Diktující bankéř

18. 11. 2015 / Štěpán Cháb, Ivo Barteček

čas čtení 6 minut

Potřebujete peníze. Půjčíte si je v bance. Ovšem pokusme si představit trochu jinou banku. Banku, u které když si půjčíte, budete jí kompletně podléhat. Bude vám určovat kolik času strávíte před televizí, kolik vzdělání budete moci dát svým dětem, zda můžete mít ještě jedno dítě, nebo snad dvě, v kolik musíte vstávat do práce a jak dlouho v ní budete, určí vám výši důchodu (ne, nebude to žádná výhra), určí výši nemocenské i průběh léčby, bude neustále sledovat vaše kroky, a pokud se jakkoli vzbouříte, uděláte krok špatným, nepovoleným směrem, ekonomicky vás zruinuje, pomluví vás u sousedů, přinejhorším na vás pošle ozbrojené komando. K tomu všemu vám za zapůjčené namarkuje nehorázně vysoký úrok. Nezní to jako příjemná služba. Jenom blázen by si od něčeho takového půjčil. Nuže, taková banka tu je a má docela úspěch. Ovšem neordinuje na bázi obyčejný člověk a jeho potřeby. Tato banka se orientuje na státy. Jmenuje se Mezinárodní měnový fond.

Půjčky od MMF jsou podmíněné represemi nebývalých rozměrů. Pokud si stát od MMF zapůjčí (žadatelem tu není a priori stát, ale volení zástupci a jejich byrokracie, je třeba stát a ty, kteří jej spravují, oddělit, protože správce je z větší části založen macešsky), je povinen, vedle splacení jistiny a úroku, provést i regulace ve státní sféře. Bájné škrty nevzešly z hlavy ekonomicky zmatených Kalousků, jsou vynucovány MMF. Škrty ve zdravotnictví? MMF. Školství? MMF. Sociální politika? Opět MMF…

Vezměme si za příklad Řecko. Pokud MMF Řecku půjčí 42 mld Euro, slouží zapůjčené peníze Řecku jen k tomu, aby uhradilo dříve vzniklé dluhy. Tzn., západní banky zapůjčí Řecku sumu, kterou Řecko ihned pošle stejným západním bankám zpět. Ze zapůjčeného je Řecku souzeno splatit poté i úroky. „Pomoc“ je tedy krátkodobá, protože MMF, potažmo západní banky, budou chtít napříště splacení dluhu navýšený o úroky z posledně poskytnutého úvěru.

K tomu se Řecko zaváže snižovat výši důchodu, zvyšovat odchod do důchodu, škrtat v rozpočtu, nastavovat podmínky k životu, které téměř vylučují obyvatelům mít potomky (potomek = ekonomická sebevražda), seškrtat výdaje na školství, zdravotnictví, prodat státní majetek zahraničním “investorům” (čti zlodějům),… Bylo by svým způsobem v pořádku, pokud by si těmito zásahy do svrchovanosti státu MMF vynucoval soběstačnost toho kterého státu. Pokud by vynucované regulace vedly k tomu, aby se stát oddlužil a stal se přirozeně ekonomicky prosperujícím. Což se ovšem neděje. A ani dít nemůže. Nastavené podmínky jsou, s pohledem z vnějšku, určené k jedinému, k dokonalému odevzdání osudu státu do rukou MMF. Tvorba státních loutek. Jedná se svého druhu o nový kolonialismus, protože budoucnost občanů je poté zcela v rukou MMF.

Jako bonus ke všemu podmiňuje MMF své půjčky ještě jedním milým požadavkem. A tím je privatizace. Tedy další odebrání soběstačnosti státu. A tady nastupují lovečtí psi MMF – korporace, jednotliví bankéři, kapitalisté toho nejhrubšího zrna, kteří za nesmírně výhodných podmínek (výhodných pro ně, nikoliv stát, samozřejmě) skupují národní majetek a přestavují jej na další filiálku ve svém miliardovém znásilňování planety a jejích obyvatel.

MMF neslouží pouze jako instituce, která poskytuje státní úvěry. Staví se i do role globálního vymahače. Pokud nezodpovědná bankovní instituce zapůjčí miliardu dolarů jakémusi diktátorovi, ten se i s penězi sebere a zmizí, MMF se tvrdě postaví za banku a bude po státu, za nějž si diktátor půjčil, vyžadovat splacení i s úroky. Takže nebude potrestána banka za své nezodpovědné chování, nebude potrestán diktátor, ale obyčejní lidé, kteří museli trpět pod diktátorem a nyní jim bude určeno platit za něj i dluhy. Nikoho nezajímá, že kvůli tomu ve státě umírají lidé, že tam není žádná budoucnost pro žití. Platit a neremcat, západní bankéř má hlad. Velký a neukojitelný hlad. Mrtvé skutečně nemá potřebu počítat. Jaká to zpupnost a arogance.

Prakticky celá Afrika je dokonale pod diktátem MMF. A ono proč to těm Afričanům pořád ne a ne vyjít. Proč oni jsou pořád tolik chudí a bez perspektiv. Není to tím, že by byli líní, neschopní, k chudobě předurčení, jsou okupováni dravcem ze Západu. Už ne místně, územně, ale ekonomicky. Jejich další vývoj je na několik desetiletí dopředu předurčen. Nic pěkného to nebude. Pro ně. MMF si to ale užije. Pokud se stát vzedme, nastane pro něj peklo. MMF je schopen zařídit ekonomický bojkot vzpouzejícího se státu. Dopad bojkotu se pak dá směle přirovnat ke kobercovému bombardování celého území státu. Konec, zničená budoucnost na několik desítek let dopředu (a až padne vzpouzející se vláda, a ta padne, protože lidé se budou mít setsakra špatně, nastoupí spasitel jménem MMF a galantně zruinovanému státu zapůjčí regulacemi podminované peníze).

MMF jde s okovanou botou proti evoluci, proti jasnější a spokojenější budoucnosti. MMF je instituce, která znovu nastolila otroctví, kolonialismus. MMF je příčinou morálního úpadku celé naší společnosti, protože západní bohatství je postavené na chudobě jiných zemí. Na jejich ničení.


0
Vytisknout
8828

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2015