Paříž zasáhlo sedm teroristických útoků. Hollande vyhlásil výjimečný stav

14. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Paříž v noci nejméně na sedmi místech zasáhly koordinované teroristické útoky. Podle různých zdrojů je výsledkem nejméně 200 mrtvých a desítky zraněných. Těžiště útoků se zřejmě nacházelo v rockovém klubu Bataclan, kde probíhal koncert skupiny Eagles Of Death Metal a útočníci postříleli podstatnou část přítomných, přes 100 osob. V klubu zasáhla policie ZDE, na jiných místech Paříže proběhly bombové útoky. Prezident Francois Hollande v televizním projevu vyhlásil výjimečný stav a uzavření hranic ZDE.


Policie v noci oblehla klub Bataclan, kde původně bylo přítomno přes 100 návštěvníků, a podle místních médií přitom zahynuli dva útočníci. V klubu předtím proběhlo hromadné vraždění, nikoliv braní rukojmí, jak předtím informovala média. Několik zraněných přežilo a informovalo média mobilními telefony přímo z klubu. Zdá se také, že mnoho lidí při útoku dokázalo utéci na ulici a teď se nacházejí v okolí klubu.

V klubu byl přítomen novinář rádia Europe 1, který po útěku nouzovým východem publikoval informace na webu stanice ZDE. Podle něj zaútočilo několik velmi mladých lidí v maskách a palba trvala 12 - 15 minut.

Ve vysílání televize CNBC vystoupil investigativní novinář Jonathan Dienst a konstatoval, že zatím není možno říci, která teroristická skupina útok spáchala ZDE.

V 10. pařížském arrondisementu bylo nasazeno přes 200 vojáků. Pravděpodobně zasahují proti jinému útoku. Celkem je v ulicích Paříže nasazeno na 1 500 vojáků. Podle zdroje, který zatím nebylo možno ověřit, se útoky odehrály v lokacích Bataclan, République, Les Halles, Trocadéro, St. de France, Belleville a Paris X.

Káhirská islámská univerzita Al-Azhar dnes v přímém přenosu vysílaném egyptskou televizí odsoudila "nenávistné" útoky v Paříži a vyzvala ke globální jednotě v boji s extrémismem ZDE. "Takové činy odporují všem náboženským, humanitárním a civilizovaným principům," prohlásil Ahmad al-Tajjíb, jeden z kleriků Al-Azharu na konferenci ve městě Luxor věnované boji s "extrémistickými myšlenkami".

Podrobnosti v angličtině: ZDE.

0
Vytisknout
10852

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015