Anthony Blinken navzdory všem důkazům označil obvinění Izraele z genocidy za neopodstatněné

11. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Blinken v témže projevu, v němž přiznal, že 90% obyvatel Gazy čelí akutnímu nedostatku potravin v důsledku izraelské blokády a bombardování, prohlásil, že žaloba Jihoafrické republiky obviňující Izrael z genocidy je "bezpředmětná", a to navzdory robustním důkazům, které má tento týden přezkoumat soud OSN, píše na webu commomndreams.org Julia Conley.

"Domníváme se, že krok JAR odvádí pozornost světa od [humanitárního] úsilí," řekl Blinken na tiskové konferenci v Tel Avivu, kde se setkal s izraelskými představiteli. "A navíc je obvinění z genocidy neopodstatněné."

Obvinění, o němž Blinken hovořil, je detailně popsáno v 84stránkové stížnosti, kterou Jihoafrická republika předložila Mezinárodnímu soudnímu dvoru, nejvyššímu soudnímu orgánu OSN, který ve čtvrtek a v pátek hodlá uspořádat slyšení týkající se tohoto případu.

Jihoafrická republika sestavila nedávná prohlášení vysokých izraelských představitelů včetně premiéra Benjamina Netanjahua, prezidenta Isaaca Herzoga a ministra obrany Yoava Gallanta, který prohlásil, že "zrušil všechna omezení" při nasazení izraelských sil, jež v říjnu zahájily letecké a pozemní útoky na Gazu v odvetě za útok Hamásu v jižním Izraeli.

Zrušení těchto omezení - stejně jako Netanjahuova výzva izraelským vojákům, aby si připomněli biblický příběh o Amálekovcích, v němž bylo Izraelcům řečeno, aby "nikoho nešetřili, ale zabíjeli muže i ženy a nemluvňata" - předcházelo usmrcení nejméně 23 210 lidí v Gaze, přičemž další tisíce lidí patrně zemřely pod troskami bombardovaných domů.

Podobné výroky zdokumentovala také organizace Právo pro Palestinu, která zaznamenala více než 500 případů genocidní rétoriky ze strany izraelských představitelů.

Navzdory tomu Bidenova vláda v posledních dnech v nejednom případě uvedla, že obvinění prezentovaná Jihoafrickou republikou nejsou pravdivá.

Mluvčí Rady národní bezpečnosti USA John Kirby minulý týden odmítl žalobu jako "nepodloženou, kontraproduktivní a zcela bez jakéhokoli faktického základu", zatímco mluvčí ministerstva zahraničí Matt Miller novinářům sdělil, že USA "nevidí žádné činy, které by představovaly genocidu".

Sám Blinken paradoxně poznamenal, že téměř dva miliony lidí v Gaze čelí hladomoru.

"To, že Blinken označil obvinění Izraele z genocidy za neopodstatněné ve stejném okamžiku, kdy cituje varování OSN před hladomorem v Gaze, je pozoruhodné nejen kvůli tomuto rozporu, ale i kvůli nedávnému chování samotných USA v OSN," uvádí reportér webu Intercept Prem Thakker s odkazem na řadu nedávných hlasování o příměří, které USA vetovaly.

"Jihoafrická žaloba adresovaná Mezinárodnímu soudnímu dvoru je plná jasných a naprosto přesvědčivých příkladů identifikujících izraelské činy, jež odpovídají nejméně třem z pěti aktům, které představují genocidu, pokud jsou spojeny s konkrétním úmyslem, " napsali v úterním sloupku bývalý činitel Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Craig Mokhiber a Phyllis Bennis z Institutu pro politická studia.

"Patří mezi ně zabíjení příslušníků skupiny, způsobení vážné fyzické nebo duševní újmy příslušníkům skupiny a - což je možná nejpříznačnější pro genocidní záměr - vytvoření 'životních podmínek, které mají vést k jejich fyzickému zničení'," dodávají Craig Mokhiber a Phyllis Bennis.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
2104

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2024