Útoky v Paříži: 127 lidí bylo usmrceno, 99 je kriticky zraněno

14. 11. 2015

čas čtení 8 minut


- Zatímco stovky Pařížanů stály ve frontách, aby darovaly krev, předák muslimské komunity v Paříži Nadir Kahia uvedl, že se obává "tsunami nenávisti" vůči muslimům a obyvatelům chudších čtvrtí Paříže.

- Šéfové států Evropské unie a evropských institucí vydali společné prohlášení, oznamující den smutku po celé Evropě v pondělí, včetně jedné minuty ticha.

"Je to útok proti nám všem. Budeme čelit této hrozbě společně všemi nutnými prostředky a s neústupnou rozhodností. Všechno, co se dá udělat na evropské úrovni, aby byla Francie bezpečná, bude uděláno. Uděláme, co je nutné, pro porážku extremismu, terorismu a nenávisti. Francie je velký a silný národ. Její hodnoty svobody, rovnosti a bratrství jsou pro Evropskou unii inspirací. Tento ostudný teroristický čin jen dosáhne opaku svého účelu, jímž bylo vyvolávat konflikty, děsitt lidi a zasévat nenávist. Dobro je silnější než zlo."

- Podle řeckých činitelů byl majitel syrského pasu, nalezeného na místě atentátu, registrován v Řecku letos v říjnu, uvádí tisková kancelář Reuters."Držitel tohoto syrského pasu prošel ostrovem Leros dne 3. října 2015 a byl tam identifikován podle předpisů EU," uvedl Nikos Toscas, náměstek řeckého ministra policie. Řecký policejní zdroj sdělil tiskové kanceláři Reuters, že byl vydán požadavek, aby evropské státy zkontrolovaly, zda držitel pasu byl v nich registrován. Syrské pasy mají u lidí, kteří se snaží dostat do Evropy, vysokou cenu. Není dosud potvrzeno, zda držitel syrského pasu byl pachatelem atentátu.

- Tři z osmi útočníků, kteří usmrtili v pátek večer 127 lidí v Paříži, zřejmě pocházeli z předměstí Bruselu Molenbeek, kde v sobotu odpoledne provedla policie razii. Belgický federální prokurátor se k tomu má dnes večer vyjádřit.

- Agentura Reuters informuje, že jeden z atentátníků, který zemřel po útoku na divadlo Bataclan, byl Francouz z předměstí Courcouronnes jižně od Paříže.

- Virálně se po sociálních sítích šíří nový symbol míru, spojovaný se solidaritou s Paříží, který navrhl francouzský grafik Jean Jullien, žijící v Londýně:



- Vysocí činitelé organizací Hamas a Islámský džihád na palestinských územích odsoudili útoky v Paříži. Dr. Bassem Naim, šéf Rady pro mezinárodní vztahy Hamasu, zdůraznil, že jeho orgaanizace odsoudila "tyto činy agrese a barbartství". Islámský džihád odsoudil "zločin proti nevinným lidem".

- Na francouzském fotbalovém stadionu v Paříži, který se v pátek večer stal terčem útoku, bylo 1000 krizových pracovníků a dobrovolníků, kteří reagovali na havárii letadla firmy Germanwings v Alpách letos v březnu, když jeho pilot záměrně s letadlem narazil do země. Účast na přátelském fotbalovém zápase Francie-Německo pro ně měla být odměnou. Přijeli do Paříže zvláštním vlakem, který vypravila Lufthansa, která vlastní Germanwings.

- Lidé všech národností, barev kůže a náboženství vyjadřují soustrast Paříži v Londýně na Trafalgarském náměstí. Velká vigilie se tam bude konat v sobotu večer, další vigilie se budou konat i v dalších britských městech, včetně Glasgow:



Reuters: Polsko oznámilo "vysoce kontroverzním prohlášením, v němž spojilo pařížské útoky s uprchlíky" (píše Guardian), že po pařížských útocích nepřijme žádné uprchlíky. "Mohl by někdo polské vládě vysvětlit, že uprchlíci utíkají právě před tímto násilím?"

Sobota 15:15: Jednapadesátiletý Černohorec, který byl 5. listopadu zatčen v Bavorsku, poté, co bylo zjištěno, že veze automobil plný zbraní a výbušnin, má podle bavorské policie vazby na pařížské útoky.

AFP uvádí, že jeden z útočníků byl Francouz, extremista, známý policii. Policie ho identifikovala podle otisků prstů. Na místě útoků byl také nalezen egyptský a syrský pas.

Rozhlas BBC varoval ve svém poledním rozšířeném zpravodajství, že pařížské útoky mohou vést k posílení bigotnosti a rasismu na evropském kontinentě.

Pařížané stojí v sobotu dopoledne frontu s cílem darovat krev:



Scéna před divadlem Bataclan: Muž přijel s klavírem, připevněným na motorce, zahrál Imagine a odjel

Sobota 13.45: Nejvyšší náboženská instituce v Saúdské Arábii vydala ostré prohlášení, odsuzující útoky v Paříži:

"Teroristy islám neschvaluje a tyto činy jsou v rozporu s hodnotami milosrdenství, které islám přinesl světu," konstatuje se v prohlášení Rady vysokých učenců, které vydala tisková kancelář Saúdské Arábie.

Sobota 13.01: V prohlášení Islámského státu k pařížským útokům je chyba: prohlášení se zmiňuje o útocích v 10., 11. a 18. čtvrti. V 18. čtvrti však k žádným útokům nedošlo.

Sobota 12:02:

Odpovědnost za útoky v Paříži přijal Islámský stát. V prohlášení zveřejněném na internetu konstatovala tato džihádistická organizace, že cílem útoků bylo ukázat, že Francie je "hlavním terčem". IS uvedla, že nastudovala informace o cílech útoků a provedla útoky "prostřednictvím osmi bratrů, kteří na sobě měli opasky s výbušninami a útočili bojovými zbraněmi."

Útoky byly odvetou Islámského státu za to, že Francie na Blízkém východě Islámský stát bombarduje.

V této souvislosti je nesmyslné šíření protimuslimského rasismu a nenávisti proti uprchlíkům z Blízkého východu, které v ČR šíří patologičtí jedinci. Uprchlíci, jimž je třeba pomoci, totiž právě před vražděním Islámského státu utíkají, poznamenává Jan Čulík.

Zde je "oficiální prohlášení" Islámského státu v plném znění. Analytici ovšem upozorňují, že toto prohlášení není důkazem, že útoky skutečně provedl Islámský stát:

Sobota 11:00:

Po mimořádném bezpečnostním jednání francouzských úřadů učinil francouzský prezident Hollande emocionální prohlášení, v němž obvinil z útoků Islámský stát.

Uvedl, že při útocích bylo usmrceno 127 lidí. Útoky charakterizoval jako "válečný čin". Dodal, že útoky byly zkoordinovány, naplánovány a organizovány ze zahraničí za pomoci lidí ve Francii.

"Vyslovuji poctu obráncům země, kteří včera bojovali proti teroristům," řekl. "Všichni udělali, co je v jejich silách a vyvinou své nejvyšší úsilí i v nadcházejících dnech."

Označil útoky za "zbabělé" a uvedl, že Francie přijme  veškerá opatřené proti "teroristickému nebezpečí".

"V této nejvážnější a nejisté chvíli apeluji za jednotu a odvahu," řekl a dodal, že v pondělí promluví ve francouzském parlamentu.

"I když je Francie zraněna, zase povstane," řekl.

Vyhlásil ve Francii tři dny národního smutku. 

Islámský stát vydal nedatované video, v němž extremista vyhrožuje, že Francie "nebude žít v míru, dokud bude pokračovat bombardování": "Pokud nás budete dál bombardovat, nebudete žít v míru. Budete se bát i jít na trh," praví se ve videu podle překladu tiskové kanceláře Reuters.

Sobota 10:00:

- Reuter informuje, že francouzští prokurátoři provizorně sečetli počet mrtvých ze všech útoků na 128, 99 lidí je v nemocnici v kritickém stavu.

- Světoví političtí představitelé, včetně mnohých z těch, kteří přijíždějí do Vídně k rozhovorům o Sýrii, vyjádřili zděšení nad pařížskými útoky. Ministr zahraničí Saúdské Arábie označil útoky za "ohavné". Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova uvedla, že je nevyhnutelné, že útoky ovlivní rozhovory. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv řekl v Moskvě, že Rusko "sdílí smutek a bolest francouzského lidu. Teroristické zločiny nemohou být ospravedlňovány. Pařížská tragédie vyžaduje, abychom se všichni spojili v boji proti extremismu a přinesli silné odpovědi na činy teroristů".

- Po celém světě byly významné budovy osvětleny francouzskými národními barvami.

- Novinář z deníku Le Monde Daniel Psenny, který má byt nad nouzovým východem z Bataclanu, zveřejnil neuvěřitelné video, na němž lidi lezou z oken divadla - scéna, která mu připomněla 11. září. Byl sám postřelen na ruce a je v nemocnici.

0
Vytisknout
7400

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015