Pařížský útočník byl identifikován jako Omar Ismaïl Mostefai

15. 11. 2015

čas čtení 3 minuty

Vyšetřování s cílem identifikovat pachatele pařížských útoků se v neděli rozšířilo do Belgie, Řecka a Německa. Devětadvacetiletý Francouz byl jmenován jako jeden z vrahů. Utržený prst, nalezený v divadle Bataclan, kde tři střelci v pátek večer usmrtili 89 lidí, patřil Omaru Ismaïlu Mostefai, zlodějíčkovi alžírského původu. Narodil se na chudém pařížském předměstí Courcouronnes a policie ho r. 2010 zaznamenala jako rizikového radikála, ale nikdy nebyl součástí vyšetřování ani nebyl součástí skupiny teroristů.

V sobotu byla provedena domovní prohlídka v bytě v Courcouronnes a Mostefaiův otec, jeho bratr a sestra bratra byli zatčeni.

Pařížský prokurátor Molin také uvedl, že nedaleko mrtvol dvou dalších džihádistů, kteří se vyhodili do povětří, byl nalezen syrský pas muže, který se narodil v devadesátých letech. V Řecku konstatoval ministr pro ochranu občanů Nikos Toskas, že držitel tohoto pasu vstoupil na území Evropské unie dne 3. září přes řecký ostrov Leros. Toskas dodal: "Nevíme, zda pas kontrolovali i v jiných zemích, jimiž jeho držitel snad prošel." Není dosud známo, zda držitel pasu byl atentátník.

Zprávy o druhém podezřelém Syřanovi, který prý vstoupil do Evropy přes Řecko, řečtí činitelé popřeli jako nepravdivé.

V sobotu se vyšetřování rozšířilo do Belgie, kde byly provedeny domovní prohlídky a tři lidé byli zatčeni v bruselské čtvrti Molenbeek několik hodin poté, co další trojice byla zatčena na francouzsko-belgické hranici v automobilu údajně použitém při útocích.

Policisty přivedla do Molenbeeku u Bruselu stvrzenka z tamějšího parkoviště. Policisté nalezli v automobilu Volkswagen Polo s belgickou poznávací značkou, nalezeném v Paříži u divadla Bataclan, lístek z parkoviště z bruselské čtvrti Molenbeek. Okamžitě si francouzské bezpečnostní síly uvědomily, že útoky zosnoval Islámský stát a že bezpečnostní služby selhaly. Molenbeek je totiž známý jako místo, kam se navracejí belgičtí bojovníci, kteří se do Belgie vrátili ze Sýrie, kde bojovali po boku Islámského státu.

Prokurátor Molin uvedl, že jedno vozidlo, které použili pařížští teroristé, bylo registrováno v Belgii a najal si ho francouzský občan, který tam žil.

Automobil, použitý při útoku na pařížské restaurace, byl nyní nalezen v Montreuil, na východním předměstí Paříže, uvedla rozhlasová stanice Europe1.fr.

Deník Wall Street Journal uvedl, že nejméně jeden z pařížských útočníků měl vstupenku na fotbalový zápas Francie-Německo na Stade de France a snažil se na stadion vejít, jenže ho tam nevpustili, když bezpečnostní stráže zjistili, že má na sobě pás s výbušninami. Muž ustoupil od bezpečnostních orgánů a vyhodil se do povětří před stadionem. O tři minuty později udělal totéž druhý sebevražedný atentátník. Třetí sebevražedný atentátník se vyhodil do povětří před nedalekou restaurací McDonalds. V těchto útocích zahynul jeden civilista.

Oběti z divadla Bataclan jsou z více než deseti zemí, včetně zemí muslimských, z Alžírska, z Belgie, z Brazílie, z Chile, z Francie, z Mexika, z Maroka, z Portugalska, z Rumunska, ze Španělska, ze Švédska a z USA.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7599

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015