Rozvahu - mnozí Češi a Slováci nejsou zrovna nejlogičtějšími mysliteli...

14. 11. 2015

čas čtení 1 minuta




Rozvahu. Džihádističtí teroristé a domácí extrémisté jsou dvě strany téže mince - oběma vyhovuje chaos a cesta k autoritářství a násilí. Mezinárodní společenství musí teď konečně táhnout za jeden provaz, včetně muslimských států, pro které je IS společný nepřítel, napsal na Facebooku Jiří Dolejš.

 A je to pravda, poznamenává Jan Čulík. Útok v divadle Bataclan byl v pařížské multikulturní čtvrti a mezi vražděnými teenagery byli i mladí muslimové.  Nedávno spáchal ISIS teroristické útoky proti muslimům v LIbanonu a v Turecku. Těžko tedy věřit, že by šlo o válku mezi muslimy a Evropou, nebo dokonce mezi uprchlíky a Evropou.  Nejhroznější je, že Česká televize, která by měla být odpovědná kultivaci racionální debaty v České společnosti a rozptylovat iracionální šíření strachu a nenávisti, je naopak podporuje nekritickým dáváním prostoru bez korekce rasistům typu Okamury či Robejška.

K tomu dodává na Facebooku Juraj Smatana: Viacero diskutérov na sociálnej sieti začalo dávať útoky v Paríži do súvislosti s utečencami. Ale ak by tento útok súvisel s emigrantmi, čo by z toho útočníci získali? Nebolo by pre nich výhodnejšie zaútočiť až potom, keď budú mať čo najviac "svojich ľudí" umiestnených v európskych štátoch? Veď utečenci utekajú práve pred moslimskými extrémistami, ako sú títo z Paríža, a vojnou, ktorú rozpútali. Nie je logickejší predpoklad, že fanatici zaútočili, aby vyvolali nenávisť a obavy medzi dvomi skupinami, ktoré považujú za nepriateľov - medzi Európanmi a umiernenými moslimami?

0
Vytisknout
7245

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015