Německé úřady vyšetřují podezření, že mezi uprchlíky jsou váleční zločinci

13. 4. 2016

čas čtení 3 minuty


Německá policie dostává desítky trestních oznámení kvůli možné přítomnosti válečných zločinců mezi uprchlíky, informovala stanice Hessische Rundfunk. Nejméně jeden podezřelý byl zatčen a začalo 13 dalších vyšetřování.


Spolková kriminální policie (BKA) dostává denně 25 - 30 oznámení týkajících se válečných zločinů. Specialista BKA na válečné zločiny prohlásil, že "nebyli připraveni na takový masový provoz" a je třeba povolat další policisty, aby se vyrovnali s oznámeními, která dostávají od uprchlíků.

V Německu již bylo registrováno na 2 800 svědectví, přičemž nejvíce důkazů pochází z rutinních rozhovorů žadatelů o o azyl se Spolkovým úřadem pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Ale BKA také přiznává, že pouze fragment zpráv je podložen tvrdými důkazy jako fotografie nebo další svědkové a mnohé zprávy jsou založeny jen na pověstech. Nicméně BKA potvrdila, že zahájila 13 vyšetřování na základě svědectví uprchlíků.

Standardní dotazník BAMF pro žadatele o azyl ze Sýrie zahrnuje otázky, zda žadatel bojoval v syrské armádě, byl členem bezpečnostních složek, zda byl svědkem potenciálních válečných zločinů včetně použití chemických zbraní a zda disponuje důkazy. BAMF výsledky automaticky předává policii.

Některá vyšetřování již nesou výsledky. Minulé pondělí byl ve Vestfálsku zatčen Ibrahím al-F., kvůli podezření ze spáchání válečných zločinů. Jednačtyřicetiletý muž měl být velitelem stopadesátičlenného oddílu milice v Aleppu, který bojoval v rámci Svobodné syrské armády nejméně od roku 2012 a prováděl ve městě loupeže. Dotyčný je obviněn, že dohlížel na mučení několika vězňů, přičemž osobně mučil nejméně dva z nich a požadoval výkupné za jejich propuštění.

Úřady po celé Evropě také pořádají hon na potenciální válečné zločince mezi statisíci uprchlíků ze Sýrie a Iráku. Koncem února nizozemské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že identifikovalo třicet podezřelých, včetně deseti Syřanů, ačkoliv mnozí podezřelí pocházeli z jiných zemí, zejména z Eritrey, Nigérie, Súdánu a Gruzie. V roce 2014 identifikovalo ministerstvo padesát podezřelých.

Abdal Karím Riháví stojí v čele organizace Syrská liga lidských práv. Získal azyl v Německu po mučení ve vazbě režimu Bašára Asada a původně uprchl do Egypta. Nyní již déle než rok žije ve Frankfurtu a předal BKA seznam 150 potenciálních válečných zločinců. Podle zprávy ARD byl na základě jeho zpráv v prosinci zatčen podezřelý z členství v "islámském státě". Ale po výslechu byl propuštěn.

"Němci přivítali mnoho Syřanů a musejí být chráněni před tím, aby tito lidé opět páchali zločiny," sdělil Riháví televizi ARD.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5933

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016