4. 2016

čas čtení 3 minuty


Turecko žádá Německo o stíhání satirika, který si udělal legraci z jeho prezidenta. Nehledě na to, jak se Merkelová rozhodne, nemůže vyhrát, tvrdí experti. Buď se dotkne důležitého diplomatického partnera, nebo se odcizí německým příznivcům, napsala Carla Bleiker.

Bývalý britský ministr zahraničí: Odchod Británie z EU by vedl k rozkladu mezinárodního pořádku

12. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

David Miliband, bývalý britský ministr zahraničních věcí, důrazně varoval, že britské referendum o možném odchodu z EU vznáší otázku, zda je Británie ochotna podpořit mezinárodní pořádek, anebo přispět k jeho zničení

Odchod Británie z Evropské unie by byl politickým žhářstvím, které by riskovalo zničení celého mezinárodního pořádku, varuje bývalý britský ministr zahraničí David Miliband.

Je to dosud snad nejvážnější varování v britské debatě o referendu. Miliband argumentuje, že Brexit by měl dopady daleko za hranicemi Británie a zřejmě by měl katastrofální důsledky pro celý svět.

Britští muslimové se silně identifikují s Británií

12. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Britští muslimové mají silnější vazby na Británii než většinové obyvatelstvo, vyplynulo z průzkumu veřejného mínění, které organizace ICM provedla pro dokumentární film televize Channel Four.

Z průzkumu vyplývá, že 86 procent britských muslimů se silně identifikuje s Británii. Je to vyšší procento, než je celostátní průměr (83 procent). Drtivá většina muslimů (91 procent) uvedla, že se silně identifikují se svou místní čtvrtí, což je vyšší procento než celostátní průměr (76 procent).

Z celkového počtu 64 milionů britských občanů jsou podle CIA World Factbook 4,4 procenta muslimové.

88 procent muslimů konstatovalo, že se v Británii muslimům žije dobře a 78 procent muslimů uvedlo, že by se chtěli plně integrovat do britského života ve většině věcí, kromě islámského vzdělávání a některých zákonů.

Avšak 52 procent muslimů zastává názor, že homosexualita by měla být v Británii zakázána. Ve většinovém obyvatelstvu tento názor zastává jen 5 procent občanů.

Zbláznilo se Polsko? "Trest smrti pro Donalda Tuska!"

12. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Takovéto články - viz níže nyní vycházejí v polském tisku, upozorňuje Tomasz Oryński. Autorka Ewa Stankiewicz má obrovské množství stoupenců. Rozvíjí mj. i konspirační teorie o letecké katastrofě ve Smolensku. "Myslím, že je nesmírně významné, že nyní může se svými paranoidními názory vystupovat v polské veřejnoprávní televizi," varuje Oryński:

TREST SMRTI PRO DONALDA TUSKA? OBNOVME V TOMTO PŘÍPADĚ NEJKRUTĚJŠÍ TREST, POŽADUJE EWA STANKIEWICZ

"Myslím, že by pro Donalda Tuska měl být obnoven nejkrutější trest, trest smrti," vyjádřila se Ewa Stankiewicz v televizní stanici Republika a pak svá slova opakovala ve veřejnoprávní polské televizi TVP. Trest smrti si podle ní zaslouží Donald Tusk, který se podle ní dopustil "zrady zájmů Poláků v tak obrovském měřítku, jakého jsme nebyli svědky od Targowické  konfederace   r. 1792."

Panikáři

12. 4. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Rád bych vzkázal panikářům, kteří píší takovéto články, že současné Německo neznají. Měli by si doplnit znalosti dějin Spolkové republiky, řekněme tak do let šedesátých. Takový Willy Brandt při své nové východní politice riskoval mnohem víc a konec konců dostal v rozhodujícím okamžiku ve Spolkovém sněmu většinu pouhého jednoho hlasu. Jeho odkaz tvoří jeden z pilířů evropské stability.

Podobně to je s pokřikem českých panikářů z jaderné lobby. Oni na to ti Němci doplatí, křičeli, když zruší jaderné elektrárny. Když byla zavřena jedna veliká jaderná elektrárna srovnatelná s Temelínem, ani nepípli. Inu, vždyť se nic tak zvláštního taky nestalo.

Na bývalé nedostavěné endéerácké jaderné elektrárně Nord u Greifswaldu už běží linky na likvidaci zbytků vyběhlé technologie, jejíchž know-how budou Češi jednou sakramentsky potřebovat a muset nakupovat, až se bude bourat v Temelíně a Dukovanech. A ono to přijde. A bude to drahé...

Postaví se Merkelová na obranu svobody projevu v Německu?

12. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

Turecko oficiálně požádalo Německo, aby zahájilo trestní stíhání proti televiznímu satirikovi, který ve vysílání přečetl obscénní báseň o prezidentu Erdoganovi.

Jan Böhmermann jasně uvedl, než báseň ve vysílání přečetl, že obsahuje tvrzení, která porušují německé zákony o svobodě projevu.

Zde je to video (báseň cca od minuty 2.50. S tureckými titulky!!):

Böhmermann - Schmähkritik - Erdogan 30.03.2016 ZDF Neo Magazin from genki on Vimeo.

Holandské referendum o Ukrajině ukázalo světu, jak Rusko ovlivňuje volby v západních zemích

11. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

Holandská vláda sama se kampaně neúčastnila. Holandští vládní činitelé se otevřeně báli ultrapravicových médií. Nechtěli se stát terčem posměchu v bulvárním tisku a nechtěli, aby na ně násilníci křičeli na ulicích. Ano, jistě, ultrapravičáci šíří lži, ale my nechceme riskovat je opravovat.

Důležité je poučení: Malé menšiny rozhněvaných lidí, když jsou dobře zorganizovány, dokáží v západní Evropě překřičet nejednotnou, bojácnou, apatickou centristickou většinu - a Rusko je připraveno jim v tom pomáhat. Tentokrát nešlo o moc, ale příště už asi půjde o hodně. Ultrapravice je nyní v Holandsku nejsilnější politickou silou. Ve třicátých letech dvacátého století se nám dostalo určitého poučení, ale zdá se, že ho si ho potřebujeme uvědomit úplně znovu.

Až do minulého týdne jsme neměli jasný příklad, jak vliv Ruska konkrétně funguje při volbách v západní zemi. V Holandsku se konalo podle nového zákona referendum, když populistický server, milující hoaxy, shromáždil 300 000 podpisů pod peticí. Ve středu hlasovali holandští občané o evropské obchodní dohodě s Ukrajinou, o téže dohodě, za kterou Ukrajinci bojovali a umírali v únoru 2014. Dohoda je nesmírně technická a obdobné dohody má EU s celou řadou zemí, s Chile, s Jordánskem... Většina Holanďanů, kteří proti ní hlasovali, zjevně jejích tisíc stránek nečetla.

Jak mohou česká média šířit nesmysly bez korekce fakty?

11. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pozn. JČ: Když začnu tvrdit, že "invazi uprchlíků" řídí malí zelení mužíčci z Marsu, vezme mě Veselovský také do DVTV? :)

Přiznám se, že jsem nebyl schopen poslechnout si to celé, neboť mne „odrovnal“ hned začátek. Mnislav Atapama Zelený v rozhovoru pro DVTV začal skutečně „zostra“: „a to je někdy ještě z období komunismu a teďkom to nějak přešlo do toho kapitalismu, že všichni jsme stejní, všichni máme stejná práva, stejný povinnosti…“

Představa, že rovnost před zákonem (všichni máme stejná práva a povinnosti) je totéž jako „všichni jsme stejní“, je opravdu děsivým příkladem právního prázdna. Hodila by se nejlépe jako sofisma v nějaké podřadné politické kampani za návrat feudalismu. Co je však ještě děsivější, je spojování rovnosti před zákonem s dědictvím komunismu. V komunistických systémech přece nikdy neměli všichni stejná práva a soudy a policie jednaly přesně podle zájmů vládnoucí stranické mafie.

Když se Polsko zdvihalo z kolenou, zle se uhodilo do hlavy o hranu stolu

Proč už nepíšu o polské politice

11. 4. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Nacionalisté, rasisté a pravicoví extremisté zdvihají hlavy. Lidé s odlišnou barvou kůže jsou biti na ulicích, na manifestacích jsou páleny podobizny Angely Merkelové a Žida. Druhá polovina polské veřejnosti v ohromení hledí na politiky, kteří kupříkladu tvrdí, že potraty by měly být protizákonné dokonce i v případech znásilnění, jelikož mnoho dětí se narodilo jejich matkám po znásilnění německými vojáky během druhé světové války a přesto z nich vyrostli dobří patrioti. Neviděl jsem k tomu žádný výzkum, ale zatímco před rokem někteří z mých přátel uvažovali o emigraci, nyní takřka každý, s kým mluvím, o odchodu uvažuje a někteří se již začali připravovat.  Nevytýkám jim to. Nedávno jsem četl Hitlerovu biografii. Řekl bych, že Polsko je nyní zhruba tam, kde bylo Německo v roce 1934.

Ekonom Thomas Piketty na konto Panama Papers:

Jednejme teď, nečekejme na další krizi

11. 4. 2016

čas čtení 5 minut

Otázka daňových rájů a finanční neprůhlednosti je předmětem novinových titulků po celé roky. Naneštěstí je zde velký rozdíl mezi triumfálními deklaracemi vlád a realitou jejich skutečného jednání. V roce 2014 odhalila kauza LuxLeaks, že nadnárodní korporace platí v Evropě, díky jejich dceřiných společnostech v Lucembursku, takřka nulové daně. V roce 2016 ukazují Panama Papers rozsah, v jakém finanční a politické elity severu i jihu skrývají jejich majetky. Můžeme být spokojení s tím, jak svou práci dělají novináři, ne však vlády. Pravda je, že od krize v roce 2008 nepodnikly téměř nic. Komentář ekonoma Thomase Pikettyho pro Le Monde v Guardianu.

Paradox neautentické vnější morální autority

Morálka jako příklon ke zdravému rozumu evidentně selhává

11. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Dostali jsme se už v poznání principů lidského jednání natolik daleko, abychom nemuseli věřit tomu, že pro naše jednání existuje jakýsi vzor postulovaný vyšší mocí. Morálka může být dokonce opravdová jen tehdy, pokud dráha jejího smyslu není vedena přes jakýsi referenční bod mimo vztah k druhému, říkejme mu pracovně třeba bůh, ale pokud je vedena přímo k druhému. Zakládat ji na fundamentálních principech je jistě nutné. Zakládat ji na zdravém rozumu jako obraně proti relativismu je ale chybný úsudek. Zdravý rozum může totiž sám o sobě být nástrojem relativismu par excellence.

Řecko a OSN odsoudily Makedonii za použití slzného plynu proti uprchlíkům v Idomeni

12. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Slzný plyn a gumové projektily proti dětem. Vítejte v Evropě r. 2016

Vysoký úřad OSN odsoudil činy makedonské policie, která v neděli střílela kanistry slzného plynu a gumové projektily proti davům uprchlíků na řecké straně hranice v Idomeni. Až 12 000 uprchlíků tam přespává v provizorních přístřešcích nebo pod širým nebem už od února, kdy jim několik balkánských zemí uzavřelo hranice.

V Náhorním Karabachu to opět zavání velkou válkou

12. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Situace v Náhorním Karabachu na pomezí Ázerbájdžánu a Arménie po přechodném uklidnění opět začíná být napjatá. Případy narušení režimu příměří se množí a obě strany konfliktu se z toho obviňují navzájem. Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov vyzval oba státy, aby důsledně dodržovaly dohody o zastavení palby.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23102