Zdroje blízké Donaldu Trumpovi tvrdí, že pokud bude zatčen za placení peněz prostitutce Stormy Daniels, chce být u soudu v poutech

22. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Donald Trump řekl poradcům, že chce být spoután, až se objeví u soudu, pokud bude obviněn velkou porotou na Manhattanu za svou roli při placení peněz za mlčení prostitutce Stormy Daniels.

Trump to podle zdrojů zdůvodnil tím, že když už bude muset jít k soudu a odevzdat se úřadům kvůli sejmutí otisků prstů a pořízení fotografie, mohl by ze všeho udělat "podívanou".

Doufá, že by to povzbudilo jeho základnu pro prezidentskou kampaň v roce 2024.

 

Především mu však podle zdrojů velmi záleží na tom, aby jakákoli zvláštní opatření - jako například první vystoupení u soudu prostřednictvím videospojení nebo příchod se do soudní budovy - z něj neudělalo slabocha nebo poraženého.

Trumpův právní tým  doporučil Trumpovi, aby požádal soud o vystoupení  v tichosti na dálku, a dokonce se odvolal na pokyny tajných služeb ohledně možných bezpečnostních obav.

Trump však tento přístup odmítl a o víkendu různým spojencům řekl, že je mu jedno, jestli ho někdo zastřelí - stal by se "mučedníkem". Později dodal, že kdyby ho postřelili, pravděpodobně by v roce 2024 vyhrál prezidentské volby.

Zatím není jisté, kdy velká porota na Manhattanu zveřejní obžalobu v kauze "umlčovací peníze" a učinit z něj prvního amerického prezidenta, ať už úřadujícího, nebo bývalého, který bude čelit trestnímu obvinění.


Trumpovi poradci si také nebyli jisti, zda si skutečně uvědomuje, jak obrovské důsledky pro něj může obvinění z právního hlediska znamenat, částečně i proto, že se občas zdá být odtržený od nedávné aktivity, která v New Yorku zavládla v souvislosti s vyšetřováním.

V posledních dnech Trump většinou zvažoval svou tíživou situaci jen mezi obědy a večeřemi v Mar-a-Lago a hraním obvyklých kol golfu ve svém letovisku v Palm Beach, uvedly zdroje.

Když se nakonec usadil a začal taktizovat svou reakci na tuto kauzu, podle zdrojů se spíše soustředil na to, jak může vytvořit obraz otevřeného vzdoru vůči obžalobě, a že ho nijak neohrožuje, že na něj padlo obvinění z trestného činu.

Případ se soustřeďuje na 130 000 dolarů, které Trump zaplatil prostitutce Daniels prostřednictvím svého tehdejšího právníka Michaela Cohena v posledních dnech kampaně v roce 2016. Trump později Cohenovi tuto částku postupně uhradil šeky na 35 000 dolarů, které byly podvodně zaznamenány jako právní výdaje Cohenovi.

Nejpravděpodobnější scénář zahrnuje základní obvinění z falšování obchodních záznamů spolu s možným daňovým podvodem, protože Trump  z těchto plateb neodvedl daň.

Zdroje uvedly, že Trump se také upnul k tomu, jak by obvinění mohlo být přínosem pro jeho prezidentskou kampaň v roce 2024.


V minulosti publicita politických a kriminálních vyšetřování prospěla Trumpovu fundraisingu.

Zda obvinění Trumpovi prospěje pro kampaň v roce 2024, se teprve uvidí, vzhledem k tomu, že jeho kampaně založené na stížnostech v posledních volebních cyklech ochably, přičemž zejména nezávislí voliči se zdají být znuděni jeho neustálým bědováním ohledně údajného "honu na čarodějnice".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3357

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2023