V syrské provincii Idlíb byl nasazen bílý fosfor

13. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


V obci Benin v provincii Idlíb ZDE došlo včera k nasazení munice s bílým fosforem. Videozáznam ve službě YouTube zveřejnila zpravodajská organizace ALMarra Today, která si účet zřídila 27. 9. 2013, relativně často přidává příspěvky a její kanál odebírá přes 3 000 uživatelů. Organizace publikovala své kontaktní údaje včetně telefonního čísla např. ZDE.


Jiný, soukromý zdroj tvrdí, že útok provedl ruský vrtulník Mi-24 a došlo po něm k objevení fosforové munice ZDE, o čemž má svědčit fotografie s logem ALMarry. Uvedené tvrzení nebylo možno ověřit. Fotografie nebyla v minulosti na internetu nikde publikována.

O jaký typ munice by se mohlo jednat není z fotografie zřejmé. V minulosti bylo v Sýrii zaznamenáno nasazení zápalné submunice obsahující bílý fosfor z ruských kazetových bomb ZAB 2.5 ZDE, o tu se však v tomto případě evidentně nejedná.

Použití bílého fosforu jako zbraně v mezistátních konfliktech zakázal 3. protokol o zápalných zbraních k Úmluvě o některých konvenčních zbraních z roku 1980. Použití ve vnitrostátních konfliktech zakazuje dodatek k úmluvě přijatý v roce 2001. Sýrie není signatářem žádného ze zmíněných dokumentů, Ruskou federaci zavazují oba.

Nasazení bílého fosforu jako zbraně porušuje také Úmluvu o chemických zbraních z roku 1993.

0
Vytisknout
9087

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015