Kdo spáchal pařížské útoky? Možné scénáře

14. 11. 2015

čas čtení 3 minuty

Stále je ještě mnoho neznámých, ohledně pařížských útoků, ale jedna věc je jistá. Více strachu a nenávisti v Evropě napomůže jedině vrahům, varuje Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch:

Prostřednictvím takovýchto útoků získává al Kajda financování od svých stoupenců po celém světě, jejichž počet se zmenšuje. Snaží se jimi zastavit pokles své podpory, píše v deníku Guardian Shiv Malik. Druhým hlavním účelem těchto útoků je vytvořit propast mezi muslimy, žijícími na Západě a západní společností.

Jednou možností je útok, který přímo zorganizoval Islámský stát odněkud ze Sýrie a z Iráku. Dosud Isis jen apeloval na místní stoupence v Evropě, aby jednali sami. Avšak po atentátu na ruské letadlo na Sinaji tento měsíc je zjevné, že hrozba od Isis se vyvíjí. Tento nový útok se zdá být v linii systematické eskalace útoků proti zahraničním cílům, k nimž dochází za posledních 18 měsíců, píše v deníku Guardian odborník na terorismus Jason Burke.

Tým útočníků mohl být vyslán do Francie, nebo naverbován ve Francii, nebo obojí, a pak řízen ze zahraničí. V Sýrii bojuje asi 520 francouzských občanů a asi 250 z nich se vrátilo do Francie.

Jiným scénářem by byl útok podobný útoku na redakci Charlie Hebdo před 10 měsíci. Ten mohla provést Isis nebo al Kajda, nebo obojí, jak tomu bylo v lednu. V lednu v Paříži sstříleli tři místní střelci. Jeden z nich přísahal loajalitu Isis, ale nikdy s nimi neměl přímý kontakt. Dva jiní byli bratři, jeden z nichž měl vzdálenou vazbu na al Kajdu v Jemenu. Al Kajda se snaží získat znovu převahu, kterou ztratila ve srovnání s Isis. Velký útok v Paříži by jí tuto převahu zajistil.

Třetím scénářem by byli místní lidi, jednající naprosto samostatně. Francie má velké množství rozhněvaných mladých frustrovaných muslimů a existuje tam mnoho neformálních sítí extremistů, násilných i nenásilných. Většina z nich ale posílá bojovníky do Sýrie, neútočí v samotné Francii.

Několik málo útočníků byli samotáři. Občas se stává, že nevycvičení útočníci dokáží zabíjet klinickým, chladnokrevným způsobem. Avšak koordinace složitých útoků z pátečníéhho večera v Paříži naznačuje, že toto nebyla práce amatérů. v Taktika, která byla použita v Paříži byla už předtím použita v mnoha jiných útocích, zejména v Bombaji v Indii r. 2008. Tehdy tam došlo k útokům proti hotelům, kavárnám, židovskému středisku a lidem cestujícím veřejnou dopravou do práce. Od té doby se bezpečnostní orgány obávaly podobné operace na Západě.

Je možné, že vybrané cíle útoku měly vyslat určitý signál. Nedošlo k útokům na přísné chráněná velvyslanectví, turistické pamětihodnosti, luxusní obchody nebo musea. Došlo k útokům na skromná místa v pařížských neexkluzivních, multikulturních východních čtvrtích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8872

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2015