Mezitím v Absurdistánu: Strana PiS se jen tak nevzdá!

9. 1. 2024 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut
Vláda Donalda Tuska pomalu nabírá na síle. Stále hlasitěji se ozývají i skřeky ze strany PiS, která je postupně odtahována od koryta. Jak napsal Donald Tusk na svém twitteru, nebude to lehká, snadná a příjemná práce:
  Jak těžká, obtížná a nepříjemná může být, jsme viděli, když byla polská televize TVP odebrána propagandistům ze strany PiS (viz článek z minulého týdne). A celá záležitost stále pokračuje.

Je to složité, takže to vysvětlím chronologicky:


1. Po převzetí moci v roce 2015 vytvořila strana PiS mezeru v zákoně umožňující změnu vedení v TVP, v polské státní televizi. Proti doporučení mediálního ombudsmana použili zákona o  firmách. 

2. Později vyměnili představenstvo orgánu mediálního ombudsmana a vytvořili další vrstvu obrany tím, že ustavili další, poloparalelní orgán s názvem "Národní mediální rada" a udělili mu právo rozhodovat o tom, kdo bude TVP řídit. V důsledku toho nelze ředitele státních televizí vyměnit bez této rady, která je plně obsazena politiky podporujícími stranu PiS, a členy této rady  může vyměnit pouze úřad původního mediálního ombudsman, který je rovněž z velké části obsazen politiky PiS. Zákon nelze změnit, protože to by vetoval prezident Duda.

3. Nicméně v roce 2017 Ústavní soud (který ještě tehdy nebyl  plně pod kontrolou strany PiS) rozhodl, že tyto změny jsou nezákonné, takže nová vláda je může ignorovat a použít tu právní díru z bodu 1. 

4. Strana  PiS bohužel pro ni tuto právní díru zapomněla zlikvidovat. Uvědomili si to pozdě a nařídili Ústavnímu soudu, aby rozhodl, že ta právní díra je nezákonná, ale zaprvé Ústavní soud  ž není skutečným soudem, a zadruhé, i kdyby byl, není to v jeho pravomoci - Ústavní soud může rozhodnout pouze tehdy, pokud samotný zákon není v rozporu s ústavou.

5. Tuskova vláda využila této mezery ke jmenování nových ředitelů. Propagandisté PiS to ignorovali (i když to uvítali mnozí řadoví zaměstnanci médií) a zorganizovali okupaci budov TVP, Polské tiskové agentury a dalších institucí. Připojily se k nim desítky politiků PiS, ale navzdory jejich výzvám, aby veřejnost přišla vyjádřit svou podporu, byla odezva veřejnosti dosti mizivá. Přesto muselo nové vedení převzít instituci silou, což vedlo k vypnutí signálu TVP poté, co se jeden propagandista PiS z TVP Info pokusil na hlavním kanálu přerušit farmářský program poté, co byl jeho vlastní program zrušen:




6. Protože ředitel TVP jmenovaný PiS souhlasil s tím, že se vzdá své funkce, jmenovali novým ředitelem jednoho z předních propagandistů, Michala Adamczyka - což všichni kromě PiS vesměs ignorovali.

Ačkoli kvůli nedostatku podpory okupace budov z velké části skončila, pro-PiSovští zaměstnanci TVP se stále odmítají vzdát, vysílají z pro-PiSovské stanice TV Republika vydávající se za jakousi "TVP v exilu", odmítli se také vzdát přístupu k profilům na sociálních sítích, což vedlo ke kuriózní situaci, že zatímco TVP Info se vrátila jako mnohem, mnohem, mnohem méně tendenční zdroj informací, její sociální sítě se tváří jako "poslední bašta svobodných veřejnoprávních médií" a útočí na novou vládu pomocí archivních záznamů a retweetů předních propagandistů PiS.

7. Celá tato roztržka vyvolala rozruch v mezinárodních médiích, protože mnozí samozvaní "východoevropští experti", jako například Sergej Sumlennyj, vyvolali poplach, že Donald Tusk drtí svobodu tisku v Polsku, a tvrdili, že zahraniční vysílání TVP World je úplně jiný subjekt než TVP a je to spolehlivý zdroj zpráv, přičemž často poukazovali na její slušné zpravodajství o Ukrajině. To samozřejmě není pravda a TVP World, ačkoli měla slušné zpravodajství, byla jen jiným druhem propagandistického nástroje: překládat média jedna ku jedné z polských zdrojů strany PiS  pro zahraniční publikum by prostě nefungovalo, protože anglicky mluvící publikum má na výběr spoustu zpravodajských kanálů v angličtině - od BBC a CNN přes Deutsche Welle a France24 až po Al-Džazíru. Propaganda proto musela být šikovně prokládána slušným zpravodajstvím. Z uniklých e-mailů z účtu ministra  PiS Michała Dworczyka víme, že tento kanál nebyl zřízen jako obdoba BBC News, ale Russia Today. Stojí za zmínku, že mezinárodními obhájci TVP Info se zdají být většinou buď pravidelní hosté, nebo zaměstnanci TVP World, případně lidé s údajnými kontakty na Rusko (po své zuřivé obhajobě TVP World byl v této věci podroben důkladnému zkoumání i Sumlennyj.

8. V době psaní tohoto článku TVP opět vysílá, i když nový tým musí pracovat s omezeným přístupem k vybavení, archivům a sociálním sítím, protože starý tým je odmítl předat. Okupace skončila, protože straně PiS se nepodařilo shromáždit lidovou podporu a začínalo to být trochu směšné, když jediní, kdo se snažili bránit "svobodu tisku", byli politici PiS a jejich propagandisté.

Osud stanice TVP World je předmětem zkoumání, ale prozatím má stanice větší problém: po nástupu nového vedení se ukázalo, že stanice je v tragické finanční situaci. Dodatečné financování schválil parlament, ale to vetoval prezident Andrzej Duda - což se zdálo být z jeho strany vážnou chybou, protože na TVP zase musela být uvalena nucená správa, což ještě více usnadní vyhazování propagandistů PiS.

S nástupem vlády Donalda Tuska se dozvídáme mnohem více o tom, jak veřejnoprávní média fungovala za vlády strany PiS. Tragická finanční situace může být zčásti způsobena tím, že špičkoví propagandisté PiS vydělávali šílené peníze: Například Michał Adamczyk si jako ředitel Televizní informační agentury a tvář nočního zpravodajského pořadu vydělal za pouhých sedm měsíců v roce 2023 více než 1,5 milionu zlotých (9 milionů Kč), což je více než dvakrát tolik, co vydělává předseda BBC.

"Bitva" o budovy TVP odhalila také některé zvláštnosti. Hned vedle ředitelovy kanceláře visel na zdi portrét Kaczyńského:
A stížnosti poslanců PiS na to, že jim byly zrušeny přístupové kódy do budovy a že se už nemohou v ní volně pohybovat, naznačují, že nejenže MĚLI přístupové kódy, které jim umožňovaly volný přístup, ale neviděli na tom nic špatného. Jarosław Kaczyński v rozhovoru také prozradil, jak přišel ve tři hodiny ráno domů, zapnul televizi a zjistil, že nejde signál, tak zavolal řediteli TVP, aby zjistil, co se děje (ukázalo se, že to byla jeho vlastní chyba, protože zmáčkl špatné tlačítko na ovladači nebo něco podobného). Když se ho na to na tiskové konferenci zeptali, Kaczyński se rozčílil, vysvětlil, že to není nic divného a že to může udělat každý, pak se ještě víc rozčílil, když se ho zeptali na další věci, urazil novináře z nezávislých médií a odešel.

Ale zřejmě mít šéfa TVP okamžitě na telefonu umožnilo Kaczyńskému zasahovat do práce televize i jinak. Dozvěděli jsme se, že stanice zařadila na černou listinu několik filmů - většinu z nich režírovali nebo v nich hráli kritici PiS, jako Agnieszka Hollandová, Krystyna Janda nebo Jerzy Stuhr, ale také filmy, které se dotýkaly témat jako oplodnění in vitro, potraty nebo kamarádství s černými uprchlíky. Někteří rozhlasoví novináři prozradili, že byli instruováni, aby před rozhovory s politiky PiS nebo po nich nepouštěli písně s texty v polštině pro případ, že by v nich některý z textů mohl být vykládán nesprávným způsobem...

Naštěstí se ukazuje, že PiS a její spojenci už nebudou mít zvláštní zacházení. Poslanec PiS Łukasz Mejza právě dostal pokutu 78 500 zlotých za to, že během nedávné volební kampaně polepil město tisícovkou svých transparentů bez povolení. Energetická společnost chce žalovat svého bývalého generálního ředitele jmenovaného stranou PiS za ztráty způsobené prosazováním výstavby uhelného energetického bloku, který musel být zbourán poté, co v něm bylo utopeno přes 650 milionů zlotých. A plán církve postavit luxusní hotel na pozemcích v chráněné oblasti, které dostala od státu zdarma, musel být zastaven poté, co soud zrušil stavební povolení. A komise pro vyšetřování pedofilních zvyklostí v církvi oznámila, že končí s s pouhým "zdvořilým požádáním církve" o poskytnutí požadovaných dokumentů, a pokud to bude nutné, bude do kurie vyslána policie, aby si je vzala násilím.

Ale to všechno jsou jen drobnosti ve srovnání se skutečným stresem, kterému polská justice čelí v souvislosti s Maciejem Wąsikem a Mariuszem Kamińským. A tohle je natolik komplikované, že to musíme znovu prozkoumat v chronologickém sledu:

1. Wąsik a Kamiński vedli Ústřední protikorupční úřad v předchozím období vlády PiS v letech 2005 a 2007. Protože Kaczyński měl problém se svým koaličním partnerem Andrzejem Lepperem, dostali za úkol hodit na něj falešný korupční skandál. To se jim nepodařilo, vše vedlo k rozpadu koalice a PiS byla odstavena od moci poté, co musela vyhlásit předčasné volby.

2. Wąsik a Kamiński byli obviněni z překročení pravomocí a zneužití svého postavení, za což byli v roce 2015 odsouzeni k trestu odnětí svobody. Andrzej Duda jim udělil prezidentskou milost (více zde).

3. Prezidentská milost byla zpochybněna, protože byli odsouzeni pouze soudem první instance a odvolali se, a protože člověk je nevinný, dokud mu není prokázána vina, nemohli být omilostněni, protože nelze omilostnit nevinného člověka. Andrzej Duda argumentoval tím, že "chce zbavit justici břemene zabývat se tímto případem", ale faktem je, že Kaczyński chtěl, aby tito lidé převzali kontrolu nad polskými speciálními službami.

4. Justice se rozhodla, že se přece jen zatíží, a poté, co Nejvyšší soud rozhodl, že prezidentská milost je neplatná, pokračovala v soudním řízení. Nedávno byli Wąsik a Kamiński uznáni vinnými a odsouzeni každý ke dvěma letům vězení. A tady se věci komplikují, takže si připoutejte bezpečnostní pásy, protože to bude divoká jízda:

5. Kamiński a Wąsik byli zvoleni za poslance nového parlamentu, a protože jsou nyní odsouzenými zločinci, předseda parlamentu Szymon Hołownia jejich mandáty zrušil (šlo jen o formalitu a měli být nahrazeni kandidáty PiS z obvodu, který získal další největší počet hlasů). Hołownia uznal, že mají právo se proti tomuto rozhodnutí odvolat, ale požádal je, aby projevili trochu slušnosti a neúčastnili se parlamentních jednání, protože věc je celkem jasná.

6. Druhý den přichází Kamiński do parlamentu, aplaudují mu jeho straničtí kolegové a ukazuje znak vítězství a poté udělá vulgární gesto směrem k vládní koalici:



7. Kamiński a Wąsik podávají odvolání a vyhnou se přitom  řádným procedurám (měli by ho podat předsedovi parlamentu, ale místo toho doručí papíry komoře Nejvyššího soudu, kterou vytvořila strana  PiS a kterou Nejvyšší soud, Evropský soudní dvůr a Evropský soud pro lidská práva označily za nezákonnou - tedy v podstatě nezákonnému soudu.

Den poté předseda Hołownia doručí kompletní papíry soudu, ale protože předsedou Vrchního soudu je další soudce nezákonně jmenovaný stranou PiS, pošle osobního posla, aby zajistil, že papíry budou uloženy na správném oddělení obsazeném zákonně jmenovanými soudci, ale část papírů unesou nezákonní soudci jmenovaní stranou PiS, kteří "rozhodnou", že zbavení Wāsika mandátu předsedou Hołowniou bylo nezákonné, a vrátí papíry Hołowniovi, který je pošle zpět správné komoře soudu.

Existence předchozího "rozhodnutí" však znamená, že tato komora nyní musí nejprve rozhodnout, zda tuto jinou komoru  lze považovat za zákonný soud, či nikoliv, neboť komora nemůže rozhodovat znovu ve stejné věci.

8. Celý tento právní zápas u Nejvyššího soudu zabere nějaký čas, což staví předsedu Hołowniu do svízelné situace, neboť se musí rozhodnout, zda Wąsikovi a Kamenskému umožní další účast na práci parlamentu, či nikoliv, což by mohlo vést k tomu, že některá jeho rozhodnutí budou v budoucnu napadena, zatímco strana PiS si již připravuje půdu pro to, aby z Wásika a Kamińského udělala mučedníky a označila je za "politické vězně, které chce Donald Tusk zavřít, protože bojovali proti korupci".

Jak jsem psal minule, bude to chtít hodně času a práce, aby se polská demokracie vrátila do starých kolejí...

2
Vytisknout
3109

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2024