Ruská agrese na Ukrajině: Útok Moskvy na Bachmut zřejmě ztrácí na síle, sděluje Velká Británie

22. 3. 2023

čas čtení 5 minut
 
Ministerstvo obrany Spojeného království uvedlo, že některé ruské jednotky byly převeleny do jiných sektorů

- Ruský útok na Bachmut možná ztrácí na síle, sděluje britské ministerstvo obrany

Britská vojenská rozvědka ve středu uvedla, že existuje možnost, že ruský útok na město Bachmut ztrácí svou omezenou dynamiku

Může se tak dít proto, že "některé jednotky ruského MO byly převeleny do jiných sektorů", uvedlo ministerstvo obrany v pravidelném bulletinu na Twitteru. Ukrajinské síly v úterý odrazily ruské pokusy o postup do centra malého východního města Bachmut.

(3/3) Existuje však reálná možnost, že ruský útok na město ztrácí omezenou dynamiku, kterou získal, částečně proto, že některé jednotky ruského MO byly převeleny do jiných sektorů.

 

- Ruskem podporovaná správa v Sevastopolu ve středu oznámila, že pozastavila trajektové linky v okolí přístavního města, informuje agentura Reuters, krátce poté, co guvernér města uvedl, že útok ukrajinského dronu byl odražen protivzdušnou obranou.

V úterý byl výbuch v Džankoji na severu Krymu místními představiteli připsán na vrub ukrajinskému dronu


- Si odjel z Moskvy
 
Siovo letadlo opustilo moskevské letiště Vnukovo poté, co ho vyprovodila čestná stráž, která zahrála ruskou a čínskou hymnu, uvedla agentura RIA Novosti.

- Čína není schopna být nestranným prostředníkem, konstatují USA
Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby v úterý uvedl, že USA nepovažují Čínu za schopnou být nestranným prostředníkem mezi Moskvou a Kyjevem v otázce války na Ukrajině.

V reakci na to, že Putin uvítal čínské návrhy na mír na Ukrajině, Kirby vyslovil dosud nejpřímější kritiku snahy Číny být prostředníkem v úsilí o ukončení války.

"Nemyslím si, že na Čínu můžete rozumně pohlížet jako na jakkoli nestrannou," řekl.

Poznamenal, že Čína se zdržela kritiky ruské invaze na Ukrajinu a pokračovala v nákupu ruské ropy, i když Západ uvalil na moskevský energetický průmysl sankce, aby Kreml připravil o peníze na zaplacení války.

Kirby dodal, že Čína rovněž "pokračuje v papouškování ruské propagandy".


- MMF a Ukrajina se dohodly na financování ve výši 15,6 mld dolarů
Mezinárodní měnový fond v úterý uvedl, že se s Ukrajinou dohodl na úrovni zaměstnanců na čtyřletém finančním balíčku v hodnotě přibližně 15,6 miliardy dolarů, který zemi nabízí finanční prostředky potřebné v době, kdy se nadále brání ruské invazi.

Dohoda, kterou musí ještě ratifikovat správní rada MMF, zohledňuje cestu Ukrajiny ke vstupu do Evropské unie po válce. Fond uvedl, že jeho výkonná rada by měla o schválení jednat v příštích týdnech.

 Si Ťin-pching a Vladimir Putin se sešli k druhému dni jednání v Kremlu. Čínští a ruští představitelé podepsali řadu dokumentů o "strategické spolupráci" po jednání, které Putin označil za "úspěšné a konstruktivní" a které ukázalo, že čínsko-ruské vztahy jsou na "nejvyšším bodě" v "celé historii našich dvou zemí". Cesta čínského prezidenta do Moskvy byla vnímána jako významná podpora pro jeho strategického partnera Putina.
Si prohlásil, že Čína zaujímá "nestranný postoj" ke konfliktu na Ukrajině a že podporuje mír a dialog, uvedla ruská státní média. Si uvedl, že rozhovory s jeho ruským protějškem byly "otevřené a přátelské". Putin na společné tiskové konferenci uvedl, že návrh Pekingu na ukončení konfliktu na Ukrajině by mohl být základem pro mírové urovnání - až na něj bude Západ připraven. Si pozval Putina na letošní návštěvu Číny.

- Japonský premiér Fumio Kišida se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během vzácné předem neohlášené návštěvy japonského vůdce. Kišida si prohlédl město Buča, kde ruští vojáci zabili civilisty. Kišida v úterý navštívil kostel ve městě u Kyjeva a řekl, že je "pobouřen krutostí", když se poklonil obětem ruských zvěrstev vůči civilistům.
Dvě ruská strategická bombardovací letadla létala nad Japonským mořem více než sedm hodin, uvedlo ruské ministerstvo obrany v úterý v prohlášení zveřejněném při zahájení Kišidovy návštěvy Ukrajiny.

- Putin odsoudil návrh Spojeného království na zaslání munice obsahující ochuzený uran pro použití na Ukrajině. Pokud Spojené království dodá na Ukrajinu munici s ochuzeným uranem, bude Rusko nuceno reagovat, varoval ruský vůdce na tiskové konferenci.  

- Zelenskij uvedl, že Kyjev navrhl Číně, aby se připojila k ukrajinskému mírovému vzorci, který by ukončil ruskou válku v jeho zemi. Zelenskij během společné tiskové konference s japonským premiérem Fumiem Kišidou v Kyjevě uvedl, že Ukrajina stále čeká na odpověď Pekingu. Řekl také, že se prostřednictvím videospojení připojí k nadcházejícímu summitu skupiny G7 v Japonsku.

-Ukrajina drží obranu obléhaného východního města Bachmut. Podél východní fronty probíhaly intenzivní boje, uvedl Oleksandr Syrskij, velitel ukrajinských pozemních sil.

- Z Ruskem okupovaných ukrajinských oblastí Charkov a Cherson bylo vráceno patnáct dětí, jejich matky a zákonní zástupci dětí, uvedl ukrajinský zmocněnec pro lidská práva Dmytro Lubinec. Dodal, že od ruské invaze v plném rozsahu bylo na Ukrajinu vráceno celkem 308 dětí, přičemž citoval národní informační úřad země.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3120

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2023