Uprchlická krize a teroristické útoky jsou vážnou hrozbou Evropské unii

16. 11. 2015

čas čtení 1 minuta
Francouzský prezident Hollande varoval ve svém projevu před oběma komorami francouzského parlamentu, že pod dopadem teroristickým útoků a uprchlické krize by se mohla rozložit Evropská unie. Francie už obnovila pohraniční kontroly v schengenské zóně, která dosud nikdy nebyla tak silně ohrožena jako nyní,

Hollande oznámil, že hranici bude kontrolovat 1000 pohraničníků a že schengenská zóna je suspendována. Zpochybnil tak její přežití jako jednoho z klíčových opatření Evropské integrace.

"Pokud Evropa nebude kontrolovat své externí hranice, vrátíme se k národním hranicím. To by znamenal konec Evropské unie," varoval Hollande.

To je přesně výsledek, o něž usiluje jeho soupeřka v příštích prezidentských volbách v roce 2017, Marine Le Penová, šéfka protievropské a protiimigrační Nacionální fronty.

Pravicoví nacionalisté po celé Evropě se nyní snaží využít pařížských útoků k tomu, aby uštědřili Evropské unii poslední ránu. V Británii o to usiluje Nigel Farage, v Holandsku Geert Wilders, v Rakousku Heinz-Christian Strache. Tyto strany nejsou ve vládě, ale nová pravicová vláda v Polsku nyní tvrdí, že pařížské útoky znamenají, že i Polsko musí obnovit pohraniční kontroly. Tentýž názor zastává slovenská a maďarská vláda.

Le Penová argumentovala, že pařížské útoky dokázaly, že její nacionalistické a protipřistěhovalecké požadavky jsou správné.

V pátek mají jednat ministři vnitra EU o pařížských útocích a očekává se, že o obnovené kontrole hranic se povedou silné spory. Krizí se dostává do zvlášť nezáviděníhodného postavení německá kancléřka Angela Merkelová jako zastánkyně otevřených hranic a velkomyslné imigrační politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6372

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2015