Loni se ztratilo nejméně 6000 uprchlických dětí, varuje Německo

13. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Údaje z německého ministerstva vnitra vyvolávají rostoucí znepokojení, že se mladí lidé, přicházející do Evropy, stávají obětí zločinců. Koncem března varovala skupina europoslanců evropské vlády, že nezletilí uprchlíci jsou natolik nechráněni, že se mohou stát obětí celoevropských band zločinců, kteří je mohou zneužívat k prostituci, otroctví, pašeráctví drog nebo pro odebírání lidských orgánů. Rozsah uprchlické krize, vzhledem k tomu, že evropské státy uprchlíků nepodávají řádně pomocnou ruku, zřejmě vede k výraznému posílení a restrukturalizaci panevropských zločineckých sítí

Podle německého ministerstva vnitra loni v Německu zmizelo téměř 6000 uprchlických dětí. Roste vážné znepokojení, že obchodníci s bílým masem a zločinci zneužívají tisíců zranitelných mladých lidí, kteří přicházejí s davy uprchlíků do Evropy.

Přesný rozsah této krize je nejasný, protože nedokonalé a přehlcené registrační systémy v Evropě neposkytují jasný obrázek o tom, kolik dětí přichází do Evropy, ani nezaznamenávají jejich další cestu.

Některé děti, které zmizely, zřejmě nikdy nebyly registrovány, protože se bály, že by je úředníci dali do detenčních zařízení. Jiní se možná sešly se svými příbuznými a nesdělily to úřadům. Avšak je jasné, že mnoho z nich padlo do rukou obchodníků s bílým masem a tisíce dalších dětí je ohroženo zločinci.

Odhady EU, že po příchodu do Evropy "zmizelo nejméně 10 000 dětských uprchlíků" jsou zřejmě podhodnocené, varoval vysoký činitel UNICEFU.

Celkem přišlo do Evropy loni asi 95 000 dětí bez rodičů, anebo dětí, které se cestou rodičům ztratily, uvádí UNICEF. Dalších asi 2000 dětí uvízlo po uzavření hranic v Řecku. Spí tam na ulicích.

Koncem března varovala skupina europoslanců evropské vlády, že nezletilí uprchlíci jsou natolik nechráněni, že se mohou stát obětí celoevropských band zločinců, kteří je mohou zneužívat k prostituci, otroctví, pašeráctví drog nebo pro odebírání lidských orgánů. Rozsah uprchlické krize, vzhledem k tomu, že evropské státy uprchlíků nepodávají řádně pomocnou ruku, zřejmě vede k výraznému posílení a restrukturalizaci panevropských zločineckých sítí.

Dětští uprchlíci také daleko častěji přicházejí o život při přeplavbě do Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5904

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016