Pařížské útoky

Nejnovější informace od pařížského prokurátora

14. 11. 2015

čas čtení 3 minuty


V Belgii byli zatčeni tři francouzští občané v souvislosti s masakry v Paříži, při nichž zahynulo 129 osob a 352 lidí bylo zraněno, 99 vážně, informoval pařížský prokurátor Francois Molins.

Pařížský prokurátor uvedl, že v pátek večer došlo v Paříži k šesti útokům. 18 lidí zemřelo, když útočníci stříleli na terasu restaurace La Belle Equipe, asi 14 lidí bylo usmrceno v kavárně-baru Le Carillon. K střílení došlo také v blízké kambodřské restauraci Le Petit Cambodge a v pizzerii La Casa Nostra. Většina usmrcených byla zabita v divadle Bataclan. Šestým místem útoku byl stadion Stad de France, kde zemřeli i dva sebevražední atentátníci.

Jednoho atentátníka v Bataclanu zastřelila policie, druzí dva se vyhodili do povětří. Používaná výbušnina byla TATP (trojperoxid triacetonu), která se dá lehce vyrobit z dostupných chemikálií.

Jeden útočník byl z pařížského předměstí a policie o něm věděla z minulosti, protože byl pachatelem trestných činů. Další měl syrský pas. Byli ozbrojeni samopaly.

Nedaleko pozůstatků útočníků u Francouzského stadionu byly nalezeny syrský a egyptský pas.

Řecké úřady v Aténách uvedly, že je nyní na francouzských úřadech, aby identifikovaly pachatele, u něhož byl nalezen syrský pas. Číslo zmíněného pasu a otisky prstů jeho držitele jsou v celoevropské databázi, k níž mají přístup všechny schengenské země.

Činitelé však varují před automatickým předpokladem, že držitel syrského pasu byl automaticky útočník. "Francouzské úřady musejí zkontrolovat, zda otisky prstů, odebrané v Řecku, odpovídají otiskům prstů pozůstatků útočníka. Buď tento člověk prošel Řeckem a předstíral, že je uprchlík, anebo si syrský pas koupil nebo ho okradl. Je také známo, že je velmi lehké syrské pasy falšovat. V této etapě jsou oba scénáře možné."

Channel Four News uvedly, že francouzské úřady nalezly ještě jeden syrský pas uprchlíka, který přišel na ostrov Levros.

Pařížský prokurátor uvedl, že jeden z útočníků se narodil 21. listopadu 1985 a pocházel z předměstí Courcouronnes, asi 30 km jižně od Paříže. Od roku 2010 byl policii znám jako islamistický extremista, ale nikdy nebyl ve vězení. Druhý střelec byl zřejmě Syřan a narodil se r. 1980.

Jeden z automobilů použitých při pařížských útocích byl registrován na francouzského občana, který byl zatčen na francouzsko-belgické hranici ve společnosti dvou dalších lidí, uvedl francouzský prokurátor. Všichni tři žili v Belgii a nebyli známi francouzským úřadům. Belgické úřady uvedl, že v Belgii byla zatčena celá řada osob poté, co bylo nedaleko divadla Bataclan v Paříži identifikováno auto s belgickou poznávací značkou.

Pařížský prokuráto François Molins uvedl, že útoky provedly tři týmy. K největším ztrátám na životech došlo v divadle Bataclan, kde zahynulo 89 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8962

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015