Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina zničila ruské řízené střely na železnici na Krymu

21. 3. 2023

čas čtení 13 minut

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že výbuch ve městě Džankoj na Krymu zničil rakety převážené po železnici; návštěva Si Ťin-pchinga v Moskvě vstoupila do druhého dne

. Při výbuchu na Krymu byly zničeny ruské řízené střely, sděluje Ukrajina

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že výbuch v krymském městě Džankoj zničil ruské řízené střely určené pro použití moskevskou černomořskou flotilou.

Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministerstva vnitra, publikoval  záběry, které podle něj ukazují oblast vlakového nádraží ve městě. Na nich je hlasitý jediný ohnivý výbuch, po němž následoval oblak dýmu na noční obloze.  

 Russian cruise missiles "Kalibr NK" were destroyed in Dzhankoi, Crimea, during their transportation by rail - @DI_Ukraine


- Kreml v úterý podle agentury Reuters uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin a čínský vůdce Si Ťin-pching si během prvního dne jednání "důkladně" vyměnili názory a diskutovali o čínském mírovém plánu pro Ukrajinu

- Představitel východní pravoslavné církve v úterý prohlásil, že bude spolupracovat s litevskou vládou na případném zřízení nové pobočky v této pobaltské zemi, aby věřící již nebyli pod výhradním dohledem Moskvy.

"Dnes se před námi otevírá nová perspektiva spolu s možností spolupracovat na zřízení ekumenického konstantinopolského patriarchátu v Litvě," řekl patriarcha Bartoloměj médiím ve Vilniusu, informovala agentura Reuters.

Litevská vláda uvedla, že někteří pravoslavní věřící v zemi, včetně ukrajinských uprchlíků, mají námitky proti současné organizaci, která je součástí ruské pravoslavné církve. Hlava ruské pravoslavné církve, patriarcha Kirill, je hlasitým zastáncem ruské invaze na Ukrajinu.

- Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že dva jeho strategické raketové nosiče Tu-95MS uskutečnily rutinní přelet nad Japonským mořem.  Agentura Reuters s odvoláním na ruské tiskové agentury uvedla, že ministerstvo obrany bylo citováno, že lety byly provedeny v souladu s mezinárodním právem a uskutečnily se nad neutrálními vodami.


- Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, přináší reportáže z Chersonské oblasti:

V pondělí ukrajinské letectvo dvakrát zasáhlo oblasti, kde se na levém břehu Chersonské oblasti soustředili ruští okupanti a technika. Výsledky úderů se upřesňují. Rovněž obranné síly sestřelily dva ruské bezpilotní letouny nad ústím Dněpru do řeky Buzky.

Ruské síly okupují Chersonskou oblast jižně od Dněpru, na jeho levém břehu, nicméně ukrajinské síly osvobodily město Cherson a sever oblasti, což je jedna z oblastí Ukrajiny, o které Ruská federace tvrdí, že ji anektovala.

- Iryna Vereščuk, která je jednou z místopředsedkyň ukrajinské vlády a ministryní pro reintegraci dočasně okupovaných území, v úterý poskytla rozhovor italskému listu Corriere della Sera. V něm hovoří o vztazích Ukrajiny s Čínou:

"Čína tradičně provádí zahraniční politiku jako expertní hráč. Stát, který se pohybuje na několika úrovních s pragmatismem a vyvážeností. Opravdu si nemyslím, že by se Si Ťin-pching hodlal pustit do otevřené konfrontace se Západem, aby si usnadnil spolupráci s Ruskem. Peking nechce riskovat ekonomické sankce a nové napětí."

Navrhovaný telefonát mezi Volodymyrem Zelenským a Siem označila za "důležitý krok", ale pokud jde o načasování, přiznala: "Nevím, čekáme na potvrzení."

Na otázku, co se děje v okupovaných regionech Ukrajiny, Vereščuková odpověděla: 

"Rusové nadále metodicky porušují Ženevské konvence. Například násilně odvádějí muže do armády, nařizují výměnu pasů, ničí nebo vykrádají soukromý majetek, vnucují ruské osnovy ve školách. Domnívám se však, že nejzávažnější bezpráví je pácháno na civilních zajatcích. Podle našich seznamů jich je přes tři tisíce."

Ptali se jí také na noční návštěvu Vladimira Putina v Mariupolu. Řekla: "I Hitler navštívil Mariupol dočasně obsazený jeho vojáky v roce 1941 a je dobré si připomenout, jak dopadl. Jsou to fotografie, které jen ukazují slabost ruského prezidenta, brzy bude nucen odejít."


- Putin a Si se připravují na druhý den jednání v Moskvě


- Zelenskij vítá dohodu EU o dodávce milionu nábojů jako "strategický krok" k vítězství"

Vlodymyr Zelenskij ve svém nočním projevu poděkoval Evropě a USA za jejich nejnovější balíky pomoci:

"Naši evropští partneři se dohodli na společném plánu urychlení dodávek nábojů pro naše dělostřelectvo... Je to strategický krok. Dodává nám důvěru v naši jednotu, v neměnnost pohybu k vítězství nad teroristickým státem.

... Dnes byl rovněž oznámen nový obranný balík ze strany Spojených států. Jeho výše činí 350 milionů dolarů. Jedná se o rakety pro Himary [vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy], dělostřelecké granáty a další munici - vše, co skutečně potřebujeme k podpoře našich bojovníků."


- Rusko uspořádá zasedání OSN o ukrajinských dětech odvezených do Ruska

Rusko plánuje začátkem dubna uspořádat neformální zasedání Rady bezpečnosti OSN o "skutečné situaci" ukrajinských dětí odvlečených do Ruska, informuje agentura Associated Press.

Tato otázka se dostala do centra pozornosti poté, co mezinárodní trestní soud vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za válečné zločiny související s jejich únosem.

Ruský velvyslanec v OSN Vasilij Nebenzja na pondělní tiskové konferenci uvedl, že Rusko plánovalo zasedání rady dlouho před pátečním oznámením Mezinárodního trestního soudu. Rusko bude v dubnu radě rotujícím způsobem předsedat.

Soud uvedl, že žádá o Putinovo zatčení, protože "je odpovědný za válečný zločin nezákonné deportace (dětí) a za zločin nezákonného přesunu (dětí) z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruské federace".

Oznámení zatykačů na Putina a Marii Lvovou-Belovou, zmocněnkyni pro práva dětí v Kanceláři prezidenta Ruské federace, Ukrajina uvítala jako první krok k vyvození odpovědnosti Ruska za zločiny po invazi do země v únoru 2022.

Moskva, která není jednou ze 123 zemí, jež jsou stranami soudu, ji odmítla a označila žalobu za "právně neplatnou" a "nehoráznou".

Prokurátor ICC Karim Khan podle Courthouse News Service vzkázal Rusku během pondělní konference ministrů spravedlnosti z více než 30 zemí v Londýně: "Vraťte děti, repatriujte děti."

 Nebenzja označil otázku dětí za "naprosto přehnanou" a uvedl, že Moskva chce na zasedání Rady bezpečnosti, které se uskuteční asi 6. dubna, vysvětlit, že děti byly do Ruska odvezeny "prostě proto, že jsme je chtěli ušetřit nebezpečí, které mohou přinést vojenské aktivity".

Nebenzja byl dotázán, zda Rusko plánuje děti vrátit. Ruský vyslanec odpověděl:

"Až budou podmínky bezpečné, samozřejmě. Proč ne?"

- Podle Institutu pro studium války dosáhly ruské síly v okolí Bachmutu nepatrných úspěchů.


Geolokační záběry zveřejněné 19. března ukázaly, že ruské síly dosáhly okrajových úspěchů v severním Bachmutu.

Ruský zdroj 18. března prohlásil, že od 17. března kontrolují Vagnerovy síly přibližně 70 % Bachmutu.

Ruský zpravodajský agregátor Readovka 19. března tvrdil, že boje probíhají v okolí stadionu Avangard.

Geolokační záběry zveřejněné 19. března ukázaly, že ukrajinské síly odrážejí ruské útoky v jihozápadní části Bachmutu.

Ruské zdroje tvrdily, že Vagnerovy síly překročily řeku Bachmutku již 10. března.

- Rusko provedlo 21 leteckých a devět raketových úderů, sděluje ukrajinská armáda

Podle denní operační zprávy generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil Rusko za posledních 24 hodin podniklo 21 leteckých a devět raketových úderů.

Zpráva uvádí, že nedošlo k žádným civilním obětem. Jeden úder byl ve městě Slovjansk a další zasáhl Kramatorsk, který poškodil sedm vícepodlažních budov a tři soukromá auta.

Podle armády zůstává pravděpodobnost raketových úderů po celé Ukrajině poměrně vysoká.

Zpráva uvádí, že Rusko se nadále soustřeďuje na ofenzívy v Limanské, Bachmutské, Avdijské, Maryinské a Šachtarské oblasti.

Ukrajina ve sledovaném období odrazila více než 120 ruských útoků, uvádí generální štáb.


- Zprávy o smrti Novozélanďana na Ukrajině

Novozélandské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je informováno  o úmrtí Novozélanďana na Ukrajině.

Národní zpravodajské agentury, včetně Rádia Nový Zéland, uvedly, že se jedná o bývalého novozélandského vojáka. Ministerstvo obrany se k tomu odmítlo vyjádřit. Nový Zéland nemá na Ukrajině rozmístěné vojáky.

Jednalo by se o třetího Novozélanďana, o němž je známo, že zemřel během bojů ve válce. Loni v srpnu tam byl zabit Dominic Abelen, novozélandský voják, který neoznámil obranným silám, že cestuje na Ukrajinu, ani nepožádal o povolení k cestě, poté, co se přihlásil jako zahraniční bojovník, když byl na neplacené dovolené.

Humanitární pracovník Andrew Bagshaw - dvojí britsko-novozélandské občanství, který žil v Christchurchi - zemřel v lednu během humanitární mise.

- Japonský premiér Fumio Kišida je na cestě do Kyjeva, kde bude jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Japonská veřejnoprávní televize NHK ukázala Kišidu jedoucího vlakem z Polska, který v úterý brzy ráno zamířil do Kyjeva.

Agentura Associated Press uvedla, že Kišidova překvapivá cesta na Ukrajinu přichází jen několik hodin poté, co se v Dillí setkal s indickým premiérem Naréndrou Módím.

Kišida, který bude v květnu předsedat summitu skupiny sedmi zemí, je jediným lídrem G-7, který Ukrajinu dosud nenavštívil a byl pod tlakem, aby tak učinil.

- Čínská státní média chválí silné vztahy s Ruskem

Čínská státní média o setkání s Putinem informovala velmi pozitivně.

Většina zpravodajství se soustředila na Siovy komentáře a hovořila o tom, jak silné jsou vzájemné vztahy. Žádný z příspěvků se nezmínil o nedávném zatykači Mezinárodního trestního soudu na Putina kvůli  válečným zločinům spáchaným na Ukrajině.

Navzdory tomu, že se Si snaží hrát roli mírotvorce, americký ministr zahraničí Antony Blinken návštěvu kritizoval.


- Jevgenij Prigožin, šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner, napsal ruskému ministru obrany Sergeji Šojguovi varování, že ukrajinská armáda plánuje bezprostřední ofenzívu, jejímž cílem je odříznout jeho síly od hlavního svazku ruských vojsk na východě Ukrajiny. V dopise, který zveřejnila jeho tisková služba, Prigožin uvedl, že "rozsáhlý útok" je plánován na konec března nebo začátek dubna. Samostatně Prigožin rovněž zesílil svůj útok na Šojgua a nazval ministrova zetě "šmejdským blogerem".

- Žalobce Mezinárodního trestního soudu prohlásil, že svět musí "mít výdrž" k prosazení mezinárodního práva tím, že bude soudit osoby obviněné z válečných zločinů na Ukrajině, čtyři dny poté, co soud podnikl kroky proti Vladimiru Putinovi. Karim Khan také vyzval Kreml, aby umožnil návrat domů ukrajinským dětem uneseným do Ruska poté, co jeho soud vydal zatykač na Putina a ruskou komisařku pro děti Marii Lvovou-Belovou s odůvodněním, že dohlíželi na násilné přemístění tisíců dětí.

- Ministři EU dosáhli dohody o dodávce 1 milionu nábojů Ukrajině na posílení její obrany proti ruské invazi. Ministři zahraničí a obrany EU ještě dolaďují plán společného nákupu munice v hodnotě 1 miliardy eur, který zajišťuje Evropská obranná agentura se sídlem v Bruselu. Taková dohoda by byla významným momentem pro EU, která má se společným nákupem vojenských dodávek jen omezené zkušenosti. Zatím se očekává, že se dobrovolné iniciativy zúčastní přibližně 15 zemí.

- USA pošlou Ukrajině zbraně a vybavení v hodnotě 350 milionů dolarů, oznámil Blinken. Nejnovější balík pomoci zahrnuje velké množství různých druhů munice, například raket pro vysoce pohyblivé dělostřelecké raketové systémy (Himars), uvedl americký ministr zahraničí v prohlášení.

- Norsko dodalo Ukrajině osm tanků Leopard 2, uvedl mluvčí jejích ozbrojených sil. Norsko, které sdílí hranici s Ruskem v Arktidě, uvedlo, že pošle také čtyři speciální tanky z kategorie obrněné ženijní a mostní vrstvy, přičemž přesný výběr závisí na tom, co Ukrajina nejvíce potřebuje.

Zdroj v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
3499

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2023