Řecko a OSN odsoudily Makedonii za použití slzného plynu proti uprchlíkům v Idomeni

12. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Slzný plyn a gumové projektily proti dětem. Vítejte v Evropě r. 2016

Vysoký úřad OSN odsoudil činy makedonské policie, která v neděli střílela kanistry slzného plynu a gumové projektily proti davům uprchlíků na řecké straně hranice v Idomeni. Až 12 000 uprchlíků tam přespává v provizorních přístřešcích nebo pod širým nebem už od února, kdy jim několik balkánských zemí uzavřelo hranice.

Znovu a znovu vidíme v posledních měsících, jak na různých evropských hranicích vzniká napětí mezi bezpečnostními jednotkami na jedné straně a lidmi prchajícími před válkou a potřebujícími pomoc na straně druhé," konstatoval mluvčí Vysokého úřadu pro uprchlíky Adrian Edwards v pondělí. "Škodí to pověsti jak uprchlíků, tak Evropy. Všichni prohrávají."

Reportérka Deutsche Welle Marianna Karakoulaki informovala v neděli o tom, že se mraky slzného plynu rozšířily po celém uprchlickém táboře i po vesnici Idomeni. Psala, že makedonská policie střílela kanistry se slzným plynem déle než dvě hodiny a dokonce házela kamením na uprchlíky a použila proti nim vodních děl a gumových projektilů. Lidé omdlívali a dobrovolníci se je zoufale snažili odvézt ze zóny konfliktu a poskytnout jim první pomoc. V podvečer, jak informovali Lékaři bez hranic, už ošetřili více než 300 lidí.

"Viděli jste to?" řekl jeden uprchlík. "To je Palestina. Gaza."

V pondělí oznámila řecká vláda, že odeslala dva "velmi silné protesty" do Makedonie.

Premiér Alexis Tsipras dodal, že je osobně nesmírně rozhořčen, jak Makedonie reaovala na "lidi, kteří nezosobňují žádnou hrozbu a nejsou ozbrojeni". Řekl, že je to "obrovská ostuda pro evropskou společnost a pro zemi, která chce být její součástí".

Makedonští činitelé obvinili lidskoprávní organizace, že prý "ponoukali" uprchlíky na řecké straně hranice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6078

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016