Pařížské útoky - přehled událostí

19. 11. 2015

čas čtení 4 minuty


- Francouzský premiér Manuel Valls varoval, že příště mohou extremisté proti Paříži použít chemických a biologických zbraní. Řekl to v projevu v parlamentě, požadujícím prodloužení mimořádného stavu ve Francii.

- Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius hovořil ve čtvrtek dopoledne o "politice otevřenosti vůči Rusku" v boji proti Islámskému státu. "Myslíme si, že Rusko je upřímné a musíme využít své kolektivní síly," řekl.

- Ohniskem pokračujících policejních razií v Bruselu je Bilal Hadfi, jeden ze sebevražedných atentátníků na Stade de France. Police se snaží najít jeho společníky. Hadfi ještě letos v červenci bojoval v Sýrii. Sara Stacino, jeho bývalá učitelka, řekla v televizi, že Hadfi byl "dobrý student, motivovaný a zajímal se o politiku víc než jiní. Přestal ale poslouchat hudbnu a začal říkat, že ženy se mají zahalovat, pokud nechtějí být znásilněny." Po útocích na redakci Charlie Hebdo letos v lednu ho učitelka udala vedení školy.

- Francouzské ministerstvo vnitra a pařížská prokuratura uvádějí ve čtvrtek, že není jasné, jestli nebyl Abdel-Hamid Abu Oud, autor útoků v Paříži, už usmrcen. Policie měla informace z odposlechu, že je v St-Denis. Celé třetí patro budovy č. 8 v rue du Corbillon v St-Denis se během středeční policejní operace propadlo. Policie uvádí, že v troskách je možná ještě třetí mrtvola.

- Dva Britové, radikální konvertité k islámu, byli zatčeni v Maďarsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francie

- Policie provedla razii v bytě v St-Denis. Hledala tam zosnovatele pařížských útoků Andela-Hamida Abu Ouda. Nejprve se nemohla dostat do opancéřovaných dveří, pak bojovala s dobře vyzbrojenými extremisty po dobu sedmi hodin. Vypálil více než 5000 rund munice. Výbuchy otřásaly celým sousedstvím.

-Během bojů se vyhodila do povětří jedna žena a pařížský prokurátor Francois Molis potvrdil, že nejméně jeden muž byl usmrcen. Před forenzním zkoumáním nemohl potvrdit jejich totožnost.

- Policie zatkla osm lidí, ale útočníci Abu Oud či Saleh Abdelslam mezi nimi nebyli. Dva muži byli zatčeni v bytě, dva byli nalezeni v troskách a muž a žena byli zatčeni na ulici venku. Molins uvedl, že policie zjišťuje jejich totožnost.

- Z odhozeného mobilního telefonu v divadle Bataclan a z dalších indicií vyplývá, že šlo o širší spiknutí a Molins uvedl, že razie neutralizovala "novou teroristickou buňku".

- Pět policistů utrpělo během přestřelky mírná zranění a extremisté zabili policejního psa, který byl vyslán na kontrolu bytu.

- Francois Hollande hájil "dočasná omezení občanských svobod" a zdůraznil, že Francie během nadcházejících dvou let přijme 30 000 uprchlíků.

Evropa a Spojené státy

- Spojené státy nabídly odměnu pěti milionů dolarů za informace o jednom předákovi Isis a zahájily letecké údery proti ropným tankerům a ropné infrastruktuře Isis.

- Holland se připravuje na cestu do USA, kde bude naléhat na Obamu, aby zintenzivnil válku proti Isis.

- Obama přislíbil, že bude vetovat úsilí Republikánl zvýšit kádrování uprchlíků. Vyjádřil se, že osmnáctiměsíční kádrovací proces stačí. Guvernéři po celé zemi opakují, že budou odmítat uprchlíky, navzdory tomu, že je z právního hlediska pochybné.

- Stovky Belgičanů, včetně bratra Abdelslama, se v Bruselu účastnily vigílie se svíčkami na památku obětí.

- Angela Merkelová pochválila rozhodnutí zrušit fotbaalový zápas. Belgická policie zatkla několik osob a úřady v Dolním Sasku uvedly, že mají "konkrétní informace o konkrétním nebezpečí".

Blízký Východ

- Isis tvrdí, že usmrtila norského a čínského rukojmího.

- Letecké údery francouzských a dalších stihaček usmrtily nejméně 33 extremistů Isis v městě Rakka v Sýrii. Členové Isis a příslušníci rodin vysokých činitelů Islámského státu začali opouštět město Rakka a snaží se dosáhnout z bezpečnostních důvodů města Mosul v Iráku, ale silnici mezi Rakkou a Mosulem kontrolují kurdské jednotky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7394

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015