Oxfam: Bulharská policie páchá na uprchlících násilí

13. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Uprchlíci, kteří přicházejí do Evropy přes Bulharsko, jsou terorizováni bulharskou policií, konstatuje děsivá zpráva globální charitativní organizace Oxfam. Asi 100 osob, s nimiž dělalo pohovory Bělehradské středisko pro lidská práva, svědčilo o týrání lidí na srbsko-bulharské hranici a v táborech v Bulharsku.

Lidé, prchající před terorem v Afghánistánu, v Sýrii a v Iráku, svědčí o vyděračství, krádežích, fyzickém násilí, vyhrožováním deportacemi a o útocích policejními psy. K většině těchto trestných činů, páchaných bulharskými bezpečnostními jednotkami, dochází v pohraničních oblastech, především na hranici s Tureckem. Všechny interviewované osoby, které měly kontakt s bulharskou policií, se staly z její strany obětí týrání.

- Jeden bulharský policista držel uprchlíkovi pistoli na čele. Skupina dalších uprchlíků ležela na zemi v bezvědomí. Svědci, kteří to viděli, se snažili uprchnout. Policie je dostihla, zbila je, odebrala jim cennosti a potraviny a vodu. Později, u srbské hranice, na ně bulharská policie pustila psy. Bylo slyšeet výstřely. Sedm lidí ze skupiny těchto uprchlíků je nezvěstných.

- Dva afghánští muži svědčí o tom, že na ně bulharská policie střílela a zranila je.

- Velká skupina dětí se stala obětí vyhrožování bulharských policistů se zbraněmi. Se zbraní v ruce a za pomoci psů je bulharští policisté zahnali přes hranici do Turecka. 17 dětem se podařilo uprchnout, 15 jich bylo zatčeno a jedno bylo střeleno do nohy.

- Jednoho Afghánce policista zmlátil pistolí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7205

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015