Bezpečnostní síly v Moskvě provedly prohlídky u zaměstnanců Memorialu

22. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Bezpečnostní síly provedly razii proti zaměstnancům společnosti Memorial, informoval telegramový kanál lidskoprávní organizace.

Vyšetřovací akce proběhly na nejméně osmi adresách: U předsedy představenstva Jana Račinského, předsedy představenstva Centra pro lidská práva Olega Orlova, místopředsedy centra Nikity Petrova, matky kurátora kulturních programů společnosti Alexandry Polivanovy, historika Alexandra Gurjanova, stejně jako u zaměstnanců Galiny Jordanské, Aleny Kozlové a Iriny Ostrovské.

Pátrání probíhá v případu "rehabilitace nacismu" (čl. 354 odst. 1 trestního zákoníku), který byl otevřen na začátku března proti "neidentifikovaným zaměstnancům" Memorialu. Podle vyšetřovatelů organizace pro lidská práva, která "zanedbávala historickou pravdu", zahrnula do "Seznamu obětí politického teroru SSSR" jména tří mužů, kteří se mohli podílet na nacistických zločinech během Velké vlastenecké války: Zejména jeden z těchto lidí byl odsouzen do vězení za práci v německé policii a další dva za zradu. Memorial označil případ za vykonstruovaný.

Arsenij Levinson, právník organizace pro lidská práva, řekl listu Novaja Gazeta. Evropa, že nejméně k jednomu ze zaměstnanců odmítli vpustit právníka. Na prohlídkách jsou přítomni operativci z centra "E". Po dokončení vyšetřovacích akcí budou zaměstnanci předvedeni k výslechu před vyšetřovací komisi pro Tverský okres.

Začátkem března byly prohledány domovy bývalých zaměstnanců Memorialu v Permu. Jejich osobní věci byly zabaveny, pak byli aktivisté odvezeni k výslechu.

Dne 28. února 2022 Nejvyšší soud zlikvidoval International Memorial. Podobné rozhodnutí bylo učiněno proti Centru pro lidská práva Memorial. Likvidační proces byl iniciován Nejvyšším státním zastupitelstvím. Jako důvod agentura poukázala na systematickou absenci označení "zahraničního agenta" v materiálech organizace. U soudu však prokurátor uvedl, že Memorial "spekuluje na téma politické represe, zkresluje historickou paměť, včetně Velké vlastenecké války a vytváří falešný obraz SSSR jako teroristického státu". Organizace, kterou vytvořil akademik Andrej Sacharov, existovala více než 30 let.

Na podzim roku 2022 se Memorial, stejně jako běloruský aktivista za lidská práva Ales Bjaljackij a Ukrajinské centrum pro občanské svobody, stali nositeli Nobelovy ceny míru. Nobelův výbor vysvětlil svou volbu přáním vzdát hold "třem vynikajícím bojovníkům za lidská práva, demokracii a mírové soužití v sousedních zemích – Bělorusku, Rusku a na Ukrajině".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2721

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2023