Výroba munice pro Ukrajinu je zpožděna kvůli nedostatku střelného prachu a výbušnin v Evropě

21. 3. 2023

čas čtení 4 minuty
To zhoršuje v Ozbrojených sil Ukrajiny "hlad po granátech" a zabraňuje budoucí protiofenzívě.

Země EU, které slíbily zvýšit dodávky granátů pro Ozbrojené síly Ukrajiny, mají velké potíže se zvýšením výroby. K tomu, aby mohly vyrobit mnohonásobně více munice než před válkou, jim chybí výbušniny a střelný prach. Není možné rychle rozšířit výrobu těchto klíčových komponent, píše Financial Times. Plán dodat Ukrajině milion granátů, což by mělo stačit ozbrojeným silám Ukrajiny na několik měsíců války, je tedy ohrožen. Mezitím ani závazky, které již Evropa přijala ohledně dodávek munice, neuspokojují Kyjiv: Ukrajinští vojáci potřebují až 600 000 granátů měsíčně, aby úspěšně osvobodili celé území země, zatímco ve skutečnosti mají k dispozici pouze 120 000, sdělilo Ministerstvo obrany Ukrajiny evropským partnerům.

Ukrajina i Rusko trpí "hladem po granátech"

Skutečnost, že ruská armáda zažívá (nebo brzy začne pociťovat) nedostatek granátů, uvedly loni na podzim západní zpravodajské služby a experti. Během letní ofenzívy v Donbasu ruské ozbrojené síly vynaložily příliš mnoho munice: Armáda se potýkala s akutním nedostatkem personálu, který se snažila neutralizovat silnou dělostřeleckou palbou v naději, že obsadí ukrajinské pozice malými silami. To vedlo k rychlému vyčerpání zásob. V létě ruské ozbrojené síly spotřebovaly až 30 tisíc granátů denně, v zimě se palba snížila na 10 tisíc.

Výroba granátů v Rusku roste, ale jakým tempem není známo. Před válkou, podle odborníků, země produkovala asi dva tisíce granátů denně, takže k překonání deficitu (při zachování taktiky založené na velké spotřebě munice) je nutné zvýšit výrobu mnohonásobně, ne-li o řád.

Na Ukrajině se situace zdá být ještě horší. Ozbrojené síly Ukrajiny mají stále stovky děl sovětské výroby. Granáty NATO pro ně nejsou vhodné a většina evropských zásob sovětských ráží byla už v loňském roce převedena do Kyjiva. Dodávky děl vyrobených v NATO zlepšily situaci pouze dočasně: V mnoha zemích aliance byly zásoby granátů rychle vyčerpány, výroba v současném měřítku zjevně nestačí k pokrytí deficitu a ještě více k uspokojení rostoucích požadavků ozbrojených sil Ukrajiny. Západ nehodlal vést válku s dělostřelectvem jako hlavním prostředkem k porážce nepřítele. Doktrína Aliance předpokládala využití letectva.

NATO se snaží jak zvýšit produkci, tak přijít s taktikou, která by umožnila ozbrojeným silám Ukrajiny zvítězit a spotřebovat méně granátů. V druhém případě bude nutné dramaticky zvýšit dodávky bojových letadel na Ukrajinu, a to nejen letadel sovětské výroby. Ale pouze ta je aliance prozatím připravena předat.

V každém případě bude posílení leteckého uskupení ozbrojených sil Ukrajiny vyžadovat spoustu času a nedostatek granátů může v blízké budoucnosti ovlivnit jejich bojeschopnost a zabránit velké ofenzívě. Západní vojenští experti, kteří navštívili Bachmut na začátku března, tvrdí, že "hladomor" týkající se munice je jedním z hlavních důvodů selhání ozbrojených sil Ukrajiny v bitvě o město.

Proč Západ nemůže rychle zvýšit produkci?

Podle Financial Times je problémem (alespoň v Evropě) nedostatek základních materiálů pro granáty - střelného prachu a výbušnin, stejně jako komponentů pro jejich výrobu, například nitrocelulózy. Není možné rychle zvýšit produkci těchto materiálů, říkají evropští výrobci. Výstavba závodů na výrobu těchto materiálů bude trvat nejméně tři roky, podle výrobců, s nimiž deník hovořil.

Deficit ovlivňuje i současnou produkci menšího objemu střeliva: Například kvůli nedostatku střelného prachu se cena výroby granátů v Evropě od začátku války zvýšila o 20 %. Obyčejný 155 mm granát stojí 850 eur.

Pro srovnání, majitel Wagnerovy SVS Jevgenij Prigožin říká, že tuna munice ho stojí 50 000 dolarů. Při hmotnosti projektilu 50 kilogramů by jedna střela měla stát asi 2 500 dolarů.

(Standardní ruský granát OF45 ráže 152 mm má hmotnost 42,56 kg. Ve skutečnosti tedy wagnerovce vyjde o něco levněji, než jak zde Meduza spočítala, zhruba na 2 128 dolarů. Což je samozřejmě pořád více jak dvojnásobek ceny evropského 155 mm granátu - pozn. KD.)

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3576

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2023