Obchod s pasy na Balkáně zpochybňuje tvrzení o "teroristech mezi uprchlíky"

16. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Nedaleko mrtvoly jednoho z pařížských sebevražedných atentátníků byl nalezen syrský pas muže, který přicestoval do Evropy po uprchlické trase přes Řecko a Srbsko.

Potíž je, že toto zdánlivě jednoduché tvrzení je naprosto pochybné. Není totiž jasné, zda jde o pravý pas nebo o falešný či pozměněný pas, zda na něj atentátník sám přijel do Paříže, anebo ho někde získal ilegálně od někoho jiného.

3. října přicestoval muž, který použil jméno Ahmed Almohamed na malý řecký ostrov Leros a registroval se jako uprchlík se syrským pasem. Muž pak zřejmě přejel na sousední ostrov a odtud jel lodí do Atén. Během dvou dalších dní prošel severním Řeckem do Makedonie až na hranici se Srbskem.

Srbský list Blic zveřejnil fotografii toho pasu, s jasně viditelnými údaji, že jeho držitel byl pětadvacetiletý muž z Idlibu v severovýchodní Sýrii.

Francouzské úřady dosud neuvedly, zda atentátníkovy otisky prstů odpovídají otiskům prstů zaregistrovaným s pasem v Řecku. I kdyby to potvrdily, nestačilo by to k potvrzení totožnosti zmíněného muže ani jeho národnosti, neboť existuje aktivní trh s falešnými či pozměněnými syrskými pasy.

Syřané také informují o tom, že cestou do Evropy své pasy ztratili, nebo o ně byli násilím připraveni. Je tedy možné, že na pas přijel do Řecka jeden člověk a do Paříže úplně jiný.

I pokud otisky prstů ukáží, že muž, který přistál na ostrově Leros, byl pařížským atentátníkem, "Ahmed Almohamed" si mohl koupit před vstupem do Evropy úplně jinou totožnost.

Americká rozvědka sdělila televizi CBS, že v Paříži nalezený syrský pas je pravděpodobně falešný, protože má nesprávný počet čísel a jméno, které neodpovídá fotografii.

Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker varoval v neděli Evropany, aby se nevzdávali plánu na rozmístění uprchlíků v evropských zemích poté, co Polsko požadovalo, aby byly po pařížských útocích uprchlické kvóty zrušeny. Juncker apeloval na Evropany, "aby se chovali seriozně a nepropadali těmto atavistickým reakcím. Vůbec se mi to nelíbí," řekl Juncker.

I německá ministryně obrany varovala před spojováním terorismu s uprchlickou krizí.

"Terorismus je tak dobře organizovaný, že nemusí používat nebezpečnou cestu uprchlíků, kteří riskují na mořích život," sdělila Ursula von der Leyen reportérům. "Takže bych doporučovala, abychom si dávali pozor na směšování terorismu s uprchlíky."

Na místě atentátu byl nalezen také egyptský pas, který byl původně spojován s atentátníky, ale ukázalo se, že patří oběti, jednomu muži, který byl divákem na fotbalovém stadionu. Je to varováním před zbrklými úsudky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5451

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2015