Jméno na syrském pasu nalezeném v Paříži bylo zřejmě jméno Asadova vojáka

17. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


- Jméno v syrském pasu, nalezeném nedaleko Stade de France v Paříži bylo zřejmě jméno vojáka, bojujícího pro Asada, který zemřel před několika měsíci.

- Reportéru Daily Mail se podařilo získat syrský pas za čtyři dny a za 2000 dolarů.

- Srbská policie zatkla muže, který měl syrský pas s úplně stejnými údaji jako byly v pase nalezeném u mrtvoly atentátníka v Paříži, jen s jinou fotografií. Srbští činitelé jsou přesvědčeni, že oba pasy jsou falešné.

- Francouzská policie nalezla další automobil, který byl zřejmě použit při útocích.

- Francie oficiálně požádala Evropskou unii o pomoc podle článku 42.7 Lisabonské smlouvy. V té se praví, že v případě "ozbrojené agrese" mají členské země EU "povinnost pomoci všemi prostředky". Francie požaduje od členských zemí EU bilaterální pomoc a zvýšenou vojenskou pomoc. Francie dosud nepožádala o pomoc podle článku 5 smlouvy NATO.

- Americký ministr zahraničí John Kerry se vyjádřil, že Isis ztrácí území. Jednal o spolupráci USA a Francie v boji proti Isis.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve řekl, že "většinu pachatelů těchto útoků naše služby neznaly". Srbsko zatklo muže se syrským pasem, který je totožný s pasem nalezeným u mrtvoly atentátníka v Paříži. Francouzské bezpečnostní jednotky provádějí razie ve Štrasburku, kde svědci tvrdili, že viděli atentátníka Salaha Abdeslama. Nenašli nikoho. Dvě ze sedmi osob zadržených v Belgii byly obviněny z terorismu. Pět jich bylo propuštěno, včetně bratra dvou atentátníků.

- Ruský prezident Vladimír Putin nabídl odměnu 50 milionů dolarů za informace o pachatelích atentátu na ruské letadlo na Sinaji.

- Francie a Rusko znovu bombardovaly Islámský stát v Rakce.

- OSN a Obama ostře kritizovaly státy, požadující zastavení přijímání uprchlíků. Asi 25 amerických státních guvernérů odmítlo přijímat uprchlíky ze Sýrie, ale zřejmě k tomu nemají podle zákona právo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5949

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2015