Spojování útoků v Paříži s imigrační vlnou je jen dalším posilováním demagogie

14. 11. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Na internetu se objevilo prohlášení, v němž Islámský stát přijal odpovědnost za útoky v Paříži. Francouzský prezident už před tím obvinil Islámský stát z válečného útoku na Francii, ale na veřejnost zatím nepronikla žádná bližší informace o útočnících, jejich původu, způsobu, jak se dostali do Francie či zda tam dlouhodobě žili, o jejich organizaci, motivech. Byť je velmi pravděpodobné, že útoky skutečně byly provedeny buňkou islamistických (nikoliv muslimských) teroristů, jakékoliv závěry v tomto smyslu, před tím, než budou informace potvrzeny, jsou nesmyslné. Mediální spekulace ale už roztáčejí další kolo demagogie o důsledcích imigrační vlny.

Česká televize věnoval teroristickým útokům v Paříži mimořádné noční vysílání. Z nedostatku informací vyplňovala vysílání vstupy CNN a "vatou" ze studia, kde se moderátor - s dramatickým výrazem v obličeji - buď ptal kolegyně redaktorky, co nového se objevilo na internetu, nebo českých politiků, kteří byli ochotni ve dvě ráno vypovídat, co si myslí.

Řada z nich, jak jim velí politická opatrnost, opakovala v podstatě totéž, co řekl francouzský prezident, včetně požadavků na uzavření hranic. ČT poskytla příležitost vyjádřit se i poslanci z prokazatelně xenofobní strany Úsvit. Ten neváhal, a zcela demagogicky spojoval útoky s imigrační vlnou z Blízkého a Středního východu.

Je to naprosto demagogické tvrzení, které moderátor ponechal zcela bez reakce.

Je velmi pravděpodobné, že útočníci, velmi dobře organizování a vycvičení, ve Paříži déle žili. Pro to, aby spáchali tak synchronizovaný útok, museli prostředí, v němž vraždili, dobře znát.

Pokud útočníci skutečně vraždili ve jménu Islámského státu, je paradoxem fakt, že velká část uprchlíků utíká ze Sýrie a Iráku právě kvůli teroru, který Islámský stát na územích těchto států páchá.

Rozšiřování podobných informací o tom, že útoky souvisejí s imigrační vlnou, naplňuje podstatu šíření poplašné zprávy. V hlavách lidí, kteří odmítají pochopit základní souvislosti, to samozřejmě vyvolává dojem, že jejich odmítavý postoj vůči pomocí uprchlíkům je správný a že otevřené nepřátelství, často doprovázené odpornými projevy nelidskosti, jsou legitimní.

Je velmi pravděpodobné, že xenofobové a demagogové typu Zemana či Okamury budou zneužívat iracionálního naladění a budou posilovat pocit strachu v zemi, která je od této globální krize téměř úplně izolovaná. Na českém internetu se mezi tím množí reakce á la "no vidíte, my jsem vám to říkali." Místo aby čeští politici vysvětlovali souvislosti a zmírňovali demagogii, většina z nich se tomu vyhýbá a někteří, popíraje elementární lidskou odpovědnost, se ji navíc snaží podněcovat. Ať už z hlouposti, nebo vypočítavosti.

K tomu dodává v sobotu večer Jan Čulík: Nedaleko pozůstatků mrtvoly jednoho z dvou sebevražedných atentátníků byl nalezen pas syrského urpchlíka, který přišel v říjnu na řecký ostrov Leros. Seriozní média k tomu dodávají: "Řecké úřady v Aténách uvedly, že je nyní na francouzských úřadech, aby identifikovaly pachatele, u něhož byl nalezen syrský pas. Číslo zmíněného pasu a otisky prstů jeho držitele jsou v celoevropské databázi, k níž mají přístup všechny schengenské země.

Činitelé však varují před automatickým předpokladem, že držitel syrského pasu byl automaticky útočník. "Francouzské úřady musejí zkontrolovat, zda otisky prstů, odebrané v Řecku, odpovídají otiskům prstů pozůstatků útočníka. Buď tento člověk prošel Řeckem a předstíral, že je uprchlík, anebo si syrský pas koupil nebo ho ukradl. Je také známo, že je velmi lehké syrské pasy falšovat. V této etapě jsou oba scénáře možné."

Cílem atentátů Islámského státu je vyvolat nenávist mezi obyvateli Evropy a muslimy. Pokud se prokáže, že Islámský stát poslal teroristu do Evropy přes Řecko, aby se vydával za uprchlíka, skočíte skutečně na tento průhledný pokus vyvolat nenávist vůči statisícům nevinných lidí, prchajících před násilím a válkou?

0
Vytisknout
8762

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015