Jak se chová nová vláda v Polsku

13. 11. 2015 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Počet stoupenců tvrdé linie strany Právo a spravedlnost zůstává konstantní. Kromě toho, že lidé byli nespokojeni s Občanskou platformou, vděčí Právo a spravedlnost za svůj nedávný volební úspěch lidem, kteří si mysleli, že v této straně přišli do popředí noví lidé, a taky uvěřili sociálním příslibům Beaty Szydłové. Kontroverzní osoby, jako je Antoni Macierewicz či Zbigniew Ziobro, byli uschováni někde v kredenci a krize, které vznikly, kdykoliv tito lidé vystrčili hlavu (jako když Zbigniew Ziobro pronesl projev, v němž požadoval přísnou kontrolu nad soudci a nad prokurátory, anebo když Antoni Macierewicz šířil konspirační teorie o katastrofě ve Smolensku), byly rychle neutralizovány zkušeným týmem pro PR. Proto čekalo den po volbách celé Polsko s napětím: Bude nová vláda strany Právo a spravedlnost jako obrázek, který vymalovala Beata Szydło, anebo bude maska odhozena a octneme se znovu v roce 2005?

Ukázalo se, že situace je horší, než očekávali i ti nejpesimističtější proroci apokalypsy. Po ponižujícím odkladu bylo nakonec oznámeno, že novou vládu utvoří Beata Szydło. Ale jakou vládu!

Navzdory signálům, že ministrem obrany se stane Jarosław Gowin, tuto funkci dostal paranoik Antoni Macierewicz. To je člověk, který věří, že katastrofa prezidentského letadla ve Smolensku v roce 2010 byla politický atentát. Také věří, že jestli to byl atentát, tak je Polsko ve válečném stavu s Ruskem. Je to také člověk, který pronásledoval (skutečné či imaginární) ruské agenty v polských tajných službách tak zuřivě, že zveřejnil přísně tajné informace a ohrozil tak závažné výzvědné operace polské rozvědky. Ze zjevných důvodů nejsou k dispozici informace o následcích, ale z některých prozrazených informací vyplývá, že je Macierewicz odpovědný za smrt více než jednoho agenta polských tajných služeb. Když požadoval Janusz Palikot, aby byla tato záležitost vyšetřena, Macierewicz mu pohrozil, že ho bude žalovat, pokud "nebude jmenovat nejméně jednoho agenta, který byl odhalen v důsledku materiálů, které Macierewicz zveřejnil, a který je nyní mrtvý", čímž dokázal, že absolutně nechápe mechanismy výzvědných operací a není schopen vidět důsledky svých činů. I když byla žaloba proti Macierewiczovi nakonec zrušena z formálních důvodů (Macierewicz nebyl státním činitelem, a tak nemohl být postaven před soud za porušení Zákona o utajovaných skutečnostech), Macierewicz bude mít možná problém dostat bezpečnostní prověrku - i kdyby ji v Polsku dostal, žádný spojenec z NATO, který bude při smyslech, s ním nebude sdílet žádné tajné informace.

Macierewicz ovšem není jediným členem navrhované vlády strany Právo a spravedlnost, který bude mít zřejmě problém s přístupem k přísně tajným dokumentům. Witold Waszczykowski přišel o svou bezpečnostní prověrku, když hovořill v roce 2008 v rozhovoru pro týdeník Newsweek o tajných jednáních s USA o možném umístění systému americké protiraketové obrany v Polsku, a posléze ho z vlády vyhodil jeho nadřízený Radosław Sikorski. Mimochodem, podle listu Gazeta wyborcza, tento nový polský ministr zahraničních věcí se také otevřeně přiznává, že je islamofob.

Třetí osoba, který možná bude mít ještě větší problémy, než je získání bezpečnostní prověrky, je Mariusz Kamiński, dezignovaný koordinátor výzvědných služeb. Kamiński býval ředitelem Ústředního protikorupčního úřadu - nové instituce, kterou vytvořila strana Právo a spravedlnost před deseti lety, o níž se však ukázalo, že je to jen nástroj špinavých her proti jejím politickým nepřátelům. Mariusz Kamiński byl nedávno odsouzen za zneužívání moci na tři roky do vězení s desetiletým zákazem zastávat politický úřad - pokoušel se v masivním měřítku lákat politické nepřátele tím, že proti nim vytvářel spiknutí a manipuloval je tak, aby přijali uměle vykonstruované korupční návrhy. V jednom případě, v případě poslankyně Beaty Sawické ze strany Občanská platforma, zaznamenal úspěch - Sawickou svedl stylem Jamese Bonda agent Kamińského organizace Tomasz Kaczmarek. Pokud potvrdí tento rozsudek soud vyšší instance, kariéra tohoto nového člena polské vlády by mohla být velmi rychle přerušena.

Žalobu proti Beatě Sawické zrušil soud druhé instance a poukázal na to, že Protikorupční úřad jednal protizákonně. Co se týče Tomasze Kaczmarka, běžně známého jako "Agent Tomek", byl za své činy odměněn a stal se poslancem za stranu Právo a spravedlnost. V únoru 2015 byl donucen vzdát se svého poslaneckého mandátu poté, co byla zveřejněna nahrávka, na níž Kaczmarek velmi neparlamentními slovy vyhrožuje manželovi své milenky fyzickým násilím.

Avšak strana Právo a spravedlnost už začala na ochranu Kamińského jednat. Funkci ministra spravedlnosti v její nové vládě má dostat Zbigniew Ziobro, kterému se nedávno podařilo vyhnout se tomu být pohnán před státní tribunál jen o pět hlasů. Ziobro se měl před státním tribunálem zodpovídat ze svých činů jako ministr spravedlnosti během posledního období vlády strany Právo a spravedlnost, kdy zneužíval svého postavení s cílem ovlivňovat soudnictví. Zdá se, že Ziobro bude jmenován zpátky do svého někdejšího ministerského křesla, vzhledem k tomu, že Jarosław Kaczyński naznačil, že prokuratura bude postavena pod přímý dohled ministerstva spravedlnosti a dají se tedy čekat čistky mezi soudci...

Jako obvykle je jasně vidět, která silová ministerstva jsou pro Jarosława Kaczyńského nejdůležitější. Nudné, ekonomické součásti vlády spravují méně kontroverzní lidé, pokud zůstanou vůči Kaczyńskému loajální. Nový ministr financí Paweł Szałamacha jako bývalý expert Střediska Adama Smithe a aktivista jedné z předchozích stran ultraliberálního Janusze Korwin-Mikkeho se nezdá být zrovna ideálním člověkem pro plnění předvolebních sociálních příslibů strany Právo a spravedlnost a příslibů velkých sociálních výdajů na obyvatelstvo... Mariusz Błaszczyk, nový ministr vnitra a administrativy má velmi omezenou profesní kvalifikaci - většiny jeho životopisu lze shrnout jako "věrný nohsled Jarosława Kaczyńského”.

A co takhle Jarosław Gowin, poté, co se mu nakonec nepodařilo získat funkci ministra obrany? Naštěstí je to muž rozmanitého talentu. Už zastával funkci ministra spravedlnosti v jedné z vlád Donalda Tuska, teď mu "dali na vybranou" z několika rezortů a nakonec se rozhodl, že se stane ministrem vysokého školství. To zřejmě povede k podstatným reformám - nejen proto, že Jarosław Gowin chce zavést univerzitní školné, ale také protože je Gowin silným odpůrcem procedur in vitro a oplodňovacích léčebných metod. Jak se jednou vyjádřil, "on téměř slyší, jak embrya pláčí, a cítí jejich zoufalství". Jistě nalezne spojence v novém ministru zdravotnictví, Konstantym Radziwiłłem, který je také proti oplodňování in vitro a hovoří vřele o naprotechnologii.

A pokud by konspirační teorie a nevědecká "fakta" už nebyla plně v pravomoci Radziwiłła a Macierewicze, pak máme ministry zemědělství a životního prostředí, kteří oba předložili v roce 2013 v parlamentě interpelace, (též ZDE) dotazující se polské vlády na "chemtrails" na polské obloze. Ministr životního prostředí Jan Szyszko také zpochybňuje globální oteplování, je náruživým lovcem a aktivně zasáhl proti novému zákonu, jehož cílem bylo omezit, co lovci smějí střílet, a jako ministr životního prostředí v minulé vládě strany Právo a spravedlnost vydal kontroverzní rozhodnutí vybudovat nový obchvat kolem města Augustów tím, že chtěl nechat postavit novou dálnici přírodní rezervací Dolina Rospudy. Navzdory obrovským protestům veřejnosti, ekologických organizací a environmentálních institucí Evropské unie se odmítl tohoto plánu vzdát. Teprve až když se dostala k moci Občanská platforma, jeho rozhodnutí bylo zrušeno a obchvat byl vybudován jinde. Jeho tvrdohlavost stála daňové poplatníky 10 milionů zlotých, protože část dálnice směřující do přírodní rezervace už byla postavena a musela být zase zbourána. Jan Szyszko je také známý, že absurdně zpřísnil normy proti hluku, takže se kolem téměř všech nově stavěných silnic musejí budovat akustické zástěny, což v posledních letech výrazně zvýšilo stavební ceny silnic.

Nominace Adama Lipińského na funkci minisitra odpovědného za komunikaci s parlamentem se zdá být špatný vtip - tohle je muž, kterého natočila Renata Beeger z organizace Samoobrona, když se jí snažil podplatit vládní funkcí, pokud přejde do strany Právo a spravedlnost. Avšak opravdovou třešničkou na dortu je Dawid Jackiewicz jako ministr financí. Tohle je opravdu muž s temnou minulostí. V roce 2006 cestovali jeho manželka a jeho dítě autobusem ve Vratislavi, když je začal obtěžovat nějaký opilec. Matka a chlapec z autobusu vystoupili a zatelefonovali Jackewiczovi, který se rychle dostavil na místo. Agresora ale už nikde nenašli, jenže později téhož dne si povšimla Jackiewiczova manželka jiného, podobně vypadajícího muže v jiném autobusu. Nastoupili do auta, pronásledovali autobus, zvítězil adrenalin, Jackiewicz muže srazil k zemi, ten narazil hlavou na obrubník chodníku, ztratil vědomí a o dva dny později zemřel v nemocnici na následky zranění. Jackiewicze osvobodili. Nezodpovídal se za zabití a za neposkytnutí první pomoci (navzdory tomu, že muž ležel na chodníku v mraze déle než hodinu)  navzdory tomu, že nebylo ani potvrzeno, že usmrcený muž byl tímtéž mužem, který předtím obtěžoval Jackiewiczovu manželku. Prokurátorka Anna Molik zrušila vyšetřování a argumentovala, že Jackiewicz jednal v sebeobraně. Jackiewicz nebyl nikdy postaven před soud.

Ne všechno na této vládě je špatné: jmenování Anny Streżyńské jako ministryně digitalizace vítají zřejmě všichni. Proslavila se jako šéfka Úřadu pro elektronické komunikace, kde bojovala proti monopolu firmy Telekomunikacja Polska a zasloužila se o podstatné snížení nákladů elektronických komunikací. Strana Právo a spravedlnost ji jmenovala do této funkce pro její profesionalitu i pro to, že se vyhýbá politice. Proto si udržela svou funkci i v době, kdy byl premiérem Donald Tusk. Ale to je jen výjimka, která potvrzuje pravidlo.

Mezitím, v důsledku chaosu v prezidentském úřadě se koná první zasedání nově zvoleného parlamentu v tentýž den jako vrcholná schůlzka EU-Afriky o imigrační krizi na Maltě. Odcházející premiérka Ewa Kopacz na Maltu nemohla jet, neboť je povinna během tohoto parlamentního zasedání předložit svou rezignaci. Beata Szydło nemohla jet na Maltu, protože ještě nebyla premiérkou. A prezident Andrzej Duda odmítl jet z neznámých důvodů. Zdá se, že na Maltě při této schůzce za Polsko vystupoval Bohuslav Sobotka. Někteří lidé vtipkují, že existuje naděje, že v důsledku nekompetence strany Právo a spravedlnost se bude Polsku v nadcházejících čtyřech letech vládnout z Prahy, s daleko lepšími výsledky. Ale ve skutečnosti vypadají naše vyhlídky deprimující. Očekává se, že Polsko udělá ostrý obrat doprava a směrem ke katolické církvi. Jarosław Kaczyński už oznámil, že kříž, jímž se připomíná katastrofa ve Smolensku, bude vrácen na místo před prezidentským palácem. Nový ministr zahraničí Waszczykowski už oznámil zostření akcí proti Rusku v souvislosti s katastrofou ve Smolensku.

Jedna věc je jasná: Právo a spravedlnost ví, že lidé, kteří této straně umožnili zvítězit, se už nenechají ošálit jejich sliby. Proto musí strana Právo a spravedlnsot jednat rychle a ovládnout co nejrychleji co největší množství institucí a zajistit si mocenské pozice, i kdyby měli ignorovat demokratické hodnoty. Orbánovo Maďarsko najednou nevypadá jako nejhorší možný scénář...

0
Vytisknout
12967

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015