O charakteru dnešního Ruska nerozhoduje diktatura, ale spíše kulturní vzorce

21. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Řada analytiků má sklon vysvětlovat vitalitu putinismu a ruskou podporu jeho válce na Ukrajině poukazem na konformismus obyvatelstva žijícího ve strachu, vliv vládní propagandy a zájem, jaký mají mnozí Rusové na výhodách, které využívají v izolované a militarizované ekonomice, říká Vladimir Pastuchov.

Pokud by tyto faktory postačovaly k vysvětlení ruské podpory Putinovi a jeho válce, pak by zbavení se diktatury stačilo k ukončení války a toho druhu vlády, který Putin a jeho tým nabízejí.

Ale ve skutečnosti existuje mnoho dalších faktorů, z nichž nejdůležitější jsou hodnoty. Ty existují jako "předinstalovaný software", který je k dispozici pouze spolu se vším ostatním. Každý, kdo si myslí opak, zjistí, že po ukončení diktatury se věci po "tvrdém restartu" vrátí tam, kde byly za Putina.

Mezi těmito kulturními hodnotami, které spojují Rusy dohromady a předurčují je k podpoře režimů, jako je Putinův, je orientace na sílu spíše než na právo, odpor vůči jakékoli myšlence, i té nejatraktivnější, která naznačuje, že nemohou být soběstační, a určitá "nesentimentalita" ohledně prostředků a cílů.

To je důvod, proč se putinismus a další systémy jako on v Rusku tak houževnatě drží. A každý, kdo si myslí, že mohou být vyhoštěny prostě tím, že nabídne společnosti svobodu a evropské liberální hodnoty, se téměř jistě mýlí. Svoboda v Rusku zakoření pouze tehdy, když ji Rusové pocítí v praxi, která těmto hodnotám slouží.

Říkat Rusům, jak krásná je svoboda a jak strašná je válka, nedosáhne cílů, o něž jde těm, kteří tuto strategii přijmou. Ti, kdo chtějí změnu, musí místo toho vysvětlit Rusům, jak jim svoboda dá pocit síly, nezávislosti a užitečnosti, o který podvědomě usilují.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3161

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2023