Syrské pasy nalezené v Paříži jsou padělky vyrobené v Turecku, egyptský patřil oběti

16. 11. 2015

čas čtení 3 minuty


Syrské pasy nalezené poblíž těl útočníků na místě útoku v Paříži jsou padělky vyrobené zřejmě v Turecku, oznámila policie. Podle řecké policie se jimi prokázal někdo, kdo se 3. října na ostrově Leros registroval jako uprchlík. Není jasné, zda šlo o tytéž osoby, které spáchaly útok. Bude to zjištěno po případném porovnání otisků prstů.


Úřady popřely informaci, podle níž druhý útočník přicestoval přes Řecko. Pro toto tvrzení neexistují žádné indicie.

Po celé Evropě pokračuje šetření ohledně identity sedmi útočníků a způsobu, jak se jim zdařilo zkoordinovat mnohonásobný útok, k němuž se přihlásilo uskupení "islámský stát", aniž by přitáhli pozornost zpravodajských služeb. (Útočníci po odhaleních Edwarda Snowdena přesně znali používané operační procedury SIGINT a podle belgických vyšetřovatelů tedy pro komunikaci a koordinaci útoků využili herních konzolí Playstation 4, kde v případě komunikace v konkrétní hře je sledování prakticky vyloučeno ZDE - KD.)

První z identifikovaných útočníků, Omar Ismail Mostefai, byl devětadvacetiletým potomkem alžírských přistěhovalců, který vyrostl v Paříži. Podle britských zpravodajců byla buňka útočníků zapojena do bojů v Sýrii, odkud se nedávno vrátila.

Falešné syrské pasy jsou na černém trhu žádaným zbožím, protože zjednodušují vstup do Evropy i lidem, kteří se Sýrií nemají nic společného.

Nizozemský novinář v září informoval, že zakoupil syrský pas a občanský průkaz s fotografií premiéra své země za 825 dolarů. Tyto dokumenty si pořizují také občané Sýrie, kteří kvůli válce žádné nemají. Vyjdou výrazně levněji než ty, které vydávají v zahraničí syrské úřady.

Mnoho lidí se ptá, proč by útočníci na místo činu při pečlivě naplánovaných a zkoordinovaných útocích nosili pasy.

Sloupkař listu Financial Times Simon Kuper, který žije v Paříži, tvrdí, že může jít o součást strategie zaměřené na diskreditaci uprchlíků s cílem donutit Evropu k uzavření hranic. "Islámský stát" opakovaně vydal výzvy vyhrožující těm, kdo odcházejí do Evropy. V sobotu zveřejněné video IS vyzývá francouzské muslimy, aby emigrovali na území kontrolovaná jejich organizací, než se hranice uzavřou.

Nalezený egyptský pas nedaleko pařížského stadionu, na nějž během utkání zaútočili dva sebevražední atentátníci, patřil egyptskému fanouškovi, jenž byl vážně zraněn. Egyptský velvyslanec potvrdil médiím, že držitel pasu Valíd Abdal Razak není z ničeho obviněn. Má za sebou tři operace a dosud má v těle střepiny po výbuchu.

Po pátečních útocích evropské úřady rychle zpřísňují pohraniční kontroly. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ale v neděli prohlásil, že uprchlíci utíkají před těmi, kdo spáchali útoky, proto celkové přehodnocení politiky vůči obětem války není namístě.

Nicméně existuje obava ze širších politických následků. Polský ministr pro evropské záležitosti v sobotu prohlásil, že jeho země odmítne přijmout kvóty EU na 9 500 uprchlíků. Tento postoj důrazně odsoudil bývalý polský prezident Lech Walesa ZDE. "Kategoricky bych nesouhlasil s takovým postojem," sdělil Walesa AFP na setkání laureátů Nobelovy ceny v Barceloně. "Poláci si opravdu užívali pomoci jiných a měli bychom prokázat solidaritu se všemi potřebnými."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8110

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2015