V Paříži bylo zastřeleno nejméně 40 osob

13. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Nejméně 40 osob bylo zastřeleno střelbou na sedmi místech Paříže a zahynulo při výbuších nedaleko Francouzského stadionu. Nejméně jeden muž začal střílet na restauraci v 11. čtvrti v Paříži a vážně zranil či usmrtil několik osob. Došlo také k třem výbuchům před barem nedaleko Francouzského stadionu. Střílelo asi šest mužů. Hrál se tam přátelský fotbalový zápas Francie-Německo. Na fotbalovém zápase byl i francouzský prezident Hollande, který byl odvezen do bezpečí.  Francouzský prezident posléze oznámil zavedení výjimečného stavu po celé zemi, poprvé od roku 1945,  a uzavření hranic.

Podle tiskové kanceláře Associated Press bylo usmrceno 11 lidí v restauraci v 10. čtvrti a asi 35 bylo zabito v divadle Bataclan, kde je zadržováno asi 100 rukojmí. Policie provedla "operaci" v divadle Bataclan, která před jednou hodinou ráno skončila. Usmrtila tam dva útočníky. Podle svědků útočníci házeli granáty mezi rukojmí.  Pařížská policie a úřady radí lidem, aby nevycházeli na ulici. Osvětlení katedrály Notre Dame bylo vypnuto.

Zprávy nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. 

Americký prezident Barack Obama odsoudil atentáty v Paříži jako "šokující pokus terorizovat nevinné civilisty". Dodal, že "toto není jen útok proti lidem ve Francii, ale je to útok proti celému lidstvu a univerzálním hodnotám, které sdílíme." Řekl, že USA jsou připraveny pomoci Francii s čímkoliv bude potřebovat, ale odmítl spekulovat o pachatelíách útoků. "Ti, kdo si myslí, že mohou terorizovat Francii či její hodnoty, se mýlí," zdůraznil. "Rovnost, volnost a bratrství jsou hodnoty, které sdílíme a ty přežijí jakýkoliv teroristický atentát."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9626

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015