Po pařížských útocích, Maďarsko podá žalobu proti uprchlickým kvótám u Evropského soudu

17. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


- Maďarský parlament se vyjádřil, že podá začátkem prosince k Evropskému soudnímu dvoru žalobu proti povinnému evropskému systému uprchlických kvót, v jehož rámci má být po Evropě rozmístěno 160 000 uprchlíků. Maďarsko, ČR, Slovensko a Rumunsko také v září hlasovaly proti kvotám. Slovensko a Polsko se v minulých dnech vyjádřily, že plán uprchlických kvót je prý po pařížských útocích "nerealizovatelný".

- Pařížská muslimská komunita zorganizovala demonstraci před pařížskou Velkou mešitou "s cílem vyjádřit naše hluboké vazby na Paříž, na jeho rozrůzněnou kulturu a na hodnoty Francouzské republiky." "Shromáždění je nutné jako nejlepší reakce na ty, kdo chtějí zasévat strach a konflikty do naší společnosti," praví se v prohlášení z Velké mešity.

- Francouzská policie našla hotelový pookoj v Alfortvillu, na předměstí Paříže, který použili teroristé během útoků. Objednal ho Salah Abdeslam prostřednictvím své úvěrové karty.

- Francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royal chce zavést bezpečnostní kontroly na nádražích.

- Británie bombarduje Islámský stát v Iráku. Premiér Cameron nemá svolení britského parlamentu bombardovat v Sýrii.

- Salah Abdeslam, atentátník, který je stále na svobodě, cestoval v září z neznámých důvodů z Německa do Rakouska, uvedla rakouská ministryně vnitra.

- Der Spiegel informoval, že francouzský hlas na jednom videu Islámského státu byl identifikován jako Fabien Clain, francouzský občan z Toulouse, který je v Rakce. Je to důkaz vazeb mezi syrským Islámským státem a Francií. Clain měl vazby na Mohameda Meraha, který v Toulouse zastřelil tři vojáky, rabína a tři děti v židovské škole.

- Německá policie zatkla v souvislosti s pařížskými útoky tři osoby nedaleko města Cáchy.

- Rusko informovalo Washington, že zintenzivňuje své útoky proti Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5535

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2015