Prezident Hollande požadoval zavedení kontrol na externích hranicích EU

16. 11. 2015

čas čtení 4 minuty


- Prezident Hollande konstatoval v projevu před oběma komorami francouzského parlamentu, že Francie požaduje rychlé zavedení "koordinovaných a systematických kontrol" interních i externích hranic EU. "Pokud Evropa nebude kontrolovat své externí hranice, pak se vrátíme k národním hranicím. To by byl konec Evropské unie."

- Hollande uvedl, že předloží zákon o mimořádném stavu ve Francii, který bude trvat tři měsíce. Dodal, že francouzská ústava bude muset být pozměněna pro krizové situace. Ústava musí dovolit, aby držitelé dvojího občanství byli zbavováni francouzského občanství a deportováni z Francie, pokud budou teroristickým rizikem. Cizinci, kteří jsou teroristickým rizikem, musejí být deportováni rychleji. Hollande také oznámil další financování pro policii a obranu.

- Hollande bude jednat s americkými a ruskými vedoucími představiteli ve snaze koordinovat své úsilí jak zničit Islámský stát. Musí být vytvořena jednotná a silná koalice. Dodal, že pařížské útoky byly naplánovány v Sýrii, zorganizovány v Belgii a provedeny ve Francii.

- Italská policie v Turíně má hledat černý automobil Seat, který zřejmě přijel do Itále v sobotu a může mít souvislost s pátečními pařížskými útoky.

- Německé úřady zatkly alžírského žadatele o azyl, který, jak tvrdí, řekl začátkem minulého týdne svým známým, že v Paříži dojde k atentátům. Zkoumají, jestli je to pravda.

- Dvě ze sedmi v sobotu v Belgii zadržených osob byly obviněny z terorismu, uvedli belgičtí federální prokurátoři.

- Abdelhamid Abaaoud, který prý připravil a zkoordinoval pařížské útoky, byl letos v Belgii v nepřítomnosti odsouzen na 20 let do vězení za verbování lidí pro Islámský stát v Sýrii. Je také obviněn, že unesl do Sýrie svého mladšího třináctiletého bratra.

- "Tragicky, Paříž není jedinou obětí. Byli jsme svědky šokujících útoků v Bejrútu, v Ankaře a běžně v Iráku," řekl v Antalyi v Turecku na summitu G20 Barack Obama. Oznámil, že USA uzavřely novou dohodu s Francií o sdílení výzvědných informací. Dodal, že Spojené státy přijímají uprchlíky ze Sýrie "až po přísném prověřovacím procesu". Vyslání pozemních vojsk do Sýrie by bylo podle Obamových vojenských poradců chybou.

- Držitel syrského pasu Ahmad Al Mohammad, který údajně přišel s uprchlíky přes řecký ostrov Leros, byl jedním ze sebevražedných atentátníků, jmenovaných francouzskými prokurátory. Jde zřejmě o pokus Islámského státu vyvolat v Evropě nenávist a nedůvěru k uprchlíkům. Francouzská prokuratura uvedla, že otisky prstů osoby registrované na ostrově Leros se shodují s otisky atentátníka z Paříže. Humanitární pracovníci na ostrově Leros vyjádřili obavu, že tuto informaci budou proti uprchlíkům zneužívat extremně pravicoví politikové.

- Francouzský činitel identifikoval údajného strůjce pařížských útoků jako v Belgii narozeného Abdelhamida Abaaouda. Je údajně v Sýrii. Je také spojován s neúspěšným pokusem o atentát letos v srpnu ve vlaku Thalys, který jel z Amsterodamu přes Brusel do Paříže. Liberation ho také spojuje se Sidem Ahmedem Ghlamem, francouzským studentem, obviněným z vraždy a teroristických útoků.

- Turecký činitel sdělil, že francouzské úřady byly dvakrát z Turecka informovány o sebevražedném atentátníkovi Omaru Ismaïlu Mostefaiovi, ale Francie požádala o informace o něm až po pařížských útocích.

- Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve uvedl, že na 104 lidí bylo v neděli večer uvaleno domácí vězení a policie provedla 168 razií. 23 lidí bylo zatčeno.

- Policejní razie byla provedena v pondělí ráno v bruselské čtvrti Molenbeek.

- Otec podezřívaného sebevražedného atentátníka Samyho Amimoura sdělil listu Le Monde v prosinci 2014, že byl v červnu 2014 v Sýrii a snažil se marně přesvědčit svého syna, aby se vrátil do Francie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5687

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2015